Αντιθέσεις: Προσλήψεις μετακλητών

Το επιτελικό κράτος επανδρώνεται για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα πανδημίας

Αυξάνονται οι μετακλητοί και οι μισθοί τους – μειώνονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις

Η έννοια του μετακλητού υπαλλήλου είναι δυστυχώς συνυφασμένη με το ρουσφέτι, με τις υπόγειες συναλλαγές και τις πολιτικές χάρες. Μπροστά, όμως, σε μία πανδημία, όπως αυτή του κορωνοϊού, μόνο μέσω του θράσους θα μπορούσε κάποιος να συνδέσει την πρόσληψη μετακλητών με τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων και όχι με την αντιμετώπιση
του φονικού ιού.

Οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν αυξάνονται επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυνηγάει την ευρύτερη αποδοχή από τους πολίτες ή την επανεκλογή. Αυτά τα έχει κερδίσει ήδη, με τις πολιτικές του και με την καθαρή στάση του απέναντι σε κρίσεις, όπως αυτή του Έβρου και τώρα του κορωνοϊού.

Η πρόσληψη περισσότερων μετακλητών, λοιπόν, αποφασίστηκε ακριβώς για να συνεχιστεί άσβεστη η μάχη κατά της πανδημίας, για να προληφθούν καταστάσεις και να μη χαθεί ο έλεγχος απέναντι σε έναν εν πολλοίς άγνωστο ακόμη ιό, που ένα όμως έχει ήδη γίνει γνωστό για αυτόν: Δεν περιμένει τίποτα και κανέναν. Ούτε, λοιπόν, πρόκειται να περιμένει τη διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την τοποθέτηση των υπαλλήλων μέσα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εξ ου και η παράκαμψή της από τον υπουργό, κ. Χαρδαλιά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και 2 χρόνια και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή», τόνισε στη Βουλή. Και πράγματι, εδώ δεν τίθεται θέμα τήρησης του Συντάγματος και των οδηγιών, αλλά θέμα ζωής και θανάτου. Προέχει η άμεση αντιμετώπιση του ιού και ας προκαλεί η κίνηση αυτή πάρτι σπέκουλας και μικροπολιτικής. Εξάλλου, οι εν λόγω υπάλληλοι θα υπηρετούν μέχρι το 2023, δεν πρόκειται δηλαδή να μονιμοποιηθούν, οπότε από την αρχή τα μισά «επιχειρήματα» που προβάλλει η αντιπολίτευση εκπαραθυρώνονται. Μπορεί ο κ. Τζανακόπουλος ή ο κ. Τσίπρας να μην έχουν πρόβλημα να δουν τα θύματα του κορωνοϊού να αυξάνονται εκθετικά, επειδή οι υπηρεσίες του βασικότερου υπουργείου απέναντι στην αρρώστια αυτή παρέμειναν υποστελεχωμένες, όμως η κυβέρνηση έχει δώσει έναν όρκο, να υπηρετεί τον πολίτη με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να πράξει. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον βολεύει, ως αντιπολίτευση, να επιδίδεται σε κρίση προθέσεων, όμως η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό εκ του αποτελέσματος και εκεί θα λάμψει η ορθότητα των πράξεών της.

Ε.Κ.

Την παλιά της τέχνη, αυτή των σωρηδόν προσλήψεων μετακλητών, αλλά και των εν μία νυκτί μονιμοποιήσεων στον δημόσιο τομέα χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς προσχήματα, την ξέρει καλά η Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και ένας από τους πρώτους νόμους που εισήγαγε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο νόμος του «Επιτελικού Κράτους», έχει γίνει τώρα ορμητήριο για να αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών και τους μισθούς τους, να μειώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και να καταργούν τα ασυμβίβαστα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει ιδιοκτήτης του κράτους και ως ιδιοκτήτης συμπεριφέρεται. Για αυτό και μέσα από τον νόμο του Επιτελικού Κράτους η κυβέρνηση είχε υπολογίσει πάνω από 1.700 μετακλητούς σε υπουργεία και σε αποσπάσεις. Έναν χρόνο μετά, και με συνεχείς τροπολογίες πάνω στον ίδιο νόμο, τα εργασιακά ασυμβίβαστα έχουν καταργηθεί, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να είναι μετακλητός σε κάποιος γραφείο και παράλληλα να εργάζεται κανονικά στη δουλειά του, αλλά και τα απαιτούμενα προσόντα έχουν πλέον εκπέσει από πτυχίο ΑΕΙ σε απολυτήριο Λυκείου, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι είδους αριστεία διατυμπάνιζε ότι επιδιώκει η κυβέρνηση προεκλογικά.

Η τελευταία, όμως, «επιδρομή» μετακλητών δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Είκοσι οκτώ υπάλληλοι θα ενταχθούν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και, μάλιστα, σε οργανικές θέσεις του Δημοσίου, χωρίς διαγωνισμό και με πλήρη παράκαμψη της υπαλληλικής ιεραρχίας, με το πρόσχημα της έκτακτης στελέχωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Παράλληλα, ακόμη 61 μετακλητοί αναμένεται να τοποθετηθούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Είναι ντροπή ο κ. Χαρδαλιάς να επικαλείται την αξία της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να δικαιολογήσει τα ρουσφέτια του», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, συνοψίζοντας σε αυτήν τη φράση αυτό που ο κάθε λογικός πολίτης αναρωτιέται όταν βλέπει την κυβέρνηση να κάνει για μία ακόμη φορά τον δημόσιο τομέα τσιφλίκι της, την ώρα που ως αντιπολίτευση υποσχόταν τη δραστική μείωση και την εξυγίανσή του. Εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που της έδωσε ο λαός, τώρα στρέφεται εναντίον του και προχωρά σε τακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό της εξυπηρέτησης των δικών της ανθρώπων, ακόμα και μπροστά στο νέο απειλητικό κύμα του κορωνοϊού.

Ε.Σ.