Αντιθέσεις: Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Ρεαλιστική και εφαρμόσιμη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Για να γίνει σοβαρή συζήτηση απαιτείται αρχικά σοβαρή πρόταση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της επερχόμενης «πανδημίας» στην οικονομία εισάγει στη συζήτηση τρία σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, ποια πρέπει να είναι η ποσότητα των μέτρων, τα χρήματα δηλαδή που πρέπει να δαπανηθούν, όπως και οι κρατικές εγγυήσεις.

Δεύτερον, ποια πρέπει να είναι η ποιότητα των μέτρων, πού και πώς πρέπει να κατευθυνθούν οι δαπάνες, ούτως ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τρίτον, ποια πρέπει να είναι η χρονικότητα, το timing των μέτρων, για να λειτουργήσουν και να αποτρέψουν μια επώδυνη και δύσκολα αντιστρέψιμη οικονομική κατάρρευση.

Αρχίζοντας από το τρίτο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβερνητική εμπειρία χρόνων στην αντιμετώπιση της προηγούμενης κρίσης, επιμένει ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Πρώτον, γιατί έτσι θα ενισχυθεί όχι μόνο η προσφορά, αλλά και η ζήτηση. Δεύτερον, γιατί έτσι δεν θα καταρρακωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Και τρίτον, γιατί αν τα μέτρα προχωρήσουν όταν η κρίση γενικευτεί, τότε θα ρίχνουμε δισεκατομμύρια σε πηγάδι δίχως πάτο, και θα υποχρεωθούμε να καταφύγουμε σε δανεισμό, πιθανότατα και σε μνημόνια.

Ως προς την ποιότητα των μέτρων, η πρόταση προβλέπει ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, με την αναπλήρωση 100% της αμοιβής και ασφάλισης της εργασίας από το κράτος, πριν απ’ όλα, όσον αφορά στη ζήτηση.

Με τη διατήρηση δηλαδή των θέσεων εργασίας και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και με τη γενναία επιδότηση των επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων, αλλά και όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ούτως ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο της προσφοράς.

Τέλος, ως προς την ποσότητα των μέτρων, το βασικό δεν είναι η πρόταση να πέσουν άμεσα στην αγορά 26 δισ. σε ζεστό χρήμα και εγγυήσεις, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά περιθώρια η χώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες ενισχύσεις, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε στη σημερινή 37 δισ., από τα οποία τα 20 άμεσα διαθέσιμα. Κι αυτό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ρίξει χρήμα στην οικονομία χωρίς να μεγαλώσει το χρέος της, καθιστώντας από μόνο του ρεαλιστική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αλαζονική τη στάση της κυβέρνησης που επέλεξε την απαξίωση αντί για σοβαρή συζήτηση.

Ε.Σ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε στη συνέντευξη Τύπου και χτες στον ΑΝΤ1 μια «σοβαρή συζήτηση» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση. Και ο κ. Τσακαλώτος επίσης, από τους πρωτεργάτες της πρότασης, επανέλαβε το ίδιο αίτημα: Μια σοβαρή συζήτηση.

Μια σοβαρή συζήτηση, ωστόσο, απαιτεί μια σοβαρή πρόταση, και όχι μια πρόταση τύπου ΣΥΡΙΖΑ και πρόγραμμα της ΔΕΘ. Απαιτείται μια πρόταση που παίρνει υπόψη όλα τα δεδομένα, πολιτικά και φυσικά οικονομικά, βλέπει την κρίση στην εξέλιξή της και προβλέπει ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοεί τα δεδομένα της κρίσης και την εξέλιξή της, που δεν μπορεί να προβλεφθεί, και ζητάει να ξοδέψουμε τώρα όλα τα πυρομαχικά που διαθέτουμε, με κίνδυνο να μείνουμε άοπλοι αν η κρίση, όπως και η κρίση του 2008, αποδειχτεί χειρότερη από τις προβλέψεις. Και κάνει λάθη στους λογαριασμούς, που δεν θα έκανε ούτε ένας πρωτοετής της ΑΣΟΕΕ. Για παράδειγμα, «ξεχνάει» να υπολογίσει τις απώλειες εσόδων του κράτους από την αναστολή της πληρωμής των φόρων, που ανέρχονται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12 δισεκατομμυρίων.

Επειδή, τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο κ. Τσίπρας, επικαλούνται συνεχώς τα 37 δισ. «μαξιλάρι» που άφησαν, καλό είναι να θυμίσουμε ότι αυτά τα χρήματα είναι αποτέλεσμα στερήσεων και θυσιών του ελληνικού λαού, που δεν επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, αλλά από την υπερφορολόγηση του Έλληνα πολίτη, πράγμα που είχε αρνητική επίπτωση στους ρυθμούς της ανάπτυξης, αλλά και στην αναγκαία εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.

Τέλος, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ηθελημένα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει απλώς πρόταση, αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο, που εφαρμόζεται ήδη στην οικονομία και δεν είναι παιγνίδι επί χάρτου. Ένα σχέδιο που προβλέπει όποια προστασία της εργασίας μπορεί να υπάρξει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αλλά και ενίσχυση των επιχειρήσεων για να μην τις βρει η επόμενη μέρα διαλυμένες ή γονατισμένες. Σε αντίθεση φυσικά με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται βήμα-βήμα, ανάλογα με τις εξελίξεις και λαμβάνει υπόψη όλα τα σενάρια. Τα χρήματα του ελληνικού λαού έχουν συγκεντρωθεί με πολλές θυσίες, για να μην υπολογίζουμε ευρώ-ευρώ το πού και πότε θα τα διοχετεύσουμε στην οικονομία, ούτως ώστε να διευκολύνουν εκείνους που τα κατέβαλαν.

Ε.Κ.