Αντιθέσεις: Πανδημία

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για το επόμενο πανδημικό κύμα

Ο πρωθυπουργός λέει «πετύχαμε», ο σύμβουλός του λέει «αποτύχαμε»

Με ετοιμότητα, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένει ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο κύμα του κορωνοϊού. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει αισθητά, καθώς παράλληλα με το νέο κύμα θα έρθει και το εποχικό κύμα της κοινής γρίπης, όμως είναι «σχετικά αισιόδοξος» ότι το ΕΣΥ θα αντέξει.

Η σχετική αυτή αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι, όπως παρατηρήθηκε και στο κύμα του καλοκαιριού, οι διασωληνώσεις παρέμειναν πολύ χαμηλά, σταθερά κάτω από τις 100, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, που άγγιξε αυτόν του σφοδρού κύματος του προηγούμενου χειμώνα.

«Η πανδημία είναι εδώ, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», ανέφερε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πως δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών. Παράλληλα, στάθηκε και στην ορθή απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μια απόφαση που βρίσκει ανταπόκριση σε κάθε λογικό πολίτη. Δεν δύναται, δηλαδή, κάποιος που έχει λάβει τον όρκο του Ιπποκράτη να μην πιστεύει στα εμβόλια που ο ίδιος χορηγεί στους ασθενείς. Είναι παράλογο και επικίνδυνο για την υγεία όλων.

Ακριβώς επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει στη χώρα μας, εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμα τα εμβόλια τρίτης γενιάς, τα λεγόμενα και «επικαιροποιημένα», τα οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερες παρενέργειες. Κάποιος που έχει κάνει τα προηγούμενα εμβόλια και κάνει και δόση επικαιροποιημένου, έχει έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να μη νοσήσει βαριά.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό πόσο σημαντικός είναι ένας νέος γύρος εμβολιασμού, αλλά και η ετοιμότητα η οποία διέπει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νέο κύμα του κορωνοϊού. Με το ΕΣΥ ενισχυμένο, μέσα από περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και την αρωγή του ιδιωτικού τομέα, και με το 92% των ευάλωτων ομάδων πλήρως εμβολιασμένο, πρόκειται για ακόμη μία νίκη του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός, όχι μόνο απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και απέναντι στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να πατάει πάνω στους νεκρούς της πανδημίας για να κερδίσει ψήφους.

Ε.Κ.

Ακόμη μία ομολογία αποτυχίας έρχεται να προστεθεί στο -κατά την κυβέρνηση- πλήρως επιτυχημένο σχέδιο αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας κάθε λογικό πολίτη να αναρωτιέται στις πόσες χιλιάδες απώλειες συμπολιτών μας θα πάψει πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του να διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

Προς το παρόν, έχουμε σταθερά πάνω από 50.000 νέα κρούσματα και πάνω από 100 νεκρούς κάθε εβδομάδα. Οι νεκροί συνολικά ξεπερνάνε τους 33.000, οι υγειονομικοί του ΕΣΥ πραγματοποιούν τη μία διαμαρτυρία μετά την άλλη, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και όχι… παλαμάκια, και όλα αυτά βαφτίζονται από την κυβέρνηση «επιτυχία».

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεξί χέρι του πρωθυπουργού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ομολόγησε ότι απέτυχαν παταγωδώς. «Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία μας», είπε αυτολεξεί ο λοιμωξιολόγος, αποκαλύπτοντας μια αλήθεια που όλοι γνωρίζαμε, αλλά η Νέα Δημοκρατία επιμένει να διαψεύδει.

Αυτή η ομολογία του κ. Τσιόδρα δείχνει ότι, για ακόμη μία φορά, ο ελληνικός λαός πρέπει μόνος του να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας, διότι το κόμμα που τον κυβερνά ούτε μπορεί, ούτε θέλει να παρέμβει και να παρέχει λύσεις. Η θετικότητα πλησιάζει και πάλι προς το τρομακτικό 20%, όμως οι ημερήσιοι εμβολιασμοί έχουν πέσει κατακόρυφα. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη, όμως δεν μας λέει τι συνεπάγεται αυτή η ετοιμότητα. Για παράδειγμα, οι νοσηλείες διπλασιάστηκαν μόλις τον περασμένο μήνα, αλλά κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας δεν έχει ληφθεί. Ούτε καν να επιστρέψει η ημερήσια καταγραφή και ενημέρωση του κόσμου. Η μόνη σχετική απόφαση, που έλαβε ο υπουργός Υγείας, ήταν να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο πόστο τους, την ώρα που το ΕΣΥ χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να έχει.

Οι Έλληνες ετοιμάζονται να βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές, καθώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που άλλα θα συμβαίνουν μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία, και άλλα θα δηλώνονται προς τα έξω ότι συμβαίνουν. Διότι αν υπάρχει κάτι στο οποίο είναι καταξιωμένη η Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι η συγκάλυψη της πραγματικότητας.

Ε.Σ.