Αντιθέσεις: Προσφυγικό

-Διαφήμιση-

Έκαναν το μπάχαλο στο προσφυγικό …μπουρλότο

Αναγκαία η εθνική αλληλεγγύη και συνεννόηση

Όσο επιεικής κι αν θέλεις να είσαι, επιτυχία δεν το λες. Πήραν το προσφυγικό σε δύσκολη κατάσταση, είναι η αλήθεια, αλλά το οδήγησαν μέσα σε λίγους μήνες στο απροχώρητο. Τι να πρωτοπείς, τι να ξεχάσεις. Ότι άλλαξαν εφτά συντονιστές, έναν κάθε μήνα; Ότι ανακοίνωσαν την κατάργηση του υπουργείου που είχε ιδρύσει ο Τσίπρας, μάλλον μόνο και μόνο επειδή το είχε ιδρύσει ο Τσίπρας όπως αποδείχτηκε, γιατί το επανέφεραν και πάλι, αφού όμως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος; Ή ότι κατέληξαν στο σοφό συμπέρασμα να ιδρύσουν στρατόπεδα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα νησιά, ονομάζοντάς τα «κλειστά κέντρα κράτησης», μέσα από τα οποία ο Άδωνις φωνάζει ότι δεν θα βγαίνει ούτε κουνούπι, ενώ ο Μηταράκης, ο αρμόδιος υπουργός, πιο Ευρωπαίος αυτός, δηλώνει ότι θα μπορούν να βγαίνουν οι κρατούμενοι, απλώς θα ελέγχονται.

Κι όλα αυτά, αφού επί χρόνια δηλητηρίαζαν τον κόσμο ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μόνη λύση είναι να κλείσουν τα σύνορα, ότι δεν λύνει τίποτε η μεταφορά προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι που η Μόρια έφτασε επί της δικής τους κυβέρνησης να «φιλοξενεί» από 5.000 γύρω στις 25.000! Με το δίκιο τους ξεσηκώθηκαν και τα νησιά που στενάζουν, αλλά και οι πρόσφυγες, που ζουν σαν τα ζώα σε άθλιες συνθήκες. Αλλά ξεσηκώνονται και οι «δικοί τους» τοπικοί άρχοντες στην ενδοχώρα, εκπαιδευμένοι χρόνια και χρόνια από τους ίδιους: «Μην τολμήσετε να φέρετε στην περιοχή μας “λαθραίους”».

Το αποτέλεσμα είναι τα ΜΑΤ, η κακοποίηση των «νοικοκυραίων» που πίστεψαν στο παραμυθάκι του νόμου και της τάξης του Μητσοτάκη, οι καταγγελίες από τον δεξιό περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ότι «τέτοια πράγματα δεν έκανε ούτε η χούντα». Το μπάχαλο και το αδιέξοδο μιας πολιτικής που έχει ένα πυλώνα την ιδεοληψία, και άλλον έναν την ανικανότητα, έγινε πια μια επικίνδυνη κατάσταση. Μπουρλότο που απειλεί τους πάντες στα νησιά, ξένους και ντόπιους. Πλήττει την εικόνα της χώρας. Τραυματίζει τον τουρισμό. Διχάζει την ελληνική κοινωνία από άκρο σε άκρο. Οι εξτρεμιστές της Δεξιάς τρίβουν τα χέρια τους και οι φιλήσυχοι πολίτες ανησυχούν σοβαρά. Για τους ίδιους, αλλά και για την τύχη μιας κοινωνίας που δεν είναι σε θέση να βρει μία ανθρώπινη λύση σε ένα ανθρώπινο πρόβλημα.

Ε.Σ.

Οι κοινωνίες των νησιών που σηκώνουν το κύριο βάρος της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό πρόβλημα, όπως έχει εξελιχθεί. Αυτό το πρόβλημα απαιτεί από όλους μας ψυχραιμία, κατανόηση και, κυρίως, προσπάθεια να διαμοιραστούν τα βάρη που αυτό συνεπάγεται. Το τελευταίο αφορά επίσης τις τοπικές κοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά μας. Πρόκειται για μια στοιχειώδη εκδήλωση εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα κλειστά κέντρα, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη λύση του προβλήματος. Πρώτον, αποθαρρύνουν την παράνομη είσοδο και άλλων μεταναστών. Δεύτερον, εξασφαλίζουν τους κατοίκους των νησιών από τυχόν επιδημίες, όπως ο κορωνοϊός. Τρίτον, δίνουν τη δυνατότητα να διαχωριστούν οι –λίγοι– πρόσφυγες από τους πολλούς παράνομους μετανάστες. Κι έτσι, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες και το διεθνές δίκαιο, οι μεν να έχουν μεταχείριση πρόσφυγα, οι δε να απελαθούν στις πατρίδες τους.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο πρόβλημα, για τη λύση του οποίου θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι και, φυσικά, να απαιτήσουμε τη βοήθεια της Ευρώπης, τμήμα της οποίας είναι η χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη να σφυρίζουν αδιάφορα.

Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να τονιστεί ότι με την ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες. Και, επίσης, ότι σήμερα, τα σύνορα της χώρας, χερσαία, και κυρίως θαλάσσια, φυλάσσονται πολύ πιο αποτελεσματικά από χτες, πράγμα που, μαζί με τα κλειστά κέντρα, συμβάλλει στην αποτροπή. Στην αποθάρρυνση εκείνων που σκοπεύουν να τα διακινδυνεύσουν όλα για να έρθουν στην Ελλάδα, πιστεύοντας πως από τη χώρα μας θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ακραίων δυνάμεων, να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα εθνικής σημασίας πρόβλημα, που απαιτεί συναινέσεις και συνεννόηση, μόνο μικροκομματική λογική δείχνει. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί απόδειξη πολιτικού κυνισμού, γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεταναστευτικό το κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι γελοίο, λοιπόν, οι ένοχοι να παριστάνουν σήμερα τους κατήγορους.

Ε.Κ.

-Διαφήμιση-