Αντιθέσεις: Πανδημία και ΜΕΘ

Η πανδημία παραμένει παρούσα, η κυβέρνηση παραμένει ενεργή

5 ημέρες για μία ΜΕΘ: Συστημική επιτυχία ή κυβερνητική ομολογία;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να «έσπρωξε» το θέμα της πανδημίας στις πίσω θέσεις των δελτίων ειδήσεων, όχι όμως και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για τον πρωθυπουργό, η υγεία των πολιτών παραμένει ψηλά στην ατζέντα των πολλών και πολλαπλών κρίσεων που έχει κληθεί να διαχειριστεί και διαχειρίζεται με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία.

Διότι, κάθε λογικός πολίτης βλέπει την επιτυχία αυτή να αποτυπώνεται στα νούμερα της πανδημίας, όπου τα κρούσματα μπορεί να είναι αυξημένα, όμως οι σκληροί δείκτες παραμένουν χαμηλά και σταθεροί. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες ΜΕΘ, η αποσυμφόρησή του με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και, φυσικά, το πρόγραμμα εμβολιασμών, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στην παρούσα φάση, το κύμα της ακρίβειας πλήττει τη χώρα παράλληλα με το κύμα του κορωνοϊού, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση προς το παρόν, όμως, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι μετά από κάθε τέτοια ύφεση, τα κρούσματα ακολουθούν και πάλι μία πορεία αυξητική.

Για την ανάσχεση λοιπόν τυχόν τέτοιων αυξητικών τάσεων, αλλά και για τη διατήρηση των ελευθεριών των εμβολιασμένων πολιτών, επί τάπητος έχει τεθεί η χορήγηση τέταρτης δόσης στους ηλικιωμένους, καθώς και άλλα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά παραβλέπει και καταφεύγει σε… αλχημείες, όχι μόνο εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και μέσω των social media, για να αποσπάσει πολιτικό όφελος εις βάρος των νεκρών του κορωνοϊού.

Είναι λυπηρό, την ώρα που η κοινωνία δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές, η αντιπολίτευση να ακολουθεί τακτική διχασμού και όχι ενωτική. Είναι λυπηρό, να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, διά στόματος -ποιου άλλου;- του Παύλου Πολάκη, και να εργαλειοποιούν τους νεκρούς της πανδημίας για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

Όπως δις απάντησε στα αίσχη του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με το ΕΣΥ, μέσα σε λίγους μήνες προσπάθησαν να αντιπαρέλθουν αδυναμίες δεκαετιών, για τις οποίες ευθύνονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άνευ εξαιρέσεων. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται πως έχει πλέον εμμονή με την πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας και, δυστυχώς, είναι διατεθειμένος να παραλλάξει ακόμα και την αλήθεια για να το καταφέρει.

Ε.Κ.

Πάνω από 16.000 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας να εισαχθούν σε μία ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας. Αυτήν τη σκληρή αλήθεια έφερε στο φως πρόσφατο έγγραφο του ΕΟΔΥ, μια αλήθεια που η κυβέρνηση αρχικά προσπαθούσε να αποκρύψει και τώρα προσπαθεί να διαστρεβλώσει.

Απέναντι στις βάσιμες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας απαντάει με αερολογίες και γενικούρες. Απέναντι σε ένα ξεκάθαρο έγγραφο που καταστρέφει ανεπανόρθωτα όλο το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας, ο Θάνος Πλεύρης στρουθοκαμηλίζει επιδεικτικά. Οι ευθύνες όμως για το ότι 7 στους 10 νεκρούς από κορωνοϊό έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ βαρύνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του, όχι μόνο επειδή αυτός είναι ο αρμόδιος για τη διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αλλά και γιατί φαίνεται πως είχε το έγγραφο στην κατοχή του και απέκρυψε σκοπίμως το περιεχόμενό του.

Η «άριστη» διαχείριση της πανδημίας δεν είναι παρά ένα κυβερνητικό όνειρο, που για τους πολίτες έχει από την πρώτη στιγμή μετατραπεί σε εφιάλτη. Οι παραλογισμοί των υπευθύνων δεν έχουν τέλος. Διότι, μόνο ως παραλογισμό μπορεί να εκλάβει κάποιος το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το να έχουμε σχεδόν 100 θανάτους στα σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως, όπως συμβαίνει σήμερα, επειδή πριν από λίγο καιρό είχαμε πάλι σχεδόν 100 θανάτους ημερησίως, αλλά σε 4.000 κρούσματα.

Αυτά είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια στα οποία καθημερινά πλέον καταφεύγει το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μην ομολογήσει την εκ βάθρων αποτυχία του απέναντι στον κορωνοϊό. Το έγγραφο όμως του ΕΟΔΥ αποτελεί ομολογία από μόνο του. Μια ομολογία τόσο ωμή, που ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά και καλοταϊσμένα ΜΜΕ δεν κατάφεραν να παρακάμψουν.

Είναι ντροπή να βλέπουμε την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για ένα έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι ντροπή για τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αποφεύγει επί 24 μήνες τις ευθύνες που του αναλογούν στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Και είναι ντροπή ακόμα και μετά από όλα αυτά, και με τη χώρα να κατέχει το πανευρωπαϊκό «μαύρο» ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, να μην αλλάζουν στρατηγική και να συνεχίζουν να αποδομούν το ΕΣΥ, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες στη φροντίδα υγείας, που όλοι οι πολίτες πρέπει να δικαιούνται αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή.

Ε.Σ.