Αντιθέσεις: Πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη αναμέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα αίματα έχουν ανάψει. Βαριές κατηγορίες παίρνουν τη θέση της πολιτικής, οι στρατοί των υποψηφίων συμπλέκονται στο διαδίκτυο, διάφορες δηλώσεις δίνουν τόνο οξύτητας στην αντιπαράθεση της Έφης Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι οπαδοί της κομματικής καθαρότητας, της υπεράσπισης του κόμματος από τους «εισβολείς» και από την άλλη οι οπαδοί της αλλαγής και
της ανανέωσης. Οι οπαδοί της Αχτσιόγλου από τη μία, οι οπαδοί του Κασσελάκη από την άλλη.

Και στη μέση βρίσκεται ο Τσίπρας, που έχει υποσχεθεί να ανοίξει την πόρτα στο νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέπει να περνάει μαζί με το νέο κύμα κι ένα κύμα εχθροπάθειας που διχάζει το κόμμα και προδιαγράφει κρίσιμη την επόμενη μέρα. Τι θα κάνουν η Αχτσιόγλου και ο Τσακαλώτος αν την Κυριακή εκλεγεί πρόεδρος ο «ουρανοκατέβατος» Κασσελάκης; Θα πειθαρχήσουν στην ετυμηγορία των μελών του κόμματος, στα οποία όλοι ορκίζονται, ή θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο; Και πώς θα αντιδράσει
ο φυσικός ηγέτης του χώρου σε μια τέτοια εξέλιξη;

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και είναι λογικό να απασχολούν τα μεγάλα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην ήττα του, ψηφίστηκε από έναν στους πέντε Έλληνες περίπου, αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση και έχει έναν ρόλο να παίξει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και τη συγκυρία. Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς συμπαγή ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν νοείται. Και όταν μια κυβέρνηση
δεν έχει αξιόμαχη αντιπολίτευση, τότε πολλαπλασιάζονται τα λάθη και η αλαζονεία της.

Η «ΥΧ» δημοσιεύει σήμερα αυτό το σύντομο αφιέρωμα στην εκλογική διαδικασία, τα πρόσωπα και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ, με την πεποίθηση ότι αυτήν τη στιγμή οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο κόμμα έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για όλους και όχι μόνο για τους οπαδούς του.

Ο ουρανοκατέβατος που έκανε άνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι η μεγάλη έκπληξη της εκλογικής διαδικασίας. Μόλις τρεις μήνες μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να είναι πρώτος την περασμένη Κυριακή και θεωρείται βέβαιος νικητής την επόμενη.

Από παιδί στην Αμερική, με καλές σπουδές, εργάστηκε για χρόνια στη διαβόητη Goldman Sachs και ίδρυσε στη συνέχεια ναυτιλιακή εταιρεία στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Είναι δηλαδή το εντελώς αντίθετο από το πρότυπο του αριστερού που έχουμε συνηθίσει. Επιτυχημένος, μάλλον πλούσιος, με αμερικάνικη παιδεία και νοοτροπία, μέλος της ομάδας που στήριξε τον Μπάιντεν, ήταν φυσικό να προκαλέσει ανάμεικτα αισθήματα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί τον βλέπουν σαν παρείσακτο, του καταλογίζουν ότι δεν ξέρει το κόμμα και την Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την ελληνική κοινωνία, άρα δεν μπορεί να ηγηθεί του κόμματος. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν αυτόν τον συλλογισμό σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι τον έχουν «φυτέψει» δηλαδή κάποια εχθρικά κέντρα, η διαπλοκή, η Ουάσιγκτον, για να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να διευκολύνει έτσι την πολιτική Μητσοτάκη.

Πολλοί όμως, επίσης, και όπως αποδείχτηκε οι περισσότεροι, τον θεωρούν φρέσκο πρόσωπο, που δεν έχει τις αγκυλώσεις των παλιότερων, παίζει στο γήπεδο της «αριστείας» του Μητσοτάκη και μπορεί να τον κερδίσει. Στην πλειοψηφία που καταγράφηκε την Κυριακή κυριάρχησαν όπως φαίνεται δύο κίνητρα για να ψηφίσουν τον Κασσελάκη. Το ένα είναι ότι θέλησαν να τιμωρήσουν όλους εκείνους που «υπονόμευσαν τον Τσίπρα», έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πλαδαρό κόμμα, κατέστρεψαν με τις συνεχείς δημόσιες διαφωνίες και παρεμβάσεις τους την εικόνα του και οδήγησαν στην εκλογική του ήττα. Το δεύτερο είναι ότι πιστεύουν στο άστρο και τις δυνατότητες του Κασσελάκη να κερδίσει τη Δεξιά και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διακυβέρνησης.

Ο Κασσελάκης είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα στοίχημα. Αμφίβολο, ίσως και επικίνδυνο, αλλά για πολλούς ελπιδοφόρο. Το γεγονός μάλιστα ότι με κάποιον επιδέξιο τρόπο κατάφερε να εμφανιστεί ως ευνοούμενος του Τσίπρα, τον καθιστά ακόμα πιο ακλόνητο φαβορί. Η Κυριακή θα είναι τουλάχιστον πολύ ενδιαφέρουσα, όπως είναι σε θέση να καταλάβει ο καθένας.

