Αντιθέσεις: Παύλος Πολάκης

Πολάκης-Τσίπρας δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος

Το λάθος Πολάκη και η υποκρισία των φαρισαίων της κυβέρνησης

Το πρόβλημα με τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τους φραστικούς τραμπουκισμούς του Παύλου Πολάκη είναι γνωστό από χρόνια. Δεκάδες και εκατοντάδες φορές αυτός έχει καταγγελθεί όχι μόνο από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης, εφημερίδες, συνδικάτα, ενώσεις δικαστικών κ.λπ. Ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανασχετήσει δημόσια για αυτό. Η βαριά σκιά της απρέπειας, του εμπρηστικού λόγου, της διχαστικής στάσης του Παύλου Πολάκη πέφτει από καιρό στο πολιτικό σκηνικό.

Και ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη στάση του Παύλου Πολάκη; Στην καλύτερη περίπτωση σιωπή, που του δίνει το περιθώριο να ασχημονεί όλο και πιο πολύ. Και στη χειρότερη περίπτωση ανοιχτή στήριξη, με διάφορους τρόπους. Συγκρίσεις με στελέχη της κυβέρνησης, καταγγελίες ότι οι καταγγελίες για τον Πολάκη έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα προβλήματα της κοινωνίας, ξέπλυμά του με αναφορά στα «σκάνδαλα» που αποκαλύπτει ως υπεύθυνος του τομέα διαφθοράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα πολλά.

Ο Παύλος Πολάκης εκτοξεύει με λίγα λόγια εδώ και καιρό τις «βόμβες» του στο πολιτικό σκηνικό, με την ανοχή και τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Είναι συνεπώς απολύτως συμβατή με την πραγματικότητα η διαπίστωση ότι ο «πολακισμός» αποτελεί πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του. Απλώς, όπως είπε πρόσφατα, υποστηρίζοντας τον Πολάκη, ένα επώνυμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Πολάκης λέει αυτά που δεν τολμάμε να πούμε εμείς». Κάνει δηλαδή αυτό που ονομάζουμε συνήθως τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη σύγκρουση Πολάκη-ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανάρτησή του που «επικηρύσσει» με ονόματα και φωτογραφίες δημοσιογράφους και δικαστές, είναι μεν δηκτική, αλλά απολύτως συμβατή με την αλήθεια: Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν. Διότι αυτοί έστρωσαν τον δρόμο του Πολάκη. Και αυτοί πληρώνουν τώρα το γεγονός ότι του έδωσαν χώρο και στήριξη να κάνει όσα κάνει. Και το πληρώνουν πρωτίστως με τη στάση του απέναντι στο ίδιο του το κόμμα και την ηγεσία του.

Τις σχέσεις του Παύλου Πολάκη με τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» αποκαλύπτει και το γεγονός ότι, εδώ και μέρες, αυτός καθαιρέθηκε μεν για την ανάρτησή του από τομεάρχης του κόμματος, αλλά παραμένει υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση η θέση του στο κόμμα και στα ψηφοδέλτιά του. Δίνοντας αφορμή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να αναρωτηθεί δημόσια από πού «κρατάει» ο Πολάκης τον Τσίπρα; Απορία που πολλοί συμμερίζονται…

Ε.Κ.

Η εκμετάλλευση της στάσης και του λόγου του Παύλου Πολάκη από τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη είναι μια παλιά ιστορία. Αξιοποιώντας τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και τον ακραίο λόγο του, η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κάνει το ύφος του Πολάκη σημαία και εργαλείο για να επιτυγχάνει δύο στόχους. Πρώτο, να ακυρώνει τις αποκαλύψεις που αυτός κάνει ως τομεάρχης κατά της διαφθοράς του ΣΥΡΙΖΑ. Να τον κάνει δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο «να χάνει το δίκιο του», που στη συντριπτική πλειονότητα των σκανδάλων που καταγγέλλει είναι αδιαμφισβήτητο. Και δεύτερο, να στρέφει τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα: Είστε «πολακιστές», σας κρατάει, δικές σας εντολές εκτελεί κ.λπ.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ακολούθησε τη φρασεολογία του Παύλου Πολάκη. Πολλές φορές μάλιστα διαχώρισε τη θέση του από αυτήν. Σε όποιον δεν θέλει να παίξει απλώς το παιχνίδι του αντιπερισπασμού και της επικοινωνίας, αυτό είναι φανερό. Όπως φανερό είναι κι ότι με την ανάρτησή του, που προανήγγειλε διώξεις και εκκαθαρίσεις δημοσιογράφων και λειτουργών της Δικαιοσύνης, ο Παύλος Πολάκης βγήκε εντελώς εκτός πολιτικής και λογικής του κόμματος. Έδωσε, σε μια στιγμή που η εκλογική εκστρατεία είναι στην αρχή της, πάτημα στην κυβερνητική προπαγάνδα να παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα περίπου ως «τρομοκράτες». Έριξε, σύμφωνα με μια παλιά έκφραση, νερό στον μύλο της κυβέρνησης.

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός απομακρύνθηκε από τη θέση του τομεάρχη για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, με την εισήγηση να το αποκλείει. Και η υπόθεση παραπέμφθηκε επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κρίνει την τύχη του κ. Πολάκη ως μέλος του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με λίγα λόγια, έδειξε τα αντανακλαστικά του απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές. Αν θυμηθούμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να απειλεί δημόσια ότι θα γδάρει και θα κλείσει φυλακή εισαγγελείς και μάρτυρες, χωρίς κανένας να συγκινηθεί από την ηγεσία της ΝΔ ή από όσους τώρα εξανίστανται με τον Πολάκη, θα καταλάβει τη διαφορά. Η υποκρισία των φαρισαίων της κυβέρνησης, που «αγανακτούν» με τον Πολάκη, αλλά καταπίνουν «αμάσητο» τον λόγο του Άδωνι, του Πλεύρη, ή του γραμματέα της ΝΔ Μαρινάκη, που δήλωνε ότι αν είχαμε εμφύλιο θα δολοφονούσε τον Τσίπρα, ξεπερνάει τα όρια.

Ε.Σ.