Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

Οι μυθοπλασίες και τα ταμπλόιντ κρατάνε πίσω την Ελλάδα

Συνεχίζεται η σιωπή για το ελληνικό Watergate

Είναι αλήθεια πως η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι μία υπόθεση μεγάλη και σοβαρή. Είναι επίσης αλήθεια πως η υπόθεση των επισυνδέσεων έχει φέρει προ των όσων ευθυνών της την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό και ο πρωθυπουργός ανέλαβε εξ αρχής την πολιτική ευθύνη, και για αυτό απομάκρυνε άμεσα τους υπεύθυνους, παραβλέποντας προσωπικές συμπάθειες, ή ακόμα και οικογενειακούς δεσμούς.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλήθειες, τις οποίες οι πολίτες δυσκολεύονται να ακούσουν μέσα στην οχλαγωγία της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις αλήθειες είναι πως το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης υπάρχει από το 2017-2018, που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία άλλη αλήθεια είναι πως το φαινόμενο των επισυνδέσεων δεν είναι ελληνικό, καθώς δικαστικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε πολλές ακόμα χώρες.

Τέλος, η τρίτη αλήθεια είναι πως εδώ και εβδομάδες, η εφημερίδα Documento βγάζει ονόματα που δήθεν παρακολουθούνταν, χωρίς ίχνος όμως απόδειξης, παρακάμπτοντας κάθε κανόνα δημοσιογραφίας και δεοντολογίας.

Κι αν κάποιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τις αλήθειες αυτές, είναι πως, στην παρούσα φάση, μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να φέρει την υπόθεση αυτή στις πραγματικές της διαστάσεις. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει εναποθέσει την πίστη της στο δικαστικό σύστημα, και περιμένει τα πορίσματα για να αναλάβει δράση.

Αυτό είναι κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί παρατρεχάμενό του τον πρωθυπουργό, και τον καλεί κάθε λίγες μέρες στη Βουλή, δήθεν για να απαντήσει για το δήθεν μείζον θέμα των υποκλοπών.

Όπως πολύ σωστά έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει θεσμικά και επί της ουσίας του θέματος, αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης, αλλά και της Βουλής. Η σωρεία ερωτήσεων δεν αποσκοπεί σε έναν σοβαρό πολιτικό διάλογο, αλλά στη δημιουργία εντυπώσεων και σε αυτή την παγίδα δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα, που ταλαιπωρούν τον κόσμο, και πάνω σε αυτά έχει σκύψει το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Μπορεί για την αντιπολίτευση το θέμα των υποκλοπών να είναι ο τελευταίος «άσσος» στο μανίκι της πριν από τις εκλογές, όμως για τον Κ. Μητσοτάκη προέχει η επίλυση των εθνικών και διεθνών κρίσεων, που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας.

Ε.Κ.

Για μία κυβέρνηση που παρουσιάζεται ως θύμα στην υπόθεση των υποκλοπών, η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει υπερβολικά πολλές κινήσεις θύτη. Αγόρασε, ας πούμε, το λογισμικό Predator έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, αμέσως μετά την εκλογική της νίκη. Η αγορά αυτή κρύφτηκε μέσα σε μία άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, την οποία ο πρωθυπουργός πήρε υπό τον προσωπικό του έλεγχο, επίσης αμέσως μετά την εκλογική του νίκη.

Στη συνέχεια, όταν το κουβάρι του σκανδάλου ξεκίνησε να ξετυλίγεται, με συνοπτικές διαδικασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρτωσε τις ευθύνες σε δύο κοντινούς του ανθρώπους, τον διευθυντή του γραφείου του και ανηψιό του, Γρ. Δημητριάδη, και στην προσωπική του επιλογή για διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε ως θύμα, πως δεν γνώριζε τι συνέβαινε ακριβώς κάτω από τη μύτη του.

Παράλληλα, με πρωτοφανές θράσος, θέσπισε νόμο, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, που εμποδίζει τους παρακολουθούμενους από το να μάθουν τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν.

Και τώρα, που το κουβάρι έχει εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα, προσπαθεί να απαξιώσει την εγκυρότητα όχι μόνο της εφημερίδας Documento, του μέσου δηλαδή που πρώτο αποκάλυψε το λεγόμενο «ελληνικό Watergate», αλλά και όποιου άλλου μέσου τολμάει να αναπαράγει τις αποκαλύψεις.

Όσο όμως κι αν ενταθεί η προσπάθεια συγκάλυψης, το θέμα έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Τα ονόματα της λίστας ξεκινούν από στελέχη πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ και φτάνουν μέχρι υπουργούς της, συγγενείς του πρωθυπουργού, ευρωβουλευτές, ακόμα και μεγαλοστελέχη του Facebook.

Όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ έχουν στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα και ψάχνουν το θέμα, γίνονται παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, καλεί κάθε εβδομάδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για το θέμα στη Βουλή, αλλά εκείνος πεισματικά αρνείται. Γιατί αρνείται, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήξερε τίποτα και δεν έχει να κρύψει επίσης τίποτα; Η απάντηση είναι απλή. Διότι ο ίδιος είναι ηθικός αυτουργός της όλης υπόθεσης. Διότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν προβεί σε μία πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή, σε μία ξεδιάντροπη κατάλυση του κράτους δικαίου, σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια ελέγχου όχι μόνο των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και των εσωτερικών του κόμματος. Και η ανεπανόρθωτη φθορά που έχει υποστεί η Νέα Δημοκρατία, θα γίνεται φανερή όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Ε.Σ.