Αντιθέσεις: Pass – επιδόματα

Τα διάφορα pass είναι σωσίβιο για την οικονομία και την κοινωνία

Pass-Τσιρότα αντί για δραστικά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας

Γεγονός πρώτο. Όλη η ανθρωπότητα πέρασε μια καταστροφική πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς. Γεγονός δεύτερο. Η πανδημία προκάλεσε παντού σοβαρές οικονομικές ανωμαλίες. Ο οικονομικός κύκλος διαταράχτηκε, οι μεταφορές αποδιοργανώθηκαν, κι αυτό είχε επιπτώσεις στην επάρκεια και τις τιμές των προϊόντων. Γεγονός τρίτο. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τεράστια ενεργειακή και σε συνέχεια οικονομική κρίση, που συνεχίζεται. Όλες οι χώρες υποχρεώθηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κατάσταση.

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με οικονομία τραυματισμένη από τα μνημόνια, ήταν ακόμα πιο ευάλωτη απέναντι στις επάλληλες κρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι κι αν λέει η αντιπολίτευση, όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να εμφανίσει και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι αυτό έγινε γιατί υπήρξε μια οικονομική πολιτική ψύχραιμου σχεδίου, που όπως είναι φυσικό περιλάμβανε και περιλαμβάνει και κρατικές ενισχύσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ή οριζόντια στο σύνολο του πληθυσμού.

Τα διάφορα επιδόματα, όπως το fuel pass, το power pass και τώρα το market pass, έσωσαν κυριολεκτικά επιχειρήσεις και οικογένειες εν μέσω κρίσης. Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορεί αυτά τα επιδόματα, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ΝΔ είναι από θέση αρχής και από ιδεολογία αντίθετη σε τέτοια μέτρα, οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά πόσο μεγάλη βοήθεια υπήρξαν οι επιδοτήσεις τον καιρό της πανδημίας, όπως και η επιδότηση του ρεύματος, των καυσίμων και του σούπερ μάρκετ σήμερα. Τα 50 δισεκατομμύρια που μοίρασε η κυβέρνηση της ΝΔ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπήρξαν κυριολεκτικά σωσίβιο, που κράτησε στην επιφάνεια την Ελλάδα και την οικονομία της.

Αυτή η πολιτική προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, γιατί δεν είναι άπειρες οι δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Στον βαθμό που η οικονομική τάξη αποκαθίσταται και οι επιπτώσεις της πανδημίας και της κρίσης υποχωρούν, θα αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα και θα αποκαθίσταται ο οικονομικός κύκλος. Με την ενίσχυση μάλιστα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνητικά φαινόμενα, όπως ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας, όταν υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Γι’ αυτό ακριβώς, μέτρα όπως το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι νεωτέρας.

Ε.Κ.

 

Πριν μιλήσουμε για επιδόματα, που έρχονται να καλύψουν όπως-όπως τα τραύματα της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλήσουμε για τα ίδια τα τραύματα. Που βεβαίως υπήρξαν και υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η Ελλάδα, με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, έχει την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα, τις ακριβότερες τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Κι αυτό δεν έτυχε, αλλά… πέτυχε, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης.

Τι γίνεται για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής;

Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν εννέα μήνες πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Και ο πόλεμος αποτελείωσε τα νοικοκυριά και ιδίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε στις 22/9/2022 στη Θεσσαλονίκη, επτά στους δέκα καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες για αγορές ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ένας εργαζόμενος ή χαμηλοσυνταξιούχος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ή αντίστοιχα με σύνταξη που φτάνει στα 700 ευρώ, έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης. Ένας εργαζόμενος ή συνταξιούχος που αμείβεται από 1.000 έως 1.150 ευρώ έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης. Ένας καταναλωτής δαπανά το 40% έως 50% του μισθού του μόνο για σούπερ μάρκετ.

Οι αυξήσεις τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2022 κυμάνθηκαν από 12,6% μέχρι 25,3%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές από το χωράφι στο ράφι πετάνε στον Θεό, όπως ξέρει κάθε αγρότης και κάθε
καταναλωτής.

Σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αντιτάσσει επιδόματα. Πού κατευθύνονται όμως τα δισεκατομμύρια από τα διάφορα pass, που διαφημίζει; Στους μεγάλους ομίλους, στους παρόχους ρεύματος, στις εταιρείες καυσίμων και στα σούπερ μάρκετ, με ενδιάμεσους τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση, με λίγα λόγια, αντί να πάρει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, την επιδοτεί από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή από τις τσέπες του πολίτη. Δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα ή τον ΕΦΚ στα καύσιμα, κι έτσι το κράτος συμμετέχει στην αισχροκέρδεια. Για να μοιράσει στη συνέχεια διάφορα επιδόματα παρηγοριάς και προπαγάνδας.

Την ίδια στιγμή, η κρίση μεταφράστηκε σε ευκαιρία για ένα πρωτοφανές πάρτι με το δημόσιο χρήμα. Σχεδόν εννέα δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις, ουρανοκατέβατα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους, κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια προσυπογράφουν την πολιτική της αφαίμαξης των πολλών προς όφελος των λίγων.

Ε.Σ.