Αντιθέσεις: Πανδημία και ατομική ευθύνη

Ας πάψουν οι λίγοι να απειλούν τους πολλούς

Ζητείνται πάτος για το βαρέλι της κυβερνητικής αθλιότητας

Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολεμάει για αυτήν από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Δυστυχώς, η μόνιμη τάση κάποιων λίγων να τη θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο για τους πολλούς είναι που έχει οδηγήσει στα περισσότερα εκ των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η πρόσφατη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ταλανίζει τη χώρα, τα κρούσματα είναι αυξημένα για μία ακόμη φορά, και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, κάποιοι… επαγγελματίες αντιπολιτευόμενοι επιλέγουν και πάλι τον δρόμο του ρίσκου και της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας.

Η αντίθεση της Aριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την Παιδεία έγινε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή που αυτό ήρθε στη Βουλή για ψήφιση. Με το να δίνουν τη συνέχεια στους δρόμους, όπως συνηθίζουν άλλωστε, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρισκάρουν να μολύνουν με κορωνοϊό όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας, ειδικά από τη στιγμή που το ιολογικό φορτίο στην Αττική είναι και πάλι ανησυχητικά αυξημένο.

Έτσι λοιπόν, και έπειτα από τη συμβουλή της ειδικής επιτροπής, η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δικαιολογείται απόλυτα και αντιμετωπίζει επί της ουσίας, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, ένα μέχρι σήμερα άλυτο πρόβλημα, στο κέντρο κυρίως των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας: την υπερβολική όχληση της ζωής (και της υγείας) των πολιτών από μικρό αριθμό διαδηλωτών.

Είναι λογικό και επόμενο για τους προαναφερθέντες επαγγελματίες αντιπολιτευόμενους, να σπεύσουν να συνδέσουν την πρόσφατη απόφαση για τη δημιουργία σώματος ασφαλείας των πανεπιστημίων, με την απόφαση για τις συναθροίσεις, και να ξεκινήσουν για μία ακόμη φορά την κασέτα για επιστροφή στις εποχές της χούντας και τα συναφή. Πρόκειται για δύο τελείως ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, με μόνο κοινό παρονομαστή την προστασία των Ελλήνων από τη βία, τα ναρκωτικά, την ανομία και, τέλος, τον κορωνοϊό.

Άλλωστε, αν πράγματι επιστρέφαμε στη χούντα, όπως τεχνηέντως προσπαθούν να προπαγανδίσουν, τότε τέτοιες αντιδραστικές φωνές θα καταπνίγονταν πάραυτα, με συλλήψεις και σκληρές τιμωρίες. Επειδή όμως ζούμε σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα, αυτές οι απόψεις θα κριθούν ελεύθερα από τον λαό, όπως άλλωστε κρίθηκαν και τον Ιούλιο του 2019.

Ε.Κ.

Για κάθε αντιδημοκρατικό νομοθέτημα, για κάθε απόφαση περιορισμού των ελευθεριών των πολιτών, για κάθε βήμα πίσω που πηγαίνει τη χώρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει έτοιμη την ίδια απάντηση: Φταίνε οι πολίτες, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή και οι δύο. Η καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» πιπιλίστηκε αρχικά για να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες που οι κυβερνώντες φέρουν στη διαχείριση της πανδημίας. Η καραμέλα των «συριζαϊκών αντιδράσεων» στο επαίσχυντο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ορίζει αστυνομικούς στα πανεπιστήμια, πιπιλίστηκε επίσης για να αποκρύψει τη φωνή των 1.080 ακαδημαϊκών που διαφωνούν με το μέτρο. Και τώρα, η καραμέλα της «προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τον ιό», πιπιλίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, για να καταπνίξει το μόνο μέσο αντίστασης που έχει απομείνει στους ενεργούς πολίτες, αυτό της διαμαρτυρίας και της διαδήλωσης.

Για τη Νέα Δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι στοιβάζονται κατά εκατοντάδες στα βαγόνια του ηλεκτρικού στην κάτω μεριά της πλατείας Βικτωρίας, ο ιός δεν κολλάει. Αν όμως συγκεντρωθούν πάνω από 100 πολίτες στην πάνω μεριά της πλατείας, τότε ο ιός κολλάει και αυτό δεν γίνεται να επιτραπεί, γιατί, όπως λένε, το είπαν οι ειδικοί. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει λάβει πλέον τον ρόλο του μπαμπούλα των πολιτών, και το όνομά της χρησιμοποιείται αυθαίρετα και κατά το δοκούν. Για του λόγου το ασφαλές, πριν από λίγες ημέρες, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, Σταύρος Μπαλάσκας, τόνιζε σε κανάλι πως η απαγόρευση των συναθροίσεων αποφασίστηκε μετά από «κατεπείγουσα εισήγηση των λοιμωξιολόγων», ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωνε σε άλλο κανάλι πως δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα και πως ουδέποτε η επιτροπή ρωτήθηκε για κάτι τέτοιο!

Έφτασαν, δε, στο σημείο να παραδεχθούν δημόσια τις χουντικές πρακτικές που εφαρμόζουν στην Παιδεία, διά στόματος του υφυπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος ανέφερε ότι «η τελευταία φορά που υπήρχε αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια ήταν το 1969».

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος για τη Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση για τις συναθροίσεις είναι μία απόφαση καθαρά πολιτική, που παραβιάζει για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες το Σύνταγμα και δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή του θεωρούν την Ελλάδα ιδιοκτησία τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είμαστε… καταπατητές.

Ε.Σ.