Αντιθέσεις: Πανδημία

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας από ανεμβολίαστους

Η πανδημία επιμένει, η κυβέρνηση μένει στα ίδια

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού ανέδειξε, εκτός από την επιμονή και την αντοχή του ιού, και μία χρόνια παθογένεια της Ελλάδας: Λίγοι και απερίσκεπτοι να παίρνουν στα χέρια τους τη μοίρα των πολλών και σκεπτόμενων. Το κύμα των αντιεμβολιαστών, και κυρίως των ανεμβολίαστων, έχει λάβει διαστάσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στα ημερήσια δελτία του ΕΟΔΥ. Εξαιτίας τους κινδυνεύει η δημόσια υγεία και βρίσκει εύφορο έδαφος ο ιός. Aυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, αυστηρά, αλλά καθόλα απαραίτητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπου οι εμβολιαστικές επιδόσεις είναι φτωχές, ο κορωνοϊός κάνει «πάρτι». Όπως εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε μια περίοδο που οι περισσότερες περιοχές είναι εκεί που ανέμεναν οι επιστήμονες, σε κάποιες άλλες περιοχές, στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, τα ποσοστά νοσηλείας, διασωλήνωσης, αλλά και θανάτων είναι αυξημένα.

Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, παραμένει ανησυχητική. Καθώς η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ήταν λογικό και επόμενο οι επιβαρυμένες περιοχές να βρεθούν στο «κόκκινο», δηλαδή σε μίνι λοκντάουν. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα και Χαλκιδική εντάχθηκαν στο επίπεδο 4, ενώ Πιερία, Καβάλα, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Φλώρινα και Ημαθία βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση συναγερμού. Έτσι, και η διασπορά του κορωνοϊού περιορίζεται και η οικονομία παραμένει ζωντανή.

Πέρα όμως από τα υγειονομικά μέτρα για τη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και για τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων σε σχέση με τον κορωνοϊό. Έπειτα από εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέλαβε δράση. Ήδη έχουν βρεθεί αρκετές ιστοσελίδες και λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν κατά κόρον fake news και καλούν σε παραβίαση των υγειονομικών μέτρων, ανυπακοή απέναντι στα όργανα της τάξης, απειλές κατά της ζωής των πολιτικών, ακόμα και όσων «τόλμησαν» να εμβολιαστούν!

Πολύ σύντομα, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα υποστούν τις νομικές συνέπειες των επικίνδυνων πράξεών τους. Τη στιγμή που η συλλογική προσπάθεια είναι πιο σημαντική από ποτέ, κάποιοι δράττονται της ευκαιρίας και δηλητηριάζουν τις σκέψεις των πολιτών. Και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης όχι μόνο να κρατήσει τους Έλληνες ενωμένους, αλλά και να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα και την ιδιοτέλεια.

Ε.Κ.

Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν ο κορωνοϊός κρατάει την Ελλάδα όμηρο. Πάνω από δέκα περιοχές σε όλη τη χώρα τελούν σήμερα υπό μίνι λοκντάουν, στα σχολεία τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν εκθετικά και οι θάνατοι παραμένουν σε τρομακτικά μεγάλη αναλογία σε σχέση με τα κρούσματα. Ένας νεκρός ανά περίπου 50 ασθενείς! Και τι κάνει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την κατάσταση; Εθελοτυφλεί, επιμένει να εμφανίζει μια κοινωνία σε «κανονικότητα», περιμένει τα ίδια μέτρα και η ίδια απουσία μέτρων να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Αυτό έδειξε λίγο-πολύ ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, όταν παραδέχθηκε μεν ότι οι εμβολιασμοί είναι χαμηλά, αλλά πρόσθεσε ότι «παραμένουν εντός στόχων». Ότι η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς καλά, αλλά… καλύτερα από άλλες χώρες. Η γνωστή κασέτα αποποίησης ευθυνών, που οι πολίτες ακούνε ξανά, και ξανά, και ξανά.

Την ίδια ώρα, όμως, στις ΜΕΘ στα βόρεια της χώρας βρίσκονται 35% περισσότεροι διασωληνωμένοι σε σχέση με πέρυσι, τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν εκτοξευθεί και η μία μετά την άλλη οι περιοχές της Μακεδονίας -και όχι μόνο- μπαίνουν σε λοκντάουν, ένα μέτρο που περισσότερο πλήττει την οικονομία και τους πολίτες, παρά τον ιό.

Σε δύο μέτωπα η κυβέρνηση έπρεπε να πετύχει, και στα δύο έχει αποτύχει παταγωδώς. Το πρώτο είναι το μέτωπο των εμβολιασμών. Μέχρι και σήμερα, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και καταφεύγει σε γελοιότητες, να μοιράζει γιγαμπάιτ και δήθεν επιδόματα. Παράλληλα, αδυνατώντας να χτίσει το περιβόητο «τείχος ανοσίας», χτίζει ένα άλλο τείχος, αυτό του διχασμού ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, δίνοντας κίνητρα στους μεν και περιορίζοντας την ελευθερία των δε. Μέχρι και να μην πάρει κάποιος τη σύνταξή του αν δεν έχει εμβολιαστεί ακούστηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σχόλιο το οποίο μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο, όμως δείχνει τον πανικό που επικρατεί και τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, αφού δεν κατάφεραν να τον πείσουν.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, την οποία ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε και αποφάσισε να φέρει στη χώρα μας, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ίδια ακριβώς πρόταση, κατηγορήθηκε για εμπαιγμό, προπαγάνδα και μικροπολιτική εις βάρος της δημόσιας Υγείας.

Το συμπέρασμα είναι για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας βαδίζει στα τυφλά. Δεν ακούει, δεν βγάζει συμπεράσματα, δεν έχει διάθεση να αλλάξει τη στάση και την πολιτική της. Και αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις για τις ζωές των ανθρώπων και την κοινωνία.

Ε.Σ.