Αντιθέσεις: Πανδημία

Απρόβλεπτη η πανδημία προβλέψιμη η αντιπολίτευση

Τα κρούσματα αυξάνονται η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων απομακρύνει την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, για το άνοιγμα της καραντίνας την 1η Μαρτίου. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Αχαΐα και άλλες περιοχές της χώρας, δείχνει πως το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται δυστυχώς σε πλήρη εξέλιξη, και έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο κορωνοϊός δεν είναι μία απλή εποχική γρίπη, είναι ένας ιός που κινείται αλλοπρόσαλλα και μεταλλάσσεται ταχύτατα, δοκιμάζοντας την υπομονή όλων μας. Μέχρι στιγμής, είναι κοινή παραδοχή ότι το απαραίτητο για την ανάσχεση της πανδημίας «τείχος ανοσίας» δεν έχει χτιστεί, όμως με τους εμβολιασμούς να σπάνε σύντομα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, γίνεται φανερό ότι τα θεμέλια έχουν μπει και ότι είναι μονάχα θέμα χρόνου η οριστική νίκη σε αυτόν τον πρωτοφανή υγειονομικό πόλεμο, που έχει κοστίσει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας.

Έτσι λοιπόν, ο νέος σχεδιασμός του πρωθυπουργού δείχνει ότι, εάν τα κρούσματα δεν μειωθούν την επόμενη εβδομάδα, το lockdown θα παραταθεί για ένα δεκαπενθήμερο, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων, και νέα μέτρα ανακούφισης, καθώς και η οικονομία στενάζει.

Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και να δυναμιτίσει ένα ήδη τεταμένο κλίμα για να αποκομίσει πολιτικό όφελος, η «Επιχείρηση Ελευθερία» είναι κατά γενική ομολογία άρτια οργανωμένη, και αυτό φαίνεται και από τη μαζική αποδοχή που έχει. Όπως τόνισε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή η επιτυχία δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι μήνες που διανύουμε είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς πρόκειται για χειμερινούς μήνες, που παραδοσιακά όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις «ξυπνάνε».

Το βασικό μήνυμα το οποίο εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα δουλεύουν. Δεν είναι η στιγμή ούτε για πανικό, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, ούτε όμως για εφησυχασμό, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο ξέσπασμα του ιού, σε νέα πίεση στο ΕΣΥ και σε νέους θανάτους συμπολιτών μας.

Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι χαλάρωσης, ούτε μέσο μικροπολιτικής.

Ε.Κ.

Πώς λέγεται αυτός που κάνει ξανά και ξανά το ίδιο λάθος, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα; Στην Ελλάδα σήμερα λέγεται μάλλον Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι για μία ακόμη φορά επιβλήθηκε ένα πλασματικό lockdown, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στις εργασιακές συνθήκες και χωρίς να ενισχυθεί το ΕΣΥ, και για μία ακόμη φορά οδεύουμε προς παράταση των μέτρων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται. Αυτή η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού δείχνει σε όλους τους πολίτες ότι τα μέτρα δεν δουλεύουν, ότι η τακτική που ακολουθείται είναι λάθος και ότι κάθε 24ωρο που περνάει χωρίς αλλαγή πολιτικής είναι ένα βήμα πίσω στη μάχη με την πανδημία. Αυτά η Νέα Δημοκρατία αρνείται να τα κοιτάξει στα μάτια. Προτιμάει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά την κατάσταση, παρά να παραδεχθεί τα λάθη της και να τα διορθώσει.

Κατηγορεί την αντιπολίτευση για εκμετάλλευση νεκρών και μικροπολιτική, όμως κλείνει τα αφτιά της στους νοσηλευτές, στους γιατρούς και στους λοιμωξιολόγους που καλούν έστω και την ύστατη στιγμή για μία διαφορετική προσέγγιση και στρατηγική.

Οι φυλακές Πατρών αριθμούν ήδη 70 κρούσματα, ενώ άλλα 70 βρέθηκαν σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά. Αυτά ίσως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν υπήρχε η στοιχειώδης κυβερνητική μέριμνα για να γίνονται στοχευμένα τεστ σε χώρους υψηλού κινδύνου και μεταδοτικότητας, όπως προτείνουν, μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί, και όπως συνεχίζει να μην εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία.

Στην Αττική, οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα και, αντί για μέτρα ενίσχυσής τους, ο υπουργός Υγείας προτίμησε να λάβει μέτρα… αποποίησης ευθυνών, δηλώνοντας πως για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται η «Μήδεια» και οι διαδηλώσεις των πολιτών απέναντι στις απολυταρχικές τακτικές της κυβέρνησης.

Είναι πρωτοφανές για μία κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη Δημόσια Υγεία ως μοχλό καταπίεσης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων, αλλά και ως κερκόπορτα για να περνάει νομοσχέδια και τροπολογίες σε ένα κυριολεκτικά άδειο Κοινοβούλιο, την ώρα που επιρρίπτει την ευθύνη για το νέο ξέσπασμα της πανδημίας και πάλι στους πολίτες. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης του τρίτου κύματος είναι ορατά σε όλους και η ευθύνη δεν βαραίνει κανέναν άλλο πέρα από αυτούς που προτίμησαν να επιβάλουν ημίμετρα που δεν αποδίδουν, για να συντηρήσουν ένα επικοινωνιακό αφήγημα.

Ε.Σ.