Αντιθέσεις: Προανακριτική Νοβάρτις

Αποβάλλονται πραξικοπηματικά οι «ενοχλητικοί»; Δεν θα περάσει!

Αν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας υπάρχει και η φρουρά

Τι αποφάσισε η Προανακριτική της Βουλής που ερευνά τη «σκευωρία» της Νοβάρτις, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο; Να αποβάλει δύο μέλη της, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζοντάς τα μάρτυρες της υπόθεσης! Η Προανακριτική έχει χρέη εισαγγελέα, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να είναι και μάρτυρας, άρα έξω οι «ενοχλητικοί» Τζανακόπουλος και Πολάκης, τις παραμονές που θα εξέταζαν ως μάρτυρα τον ισχυρό άνδρα της Νοβάρτις στην Ελλάδα, τον Φρουζή!

Πρόκειται για υπόθεση που η σκοπιμότητά της βγάζει μάτι. Ο μεν Τζανακόπουλος είναι πρώην υπουργός Επικρατείας, με άρτια νομική κατάρτιση, που αναμενόταν να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέταση των διάφορων μαρτύρων. Ο δε Πολάκης είναι γνώστης του χώρου του φαρμάκου και έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Νοβάρτις. Έτσι, στόχος της πρωτοφανούς μεθόδευσης είναι να αποδυναμώσει την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και να μην επιτρέψει την αποκάλυψη όλων των πλευρών του σκανδάλου Νοβάρτις.

Εκτός, όμως, από πολιτικά δύσοσμη, η έξωση των δύο είναι και θεσμικά παράνομη. Κι αυτό διότι:

Πρώτον, η Επιτροπή, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, συγκροτείται με προτάσεις των κομμάτων. Και οι δύο έχουν προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, εφόσον η Προανακριτική έχει εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής, δεν μπορεί να αλλάζει η ίδια κατά το δοκούν τη σύνθεσή της, χωρίς έγκριση της ολομέλειας.

Τρίτον, εφόσον η Επιτροπή έχει ήδη συγκροτηθεί και συνεδριάσει, δεν είναι δυνατόν εκ των υστέρων, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αλλάζει η σύνθεσή της, με απόφαση της ίδιας.

Και τέταρτον, όσα επικαλούνται οι αυτουργοί της πραξικοπηματικής ενέργειας, ότι ο Πολάκης δήθεν γνώριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες, που χάρη στα ΜΜΕ της ΝΔ γνώριζε όλη η Ελλάδα, και ο Τζανακόπουλος επισκέφτηκε δημόσια ως υπουργός τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, είναι τόσο βλακωδώς προσχηματικά, που μόνο γέλιο προκαλούν.

Υστερόγραφο: Ο Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ, έχει παραδεχτεί, όπως και ο Στουρνάρας, ότι συνάντησε τον μάρτυρα Μανιαδάκη. Παρ’ όλα αυτά παραμένει εισηγητής της ΝΔ στην Προανακριτική. Για να γίνει πιο φανερό το αίσχος της εξαίρεσης των δύο.

Για τη συνέχεια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δεχτεί την πραξικοπηματική αυτή κίνηση, είναι προφανές ότι θα ευθύνεται προσωπικά ο πρωθυπουργός…

Ε.Σ.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής, ειδάλλως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, θα επιβληθεί ο νόμος. Διότι, οι ακτιβισμοί του Τζανακόπουλου και οι τραμπουκισμοί του Πολάκη δεν έχουν θέση στην ελληνική Βουλή, αποτελούν παρακμιακά φαινόμενα και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Ως προς την ουσία της, η υπόθεση είναι απλή. Και βέβαια η Προανακριτική συγκροτήθηκε με τις προτάσεις των κομμάτων, για τους βουλευτές που θα τα εκπροσωπούν. Εφόσον όμως στην πορεία των εργασιών προκύπτουν στοιχεία που απαιτούν την εξέταση κάποιων μελών της Eπιτροπής ως μαρτύρων, είναι προφανές ότι αυτά πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους βουλευτές, που το κόμμα τους θα επιλέξει. Εξ ου και ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε με επιστολή του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στην Προανακριτική, στη θέση του Πολάκη και του Τζανακόπουλου.

Εδώ, όμως, έχουμε άλλο ένα δείγμα του πώς εννοούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της Βουλής. Διότι, τόσο ο Τζανακόπουλος όσο και ο Πολάκης αρνούνται να δεχτούν την απόφαση της πλειοψηφίας. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν μια «παράνομη» απόφαση και πως θα συνεχίσουν να παρευρίσκονται κανονικά στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής. Ωθούν έτσι τα πράγματα στα άκρα, σε μια προφανή προσπάθεια να θολώσουν το έργο της Προανακριτικής, που εξετάζει τη σκευωρία της Νοβάρτις –δικό τους κατόρθωμα 100%– και να δυναμιτίσουν το ήπιο πολιτικό κλίμα, που με κάθε μέσο καλλιεργεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς, η πόλωση αυτή τους βγάζει από τα αδιέξοδα, τόσο της ύποπτης δράσης τους στην υπόθεση που εξετάζει η Προανακριτική, όσο και γενικότερα, καθώς βλέπουν την εικόνα του πρωθυπουργού και της ΝΔ να βελτιώνεται καθημερινά και την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ να χαντακώνεται.

Ας θυμηθούμε ότι παρόμοιους «τσαμπουκάδες» έχει ζήσει η ελληνική Βουλή παλιότερα από το ΠΑΣΟΚ, όταν εξεταζόταν το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και πρόσφατα από τη Χρυσή Αυγή. Από τις δηλώσεις Τασούλα προκύπτει ότι αν θέλουν να φτάσει η υπόθεση στην αποβολή τους από τη φρουρά, και να οδηγηθούν έξω από την αίθουσα της Προανακριτικής από τους αστυνομικούς, αυτό θα γίνει. Ο νόμος ισχύει για κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο για κάθε βουλευτή.

Ε.Κ.