Αντιθέσεις: Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Πρώτα νομοθετούν κλειστηριασμούς μετά υιοθετούν την υποκρισία

Η κυβέρνηση εκτός από σπίτια βγάζει στο σφυρί και την αλήθεια

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, ως «ένδειξη αλληλεγγύης», εξηγείται με δύο μονάχα τρόπους. Ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τους νόμους που πέρναγε το κόμμα του, ή προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Διότι, ας μην ξεχνάμε πως επί ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, δηλαδή, που πρακτικά έσπασε την πόρτα της κας Κολοβού. Και το να βρίσκεται ξαφνικά ο αρχηγός του στο σημείο και να πουλά αλληλεγγύη, είναι τουλάχιστον υποκριτικό.

Τι πραγματικά συνέβη όμως στην περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού, η οποία σημειωτέον δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, που λόγω χρεών βγαίνει σε πλειστηριασμό η οικία της; Είχε ένα αρχικό χρέος περίπου 15.000 ευρώ, το οποίο με τους τόκους είχε πολλαπλασιαστεί και το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει. Όπως είπε και η ίδια, με τον πλειστηριασμό της οικίας της, έλαβε περίπου 52.000 ευρώ, με τα οποία κάλυψε τα χρέη της σε Εφορία, ΕΦΚΑ και της έμεινε και ένα μικρό ποσό. Λογικό και επόμενο ήταν, λοιπόν, αφού αποδέχθηκε αυτά τα χρήματα, να έρθει η στιγμή το σπίτι της να περάσει στην κατοχή του πλειοδότη.

Ήταν, όμως, σωστός ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν την κατάσταση ο δικαστικός επιμελητής και τα όργανα επιβολής του Νόμου; Σίγουρα όχι. Για αυτό άλλωστε και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε την άσκηση περιττής βίας, με το σπάσιμο της πόρτας και τον σχεδόν διωγμό της κας Κολοβού από το πρώην σπίτι της, και μάλιστα έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση αυτής της δύσκολης εξίσωσης των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, με την αύξηση των επιτοκίων των δανείων.

Και είναι δισεπίλυτη αυτή η εξίσωση, διότι οι δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα, με την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας λόγω του ουκρανικού πολέμου, έχουν στενέψει εμφανώς τα δημοσιονομικά περιθώρια του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα η εθνική οικονομία να ακροβατεί σε ένα σχοινί, και η όποια κρατική στήριξη στα δάνεια των ιδιωτών να δίνεται με το σταγονόμετρο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει κάποιο μπόνους στους συνεπείς δανειολήπτες, ως επιβράβευση της συνέπειάς τους. Και είναι η δική του συνέπεια, σε αντίθεση με των προκατόχων του, που εμπνέει εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών.

Ε.Κ.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή: Επί ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έγιναν. Αυτό που έγινε είναι η εκπλήρωση μιας μνημονιακής υποχρέωσης της κυβέρνησης Σαμαρά, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορούσε να ακυρώσει, μπορούσε όμως να παρακάμψει, όπως και έκανε. Με μια σειρά δικλείδων ασφαλείας προς όσους και όσες είχαν χρέη, ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε ένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο καταργήθηκε με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Πτωχευτικό Νόμο, στα μέσα περίπου του 2020.

Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε ακριβείς, μία από τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας προς τους θεσμούς, την οποία έλαβε στα τέλη του 2019, ήταν να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρεις φορές τροπολογία για την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το 2020, το 2021 και τελευταία τον Οκτώβριο του 2022. Και τις τρεις φορές η Νέα Δημοκρατία την απέρριψε. Όταν λοιπόν η κυβερνητική προπαγάνδα λέει πως αυτό που συνέβη με την Ιωάννα Κολοβού συνέβαινε και πριν, και επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αντιληπτό το πόσο βαθιά ριζωμένο έχει το ψέμα αυτή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του. Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, λέει πως το σπίτι της κας Κολοβού εκπλειστηριάστηκε το 2019, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι εκπλειστηριάστηκε τον Μάρτιο του 2022, γίνεται αντιληπτή η διάβρωση του πολιτικού συστήματος, την οποία η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προκαλεί.

Κάθε φορά που υπάρχουν αντιδράσεις για έναν ακόμα επαίσχυντο νόμο, ή για ένα ακόμα κυβερνητικό σκάνδαλο, η ΝΔ καταφεύγει στο αφήγημα ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γίνονται απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστοί παιδοβιαστές πέφτουν στα μαλακά ενώπιον της Δικαιοσύνης; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολίτες μένουν στον δρόμο για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, την ώρα που κυβερνητικοί -και φιλοκυβερνητικοί- κυκλοφορούν ανενόχλητοι με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες, όμως, δεν μασάνε το σανό που η κυβέρνηση των Πάτσηδων τους δίνει. Οι πολίτες ζουν καθημερινά τις πολλαπλές κρίσεις, τις αυξήσεις των τιμών, τις αυξήσεις των επιτοκίων και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και όταν έρθει η ώρα της κάλπης, εκεί θα φανεί μια και καλή ποιος φταίει για την κατρακύλα της χώρας.

Ε.Σ.