Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

Τελευταίο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ η επίθεση για της «υποκλοπές»

Οι παρακολουθήσεις επιβεβαιώθηκαν αλλά για την κυβέρνηση φταίει -πάλι- ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με θεσμούς, νόμους και κανόνες, πάνω και πίσω από τους οποίους δεν βρίσκεται κανένας. Η ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί καθαρά με βάση τη συνταγματική νομιμότητα, η οποία, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών και την αναζήτηση της αλήθειας, χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και της συμπαράστασης της κυβέρνησης.

Και τι κάνει η αντιπολίτευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατά το θέμα σε πολιτισμένους τόνους και επαφίεται στην κρίση των δικαστών; Σηκώνει μπαϊράκι, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες, διχάζει και προκαλεί κλίμα παράλογης οξύτητας. Με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στο «σκάνδαλο» των υποκλοπών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το ανά εβδομάδα ανυπόστατο και άνευ αποδείξεων δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογράφου της Κουμουνδούρου, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα στην οποία δεν ισχύσει το κράτος δικαίου.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης, είναι φανερός. Να μεταφέρουν τη συζήτηση από τα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, και κυρίως το market pass, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στον βούρκο μιας φανταστικής χώρας, που μόνο στο 1984 του Όργουελ συναντά κανείς. Το ότι έτσι υποβαθμίζουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα νοικοκυριά σε μάχη λάσπης, λίγο τους ενδιαφέρει. Η πόλωση και η εμπάθεια είναι το τελευταίο του όπλο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να αποφύγει άλλη μια εκλογική ήττα, που θα αποτρέψει την επιστροφή του στην εξουσία και θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη.

Πρωταγωνιστής στο πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτού του σίριαλ ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με ύφος εισαγγελέα προκαλούσε στη Βουλή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Αν τολμάς, διάψευσε τις παρακολουθήσεις Τέλλογλου και Κύρτσου». Αγνοώντας ότι για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαψεύσει, ή να επιβεβαιώσει, το οτιδήποτε, θα πρέπει να έχει γνώση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και των λόγων που αυτές αποφασίστηκαν, αν αποφασίστηκαν. Και θα μπορούσε, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απευθυνθεί με το ίδιο ύφος στον κ. Ραγκούση και να τον ρωτήσει αν διαψεύδει το ρεπορτάζ του Βήματος, ότι επί Τσίπρα η ΕΥΠ παρακολουθούσε τρεις υπουργούς. Το ότι δεν το έκανε, δείχνει απλώς το χάσμα σοβαρότητας και ήθους που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Ε.Κ.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πραγματικά καλή, αυτό είναι το να βαφτίζει «δήθεν» κάθε σκάνδαλο που βαρύνει την ίδια και τον πρωθυπουργό. Τα παραδείγματα πολλά. Το σκάνδαλο που κόστισε στη Νοβάρτις 350 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, έφτασε στην Ελλάδα ως… σκευωρία. Το σκάνδαλο Πάτση έγινε… αστοχία. Κάπως έτσι και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών σε πταίσμα, για το οποίο μάλιστα ο ίδιος δεν είχε ιδέα. Με θεμιτά από τυπική άποψη (βλέπε ΕΥΠ) ή και αθέμιτα από κάθε άποψη (βλέπε Predator) μέσα, παρακολουθούνταν πολιτικοί αντίπαλοι, σύμμαχοι, υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα. Τη στιγμή που για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του όλα μέχρι πρότινος αποτελούσαν μυθεύματα.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των υποκλοπών, η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή -της ΝΔ μέχρι πρόσφατα!- Γιώργου Κύρτσου, που επιβεβαιώθηκε από τους παρόχους μετά από αίτημα της ΑΔΑΕ, παρά την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιβάλει φίμωτρο. Έτσι, στον υπουργό κ. Χατζηδάκη, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρο, στον Νίκο Ανδρουλάκη, και μια σειρά από άλλους «στόχους» υποκλοπής, προστέθηκαν τώρα άλλοι δυο. Και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έπεται συνέχεια.

Ίσως όμως ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο από το σκάνδαλο του εκτεταμένου δικτύου υποκλοπών, είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψής του. Που είναι βέβαιο ότι ηθικός και φυσικός αυτουργός του είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Από την αρχή έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ομερτάς, το απόρρητο έγινε φύλλο συκής για τους υπόπτους, ενώ εμποδίστηκαν μάρτυρες και εμπλεκόμενοι να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και πιέζεται αφόρητα η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή να μην επιτελέσει το καθήκον της, που είναι ο έλεγχος της ΕΥΠ. Ο Χρήστος Ράμμος, όμως, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, αποδείχτηκε πολύ «σκληρό καρύδι» και πολύ αφοσιωμένος στο Σύνταγμα και στον ρόλο του, έτσι που η προσπάθεια της κυβέρνησης να συναντάει σοβαρά εμπόδια και η αλήθεια να έρχεται σιγά-σιγά στο φως, με τη συνδρομή της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και των έντιμων λειτουργών της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών.

Ούτε ο Κύρτσος, ούτε ο Τέλλογλου, ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε βέβαια ο Ράμμος, έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόπειρα συνεπώς της κυβέρνησης και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη να εμφανίσουν τις αποκαλύψεις ως επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και τη συγκάλυψη ως θεσμική σοβαρότητα, δεν είναι παρά απόδειξη ενοχής.

Ε.Σ.