Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

«Επισυνδέσεις» ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την κυβέρνηση και θύμα τη χώρα

Ευρωπαϊκό «Όχι» στην προσπάθεια συγκάλυψης για τις υποκλοπές

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να συντηρήσουν με κάθε τρόπο το θέμα των παρακολουθήσεων έχει πάρει τα χαρακτηριστικά εμμονής. Με την κοινή γνώμη να αγωνιά για τον χειμώνα που έρχεται, για τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης στις τιμές, αλλά και για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η αντιπολίτευση κινητοποιεί κάθε είδους «επισύνδεση» για να κρατήσει στην επικαιρότητα μια υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της: Η Εξεταστική της Βουλής ολοκληρώθηκε και αναμένεται το πόρισμα, ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε πρακτικά μέτρα για να μην υπάρξουν άλλα τέτοια ή παρόμοια κρούσματα αδικαιολόγητων επισυνδέσεων.

Το μπαλάκι σε αυτό το πινγκ πονγκ, που βλάπτει την εικόνα της χώρας διεθνώς, έχει πάει τώρα στην Ευρώπη. Η Pega, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει υποθέσεις κακόβουλων λογισμικών, υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου τον Νίκο Ανδρουλάκη και να έρθει στην Ελλάδα για επιτόπια έρευνα στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το προσχέδιο του προέδρου της να εξεταστούν από την επιτροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Κοντολέων και Δημητριάδης, αλλά και οι επιχειρηματίες που διαθέτουν το κακόβουλο λογισμικό Predator δόθηκε στη δημοσιότητα ως ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της. Αυτήν τη μεθόδευση την κατήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρός της, αλλά και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, καθώς είναι ολοφάνερα τα κίνητρα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις, γυρίζει την πλάτη στις καταγγελίες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και στρέφει την προσοχή της στα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας και της επιβίωσης, δεν φαίνεται να πτοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους διάφορους φορείς που εμφανίζονται με μανδύα προστασίας της δημοκρατίας. Το ίδιο, εξάλλου, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα μέτωπα της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η υπερβολή στα όρια της συκοφαντίας, με κύριο στόχο πάντα τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει κάθε κίνησή του, είτε αυτή αφορά την πανδημία, είτε την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για όλα ευθύνεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης, όταν σε όλους είναι φανερό ότι εξωγενείς παράγοντες απειλούν την οικονομία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τα βάρη για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κι αυτό που απαιτούν οι συνθήκες είναι κοινωνική συνοχή και ηρεμία, όχι όξυνση σε βαθμό υστερίας.

Ε.Κ.

Όσοι είχαν αμφιβολίες για τις ενοχές και τους ενόχους στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πείστηκαν οριστικά από τη μετέπειτα στάση της κυβέρνησης. Η Εξεταστική της Βουλής, την οποία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί και η κυβέρνηση, εξελίχθηκε σε παρωδία και έληξε σε 17 μέρες. Βασικοί μάρτυρες, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, που είχε την πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ, δεν κλήθηκαν, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και όσοι κλήθηκαν, όμως, κρύφτηκαν πίσω από το αντισυνταγματικό «απόρρητο», με αποτέλεσμα η έρευνα να εξελιχθεί σε κοροϊδία και να εμφανιστεί ως κανονικό και νόμιμο ένα καθεστώς στο οποίο η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ.

Η τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, που προσπάθησε με όλα τα μέσα να εμφανίσει ένα πρωτοφανές σκάνδαλο ως περίπου κανονικότητα, ή εν πάση περιπτώσει ως όχι τόσο σημαντικό λάθος, δεν πέρασε όμως στην Ευρώπη. Το καθεστώς Μητσοτάκη μπορεί να ελέγχει με τις διάφορες λίστες, τα «δώρα» και τους εκβιασμούς, τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά όλα σχεδόν τα μεγάλα και έγκυρα ΜΜΕ της Ευρώπης μιλούν για ελληνικό Watergate και αποδίδουν τις ευθύνες στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο κάλεσε πριν από λίγο καιρό «στόχους» των παρακολουθήσεων, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, να καταθέσουν, αλλά και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για επιτόπια έρευνα, ανακοινώνοντας ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται η εξέταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, του πρωθυπουργού και του ανηψιού του, Γ. Δημητριάδη, του τέως διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, και δύο επιχειρηματιών που διακινούν τα κακόβουλα λογισμικά.

Ως αποτέλεσμα, η ΝΔ άσκησε πιέσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ίδια και ο πρόεδρος της Pega και διατείνεται ότι το ομόφωνα αποφασισμένο πρόγραμμα της επιτροπής είναι απλώς ένα προσχέδιο, ενώ επιτίθεται στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη που το έδωσε στη δημοσιότητα.

Η προσπάθεια να προστατευτεί πάση θυσία ο Κ. Μητσοτάκης, κύριος υπεύθυνος για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, θα ήταν αστεία, αν το σκάνδαλο δεν ήταν τόσο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση, και ευτυχώς για το κράτος δικαίου, το χαλί κάτω από το οποίο επιχειρείται να κρυφτεί η αλήθεια για τις «επισυνδέσεις» δεν φτάνει μέχρι την Ευρώπη. Και κανένα τέλος δεν πρόκειται να δοθεί στην υπόθεση, αν δεν γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της και δεν αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Ε.Σ.