Αντιθέσεις: Πρόωρες εκλογές

Ο πεινασμένος πρόωρες εκλογές ονειρεύεται

Όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά για τη χώρα

«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Και έσπευσαν οι εκλογολόγοι να σχολιάσουν ότι έτσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφήνοντας οι ίδιοι ανοιχτό το στόμα των αναγνωστών τους, αφού το «πολύ περισσότεροι λόγοι για να μην πάει» κλείνει την πόρτα της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης σε όποιον ξέρει όχι από πολιτική, αλλά έστω λίγα ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για υποψίες ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά μόνο σε όσους δεν έχουν σκοπό να κατανοήσουν την αλήθεια αν δεν την περάσουν από το δικό τους κόσκινο. Και το γιατί δεν πρόκειται να αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης το εξήγησε με σαφήνεια στην ίδια συνέντευξη. Πρώτον, γιατί δεν έχει σκοπό να παίξει με το Σύνταγμα, που προβλέπει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Και δεύτερον, γιατί έχει σκοπό να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει αρχίσει. Να θέσει σε εφαρμογή όσα προβλέπει ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, να προχωρήσει στην τολμηρή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, επιβάλλοντας τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να απαλλάξει γενικά τη χώρα από τον βραχνά του κρατισμού και την επιχειρηματικότητα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Γιατί όμως στην αντιπολίτευση, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν να καλλιεργούν το ενδεχόμενο, αν όχι τη βεβαιότητα, πρόωρων εκλογών; Γιατί έτσι, από τη μία, συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους τους σε μια πολιτική πόλωσης και υψηλών τόνων και, από την άλλη, ελπίζουν να αποσπάσουν την κυβέρνηση από το έργο που έχει μπροστά της και να ωθήσουν τους υπουργούς και τα επιτελεία να ασχολούνται με προεκλογικού χαρακτήρα δηλώσεις, αντί να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός. Να αποδυθούν τα κυβερνητικά στελέχη στη μάχη του σταυρού, αντί να είναι αφοσιωμένα στη μάχη των μεταρρυθμίσεων, της ακρίβειας, της πανδημίας, των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι ολοφάνερα αρνητική όχι για τη ΝΔ, αλλά για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό εξηγεί και γιατί ο πρωθυπουργός αποκλείει με δημόσιες δηλώσεις του το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Πράγμα που, φυσικά, δεν εμποδίζει την πολιτική επιπολαιότητα να επιμένει στο σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κι έτσι όπως φαίνεται θα πάμε έως το τέλος της τετραετίας.

Ε.Κ.

Φυσικά και είναι ο κ. Μητσοτάκης που καλλιεργεί το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, όταν σχεδόν δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας ανακοινώνει την υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πριν από λίγο καιρό την υποψηφιότητα τεσσάρων γυναικών της ΝΔ; Ή όταν βλέπει σύμπασα την κυβέρνηση να ασχολείται με προεκλογικά μαγειρέματα, γεγονός που καυτηριάζει και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος; Ή όταν διαβάζει, ακούει και βλέπει αναλύσεις φιλικών στην κυβέρνηση ΜΜΕ για τη σκοπιμότητα και την ανάγκη πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης;

Η αλήθεια είναι ότι, με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένα ήσυχο καλοκαίρι από την άποψη των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης φλερτάρει με την ιδέα των εκλογών και τα στελέχη του ετοιμάζονται γι’ αυτές. Η άποψη που διακινείται στα κυβερνητικά επιτελεία, αλλά και στους κύκλους των ισχυρών υποστηρικτών της κυβέρνησης και τα φιλικά της ΜΜΕ είναι ότι πριν έρθει ο δύσκολος, από κάθε άποψη και κυρίως οικονομική, χειμώνας, η ΝΔ θα πρέπει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, με προφανή στόχο να προλάβει σε συνθήκες φθοράς, που ήδη καταγράφεται σαφώς στις δημοσκοπήσεις, την πλήρη κατάρρευση.

Με άλλα λόγια, οι πρόωρες εκλογές αντιμετωπίζονται ήδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια απόπειρα δραπέτευσης, προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα, φυγή προς τα εμπρός. Δεν είναι, μάλιστα, μυστικό ότι στην κατεύθυνση αυτή κύκλοι της κυβέρνησης, αλλά και χορηγών της επεξεργάζονται και διακινούν σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου που η ίδια η ΝΔ έχει καταρτίσει και ψηφίσει.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με μια τέτοια εξέλιξη συμφωνεί σύσσωμη η αντιπολίτευση και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές και δημόσια διατυπωμένο πολλές φορές ότι κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεγαλώνουν και επιδεινώνονται οι πληγές της χώρας, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους από μια άλλη –προοδευτική– κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση, δηλαδή, απαιτεί πρόωρες εκλογές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, που τις ετοιμάζει, τις αρνείται, αφήνοντας όμως και διάφορα παραθυράκια ευκαιρίας για τη διαφυγή του.

Το ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει από αυτήν τη δημόσια συζήτηση είναι αν η χώρα χρειάζεται πρόωρες εκλογές. Και η απάντηση πηγάζει από κάθε πηγή της κοινωνικής ζωής. Την ακρίβεια, την πανδημία, τον εξευτελισμό της ελευθεροτυπίας, τον αυταρχισμό και τις καθεστωτικές πρακτικές του κ. Μητσοτάκη. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο.

Ε.Σ.