Από φαβορί αουτσάϊντερ λόγω Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η φυσική κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα. Με καλές σπουδές, από τα νεανικά της χρόνια μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα του κόμματος, αναδείχτηκε στο υπουργείο Εργασίας από τον Τσίπρα, ορίστηκε δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, θεωρήθηκε η βέβαιη επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ξαφνικά, ήρθε ο Κασσελάκης. Που κατάφερε με την επικοινωνιακή του λάμψη να εκτιναχτεί στις συμπάθειες μέσα στο κόμμα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Από τη στιγμή εκείνη άρχισε ο δύσκολος δρόμος για την Αχτσιόγλου, που φάνταζε, αν και νεότατη, ως εκπρόσωπος του παλιού και, ακόμα χειρότερα, ως εκπρόσωπος εκείνων που υπονόμευσαν και έδιωξαν τον Τσίπρα.

Ένα πλαστό SMS έδωσε νέα διάσταση στις κατηγορίες εναντίον της και η διάδοση στο διαδίκτυο της άποψης ότι υπονόμευσε τον Τσίπρα την ώθησαν να επικεντρωθεί σε έναν δύσκολο αγώνα άμυνας, που κατέληξε σε εξώδικα και προειδοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται χαμένη από χέρι την Κυριακή που έρχεται. Παρά το «κύμα Κασσελάκη», κατάφερε να αποσπάσει το 36% των ψήφων και ελπίζει ότι η εκστρατεία της για τη «σωτηρία» του κόμματος στον δεύτερο γύρο μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου. Για τον σκοπό αυτόν, το επιτελείο της επικαλείται συνεχώς τη «συμμαχία» του Κασσελάκη με τον Πολάκη, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ένας από τους «ολετήρες» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια επίσης επικαλείται τις διακρίσεις που έχει υποστεί σε όλη της τη ζωή ως γυναίκα και απευθύνεται έτσι στο θηλυκό τμήμα του εκλογικού σώματος, που ταυτίζεται στο σημείο αυτό μαζί της.

Σίγουρα θα παίξει ρόλο ότι έχει εμπειρία, καθώς θήτεψε για χρόνια κοντά στον Τσίπρα, υπήρξε επιτυχημένη υπουργός Εργασίας τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και ποτέ δεν ξέφυγε από την πολιτική Τσίπρα με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της.

Σε ρόλο ρυθμιστή και στηρίγματος του Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς κατάφερε μέσα σε κλίμα πόλωσης να αποσπάσει σχεδόν το 9% των ψήφων και να βρεθεί στήθος με στήθος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η δημόσια στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη δίνει αέρα σιγουριάς για τη νίκη στον τελευταίο, αλλά οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο Παππάς θα έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγεί ο εκλεκτός του. Καθώς είναι πολιτικός με πολύ μεγάλη για την ηλικία του εμπειρία, αλλά και γνώστης όσο κανείς άλλος της γεωγραφίας του κόμματος, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τον Κασσελάκη, ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις γκάφες. Γιατί είναι βέβαιο ότι, μόλις το life style και η περίοδος χάριτος τελειώσει, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει τις εξετάσεις του στο δύσκολο πεδίο της αναμέτρησης με το σύστημα Μητσοτάκη. Εκεί, χωρίς ανθρώπους σαν τον Παππά, πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξει χωρίς απώλειες.

Στηρίζει την Έφη και την αριστερή ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε στις εκλογές ως η αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να αποσπάσει όσες ψήφους περίπου και ο Νίκος Παππάς. Η στήριξή του στην Αχτσιόγλου πολλαπλασιάζει τις ελπίδες της τελευταίας να πετύχει την ανατροπή, καθώς ο Τσακαλώτος είναι επικεφαλής της γνωστής ισχυρής τάσης των 53 και της Ομπρέλας και έχει κύρος ευρύτερα στο κοινό του κόμματος, ιδίως στο πιο μετριοπαθές τμήμα του.

Ο Ευκλείδης, όπως τον αποκαλούν συνήθως, έχει εμπειρία, καλή εικόνα στη μεσαία τάξη, και μπορεί να βοηθήσει την Αχτσιόγλου τόσο εκλογικά, όσο και μετά τις εκλογές, εφόσον αυτή πετύχει την ανατροπή που επιδιώκει.

Και ο Τσίπρας;

Ο Τσίπρας, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επιμένει στη «στεγανή ουδετερότητα» που πιστεύει ότι αρμόζει στον ρόλο του. Δεν παρεμβαίνει, παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από μιντιακά κέντρα, όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να «σώσει το κόμμα». Τι θα κάνει από Δευτέρα για να αποσοβήσει τα χειρότερα, θα το δούμε στην ώρα του. Σε μια ρευστή κατάσταση όπως η παρούσα, οι προβλέψεις απαγορεύονται.

Και τη Δευτέρα;

Το ερώτημα απασχολεί πολλούς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει από Δευτέρα; Θα πειθαρχήσουν η Αχτσιόγλου και ο Τσακαλώτος στη θέληση των μελών του κόμματος, την οποία ήδη με κάποιο εύσχημο τρόπο αμφισβητούν; Η μεν μιλώντας για θολά νερά, ο δε για τη μεταπολιτική που έχει εγκατασταθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να δοθεί από κανέναν. Το σίγουρο είναι ότι το σίριαλ του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή θα συνεχιστεί.