Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις ΕΥΠ

Η εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον Σύριζα βλάπτει σοβαρά τη χώρα

Ο πρωθυπουργός έχει μετατρέψει σε ιδιωτική του υπηρεσία την ΕΥΠ

Μια «αποκάλυψη» φιλικής προς το ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας έδωσε αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους. Αυτήν τη φορά, στο επίκεντρο της τεχνητής όξυνσης είναι η ΕΥΠ, η οποία κατηγορείται ότι παρακολουθεί και φακελώνει δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών, ακόμα και μικρά παιδιά, με δήθεν εντολές μάλιστα του πρωθυπουργού, ο οποίος χρησιμοποιεί μια εθνική υπηρεσία για ιδιοτελείς σκοπούς.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας καμπάνιας κατά της κυβέρνησης έδωσε η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας στη δημοσιότητα ορισμένα έγγραφα, υποτίθεται απόρρητα, και υποτίθεται προερχόμενα από την ΕΥΠ. Κι έτσι, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας και των νεκρών, της δύσκολης για όλα τα νοικοκυριά κατάστασης εξαιτίας της εισαγόμενης ακρίβειας, των μέτρων για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού, των πάντων με δυο λόγια, εργαλειοποιείται τώρα από τον κ. Τσίπρα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μια υπηρεσία που κάθε πολιτικό κόμμα με σεβασμό στη δημοκρατία και στους κανόνες οφείλει να αφήνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.

Τι είναι η ΕΥΠ, ποιο είναι το αντικείμενο και το έργο της είναι -ή θα έπρεπε να είναι- γνωστό σε όλους, και σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε για πέντε χρόνια τη χώρα. Διότι χωρίς την υπηρεσία αυτή, η Ελλάδα είναι τυφλή σε όσα συμβαίνουν ή μπορούν να συμβούν εις βάρος της, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Κι αυτό σημαίνει και παρακολουθήσεις διάφορων ατόμων, από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες. Ενώ, ακριβώς επειδή αυτή είναι μια λειτουργία που πρέπει να ασκείται με θεσμική σύνεση και χωρίς να παραβιάζονται τα όρια, η ΕΥΠ ελέγχεται από τη Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν κάνει ό,τι θέλει και εφόσον κάποια στιγμή «ξεφύγει», υπάρχει ο θεσμικά και εθνικά σωστός τρόπος για να επανέλθει στην τάξη.

Αλλά όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον θόρυβο, κι ας είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκθέτει την Ελλάδα ακριβώς εκεί και σε εκείνους που δεν θα έπρεπε. Και δίνει πάτημα σε δυνάμεις που την επιβουλεύονται. Όλα αυτά, για να αποκομίσει, όπως φαντάζεται, κάποια κομματικά οφέλη, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης και η αποδοχή της από ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας τον καταδικάζει σε απομόνωση και απόγνωση.

Άλλο ένα απονενοημένο διάβημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με λίγα λόγια. Που θα πέσει, όπως και όλα τα άλλα, στο κενό.

E.K.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει ότι η ΕΥΠ παίζει έναν εθνικά κρίσιμο ρόλο και ότι θα πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατό, να μένει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί είναι τέτοια η φύση του έργου της, που κάθε περιττός θόρυβος μπορεί να επιφέρει βλάβες στα εθνικά μας συμφέροντα. Ακριβώς από αυτή την ανάγκη καθοδηγούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του, να λειτουργεί η ΕΥΠ διακριτικά και στα όρια που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως έδειξε, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τις προθέσεις του. Ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της ΕΥΠ περνάει στον ίδιο. Όρισε διοικητή της έναν «δικό του» άνθρωπο, που ειδίκευσή του ήταν οι υπηρεσίες σεκιούριτι και δεν είχε ούτε τα ουσιαστικά, αλλά ούτε και τα τυπικά προσόντα για τη θέση αυτή. Και εν συνεχεία άλλαξε τον νόμο για να νομιμοποιήσει αυτόν τον παράνομο διορισμό!

Αν κάποιος συνεπώς αντιμετώπισε εξαρχής την ΕΥΠ σαν προσωπικό του φέουδο, αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Και δεν ήταν καθόλου υπερβολικός ο φόβος που διατυπώθηκε τότε από την αντιπολίτευση, ότι αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αξιοποιήσει τον μηχανισμό μιας τόσο ευαίσθητης υπηρεσίας για σκοπούς κάθε άλλο παρά εθνικούς.

Η αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών απέδειξε ότι αυτός ο φόβος είναι απολύτως βάσιμος. Τα έγγραφα, τα οποία η κυβέρνηση δεν
διαψεύδει, ούτε μπορεί να διαψεύσει, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών, δικηγόροι, ακόμα και μικρά παιδιά, μπαίνουν στο στόχαστρο μιας υπηρεσίας που εντελώς άλλοι είναι οι σκοποί της. Θέματα της εσωτερικής κατάστασης ανάγονται σε «εθνικά» και η ΕΥΠ στρέφεται εναντίον Ελλήνων πολιτών που δρουν μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, έστω κι αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Η δημόσια καταγγελία της παρακολούθησης δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ θα αρκούσε για να αποδείξει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο αντιπολιτευτικό ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βαρύτατο αντιδημοκρατικό ολίσθημα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα δημοκρατίας, το οποίο, θεσμικά κινούμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ παράπεμψε ήδη στη Βουλή. Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ, θα κληθεί στην αρμόδια επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Και αναμένεται με ενδιαφέρον να εξηγήσει γιατί το έργο ενός Έλληνα δημοσιογράφου, που κάνει ρεπορτάζ για τα στρατόπεδα των προσφύγων, είναι «αντεθνικό». Και πώς ο πρωθυπουργός θα δικαιολογήσει αυτόν τον επικίνδυνο εκτροχιασμό μιας εθνικής υπηρεσίας σε προσωπική του.

Ε.Σ.