Αντιθέσεις: Ποδόσφαιρο

Χρειαζόμαστε ενότητα και όχι εμφυλίους για την μπάλα

Ο Ολυμπιακός δεν θα γίνει κλοτσοσκούφι κανενός

Η τελευταία φάση του «εμφυλίου» στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τον αγώνα Βόλου-Ολυμπιακού, που έληξε ισόπαλος 0-0. Πριν από τον αγώνα, σύμφωνα με καταγγελίες του Βόλου, μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι απειλούσαν παίκτες και πρόσωπα της ομάδας, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία και να τους απομακρύνει από το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Καραπαπάς, επιτέθηκε φραστικά στον ιδιοκτήτη του Βόλου και δήμαρχο της πόλης Μπέο, με αποτέλεσμα οι δυο άντρες να ανταλλάξουν βαριές εκφράσεις και να αποτραπεί η συμπλοκή τους χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Τα χειρότερα, όμως, έγιναν μετά τον αγώνα. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός με μία πρωτοφανή σε σφοδρότητα ανακοίνωση, έβρισε με τον χειρότερο τρόπο τον Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, και τον Πανόπουλο, ιδιοκτήτη της ΑΕΚ. Τους χαρακτήρισε «περιττώματα» και κάλεσε την UEFA να «τα φάει», εξαπολύοντας μύδρους κατά του αρχιδιαιτητή που αυτή διόρισε, αλλά και του προέδρου της ΕΠΟ. Απείλησε, μάλιστα, ότι εφόσον δεν υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα αποσύρει τον Ολυμπιακό από αυτό. Και την επομένη του αγώνα μήνυσε τους διαιτητές. Η «έκρηξη» αυτή του κυρίου Μαρινάκη, ο οποίος με το επιχείρημα ότι η ομάδα του αδικήθηκε από τη διαιτησία στο συγκεκριμένο παιχνίδι, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πώς σκέφτεται για το ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα και είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, διότι: Πρώτον, εμπλέκει τον Ιβάν Σαββίδη με τη διαιτησία ενός αγώνα που ουδεμία σχέση έχει με τον ΠΑΟΚ.

Δεύτερον, θα έπρεπε να μη μιλά για κάθαρση, πριν τουλάχιστον εκδικαστεί η μεγάλη υπόθεση με τα «στημένα», στην οποία είναι κατηγορούμενος.

Τρίτον, οφείλουν όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, και πρώτα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε. Κι αυτό διότι οι ομάδες ακολουθούνται από οπαδούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν έφεση στη βία και είναι απαράδεκτο να ενθαρρύνονται. Η επίθεση με κροτίδα σε πολυκατοικία όπου διαμένει διαιτητής του επίμαχου αγώνα βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

Και τέταρτον, σε μια λεπτή στιγμή για τη χώρα, με σαφείς εξωτερικούς κινδύνους, αλλά και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, το τελευταίο που χρειαζόμαστε όλοι οι Έλληνες είναι να τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποδόσφαιρο και να μετατρέψουμε ένα όμορφο και δημοφιλές άθλημα σε αιτία πολέμου.

Λ.Δ.

Ως εδώ και μη παρέκει! Αυτή είναι η ουσία του μηνύματος που θέλησε να στείλει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, τόσο προς τους μεγαλομετόχους συγκεκριμένων ΠΑΕ, όσο και προς την ΟΥΕΦΑ, την κυβέρνηση, αλλά και όλους όσοι καθορίζουν ή επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό, γιατί το ποτήρι ξεχείλισε στον Βόλο, με την ακύρωση ενός κανονικού γκολ του Ολυμπιακού, όπως και με τη στέρηση δύο πέναλτι από την ομάδα του Πειραιά.

Το θέμα δεν είναι, όπως βολεύονται διάφοροι εγκάθετοι και καλοθελητές να λένε, ότι στον Βόλο έγινε κάποιο, έστω σοβαρό, διαιτητικό λάθος. Τα λάθη είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι ότι συνεχώς τον τελευταίο καιρό γίνονται «λάθη», εμφανώς εσκεμμένα, σε βάρος του Ολυμπιακού και υπέρ του βασικού αντιπάλου του στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, του ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Του ιδιοκτήτη, αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει, που όρμησε πριν από λίγο καιρό κατά τη διάρκεια αγώνα στο γήπεδο Τούμπας, οπλοφορώντας. Πράγμα που δείχνει κάποια πράγματα για το ποιος είναι και πώς δρα. Στον χώρο του ποδοσφαίρου τουλάχιστον, για να μην πάμε στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ο Ολυμπιακός, η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα, η μόνη που εκπροσωπεί για χρόνια με αξιοπρέπεια το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να γίνει κλοτσοσκούφι οποιουδήποτε. Είτε αυτοί εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ομάδας –ή και ομάδων– είτε εμφανίζονται ως παράγοντας της διαιτησίας, ή ακόμα και ως εκπρόσωποι της UEFA. Θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα το δίκιο του και την τιμωρία όλων εκείνων που βυσσοδομούν εις βάρος του, υπονομεύοντας την ισοτιμία μέσα στα γήπεδα και τη διαφάνεια στους θεσμούς.

Η μήνυση κατά διαιτητών και παντός υπευθύνου για το αίσχος του Βόλου είναι μόνον η αρχή. Κανένας θεσμός και κανένα πρόσωπο δεν πρόκειται να μείνει στο απυρόβλητο της ολυμπιακής αντεπίθεσης. Και, όπως προκύπτει από την αποφασιστικότητα των ανακοινώσεων του κ. Μαρινάκη, κανείς επίσης δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο τον ίδιο και τον κόσμο του Ολυμπιακού. Προτεραιότητα έχει ο Ολυμπιακός και, αν η σημερινή κυβέρνηση, στην ανάδειξη της οποίας βοήθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, συνεχίσει τον δρόμο της χθεσινής, θα βρει απέναντι και τον ίδιο, και τους αγανακτισμένους φιλάθλους της ομάδας του Πειραιά. Καθαρές κουβέντες.

Κ.Κ.