Αντιθέσεις: Προανακριτική Νοβάρτις

Η “σκευωρία” της Νοβάρτις μπούμπερανγκγια τη ΝΔ

Ένδειξη ενοχής η επιλογή της όξυνσης από τον Σύριζα

Οξύνει το κλίμα, προκαλεί με τρόπο εντελώς αντικοινοβουλευτικό, καταφεύγει σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς, σε μια προσπάθεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα των φανατικών. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται προφανώς σε πολύ δύσκολη θέση, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του αρχηγού της να κάνει το χατίρι του Σαμαρά και να προχωρήσει σε προανακριτική όχι για το σκάνδαλο, αλλά για τη «σκευωρία» της Νοβάρτις.

Από την αρχή φάνηκε πόσο πολιτικά επικίνδυνη και ηθικά απαράδεκτη είναι αυτή η δικαστική ιστορία που άνοιξε η κυβέρνηση, σε βάρος υποτίθεται του Παπαγγελόπουλου, αλλά επί της ουσίας σε βάρος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε την απίστευτη δήλωση στην ελβετική τηλεόραση, ότι «μπορεί να πληρώνει γιατρούς και πολιτικούς η Νοβάρτις, αλλά σώζει ζωές». Ανέτρεψε έτσι όλα όσα εδώ και μήνες υποστηρίζει σε υψηλούς τόνους, ότι θα γδάρει όσους μιλούν για σκάνδαλο, ότι η ιστορία είναι σκευωρία, ότι όλη η υπόθεση στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον, ξεπερνώντας τον εαυτό του και πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, ο Άδωνις δεν δίστασε να ξεφουρνίσει ότι όταν μίλησε για χρηματισμό πολιτικών εννοούσε τον Τσίπρα και τον Πολάκη, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για την κατηγορία αυτή (!) αλλά έτσι το λέει, για να καταλάβουμε τη θέση του.

Τρίτον, στελέχη της ΝΔ περιφέρονται στα κανάλια βρίζοντας με τον χειρότερο τρόπο τους αντιπάλους τους. Κουτσαβάκια, γελοίους, αδίστακτους, θρασύτατους, τσαμπουκάδες, χαρακτήρισε τους Πολάκη και Τζανακόπουλο ο Βασίλης Οικονόμου.

Και τέταρτον, είναι τόσο φανερό ότι η κυβερνητική πλευρά φοβάται όσα έρχονται στην προανακριτική που η ίδια έστησε, ώστε δεν διστάζει να επιχειρεί την έξωση από την επιτροπή των Τζανακόπουλου και Πολάκη, με εντελώς προσχηματικά και αστήριχτα επιχειρήματα. Μιλάμε δηλαδή για μια πραξικοπηματική ενέργεια, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στο Κοινοβούλιο στην περίοδο της μεταπολίτευσης, και δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με τις δυο λέξεις που είπε ο Πολάκης στο περιστύλιο: Μας φοβούνται!

Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα πληρώσει την εκδικητικότητα και την απερισκεψία του αρχηγού της στην ιστορία αυτή. Το δυστύχημα είναι ότι θα την πληρώσει επίσης το πολιτικό κλίμα και η δημοκρατική ομαλότητα.

Ε.Σ.

 

Η μέθοδος της όξυνσης, που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τη διερεύνηση από τη Βουλή της σκευωρίας που έστησε εναντίον αντιπάλων της για τη Νοβάρτις, δεν αποτελεί παρά ακόμα μια ένδειξη της ενοχής της. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την απόφαση της πλειοψηφίας να εξεταστούν ως μάρτυρες και θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως μέλη της προανακριτικής, ό,τι κι αν προκύψει, δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μη χυθεί φως σ’ αυτή την ιστορία.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο Τζανακόπουλος, ως υπουργός Επικρατείας, είχε μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί, όπως ανακοινώθηκε, για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Νοβάρτις. Ο Πολάκης, με δηλώσεις του την ίδια εποχή, αποκάλυψε ότι ξέρει τα ονόματα των προστατευμένων μαρτύρων και μια σειρά στοιχείων της δικογραφίας. Είναι εύλογο, λοιπόν, να κληθούν και οι δύο ως μάρτυρες στην υπόθεση και, φυσικά, επειδή δεν είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα ανακρινόμενοι και ανακρίνοντες, να αντικατασταθούν με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή.

Αυτό έγινε αφορμή για να ξεσπάσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της πλειοψηφίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο. Όπως και ο καθένας που γνωρίζει ελληνικά, καταλαβαίνει τι εννοούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν δήλωνε στην ελβετική τηλεόραση ότι «μπορεί η Νοβάρτις να πληρώνει γιατρούς και πολιτικούς, αλλά σώζει ζωές». Αυτή, όμως, η φράση χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση και τον φιλικό της Τύπο, για να βγει το συμπέρασμα ότι ο υπουργός της ΝΔ ομολογεί περίπου τον χρηματισμό πολιτικών από την ελβετική πολυεθνική.

Προφανώς, πολλά ακόμα θα αποκαλυφθούν από τις εργασίες της προανακριτικής για τη σκευωρία που στήθηκε στο Μαξίμου, ώστε με αφορμή ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο, να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν κρίνουμε από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της ΝΔ, όπως και από τη σταθερή απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να τους πάει «μέχρι τέλος», καμιά όξυνση δεν πρόκειται να γλυτώσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών του. Και, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, την πλήρη διαλεύκανση των ευθυνών του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε.Κ.