Αντιθέσεις: Πυρκαγιές

Και όμως το κράτος ήταν παρόν στη δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές

Και όμως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την τραγωδία με τις πυρκαγιές

Μια δύσκολη μάχη, που εξελίχθηκε σε πολλά μέτωπα, ήταν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, τόσο για την κοινωνία μας, όσο και για τον κρατικό μηχανισμό. Εκατοντάδες φωτιές σε όλη τη χώρα, τροφοδοτούμενες από την ξηρασία και τον καύσωνα, αποτέλεσαν πραγματική δοκιμασία όχι μόνο για την πυροσβεστική, αλλά και για όλες τις υπηρεσίες του κράτους, που συμμετείχαν η κάθε μία από τη θέση της στην αναμέτρηση με τη φωτιά. Αστυνομία, Λιμενικό και, φυσικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις, έδωσαν το «παρών» για να ηττηθεί ένας πανίσχυρος αντίπαλος: η φωτιά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν τεράστιες απώλειες σε υλικά αγαθά, αλλά και στο περιβάλλον, κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία και στην Αρκαδία. Πρέπει, ωστόσο, να εκτιμήσουμε ότι μέσα στη θύελλα της φωτιάς, δεν χάθηκε ούτε μία ζωή. Ότι με υποδειγματικό τρόπο έγιναν εκατοντάδες εκκενώσεις οικισμών και χωριών που κινδύνευαν να παραδοθούν στις φλόγες. Κι αυτό προφανώς δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός, που «έχασε» πάνω από 100 ανθρώπους στο Μάτι το 2018, αυτήν τη φορά δούλεψε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερο σχέδιο.

Υπήρξαν φυσικά αστοχίες, παραλείψεις και λάθη συντονισμού, για τα οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες. Υπήρξε επίσης ένα κύμα οργής, κυρίως από κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για απουσία πυροσβεστών και ιπτάμενων μέσων κατάσβεσης. Δικαιολογημένα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί είτε δεν μπορούσαν να δουν λόγω του καπνού ποια μέσα συμμετείχαν στην κατάσβεση, είτε δεν ήταν δυνατό να ξέρουν σε ποια σημεία ήταν υποχρεωμένα αυτά να επιχειρούν.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις τυχόν αστοχίες και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ενδελεχής και εις βάθος έρευνα για να αναζητηθούν τυχόν υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί, που ολιγώρησαν ή πήραν λάθος αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η συνδρομή στα θύματα της φωτιάς, η αποκατάσταση της κανονικότητας στις περιοχές που έχουν πληγεί και η τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για να πάρουν πάλι μπρος οι τραυματισμένες τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Και άγγιξε τις χορδές όλων, όταν τόνισε ότι μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και από αυτήν τη δοκιμασία, όπως έγινε και με τις προηγούμενες, αν παραμείνουμε ενωμένοι με δεσμούς αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές, η λύση είναι σε μια οργανωμένη εθνική προσπάθεια και όχι στις διχαστικές υβριστικές κραυγές, που τις τελευταίες μέρες σκέπασαν, μαζί με τις φωτιές και τους καπνούς, τον ουρανό του διαδικτύου.

Ε.Κ.

Ένα πρωτοφανές κύμα οργής συνόδευε αυτές τις μέρες το πρωτοφανές κύμα φωτιάς που σάρωσε τη χώρα. Το προκάλεσαν και το γιγάντωσαν όχι κάποιοι εγκάθετοι, αλλά οι αναπάντητες εκκλήσεις και οι κραυγές αγωνίας εκατοντάδων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, που πάλευαν με τις φλόγες και έβλεπαν να καίγονται τα σπίτια και το βιος τους, χωρίς καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό.

Η αλήθεια είναι ότι η δοκιμασία της φωτιάς αποκάλυψε τα μεγάλα προβλήματα της πρόληψης και της προστασίας των δασών μας. Κι αυτό είναι ασυγχώρητο, κυρίως μετά τη μεγάλη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που έθεσε επί τάπητος την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, γιατί η κλιματική αλλαγή, με τα βίαια φαινόμενα που συνεπάγεται, είναι παρούσα.

Οι φωτιές στην Εύβοια, στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, απέδειξαν ότι ο βασιλιάς που διαφήμιζε η κυβέρνηση τόσον καιρό είναι γυμνός.

Η Πολιτική Προστασία παραμένει δυσκίνητη, απαρχαιωμένη, χωρίς καμιά επαφή με τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα αυτόν και με επικεφαλής ένα κομματικό στέλεχος της ΝΔ, πρώην δήμαρχο.

Η πρόληψη, η φύλαξη, η επιτήρηση των δασών είναι υποτυπώδης, χωρίς σύγχρονα μέσα.

Η οργάνωση της πυρόσβεσης παραμένει αναλλοίωτη από την εποχή που οι πυρκαγιές ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν ενισχύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το Μάτι είχε σημάνει συναγερμό. Προτίμησαν να προσλάβουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια παρά πυροσβέστες.

Μαζί με όλα αυτά, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκαν όχι με πρώτο, όπως πρέπει και είναι λογικό, αλλά με μοναδικό στόχο να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να εκκενώνονται και να παραδίδονται στις φλόγες, χωρίς καμία προσπάθεια να σωθούν. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία πέταξαν «λευκή πετσέτα», αποδέχθηκαν ότι δεν μπορούν ταυτόχρονα να σώζουν ζωές και δάσος, κι έριξαν όλο το βάρος τους στις εκκενώσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία έγιναν τόσες εκκενώσεις στη διάρκεια πυρκαγιάς.

Το αποτέλεσμα ήταν η ολική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Και η ολική καταστροφή των κατοίκων που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη συλλογή ρητίνης, τον τουρισμό. Μια ανυπολόγιστη συμφορά για την οποία η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες. Και η οποία οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της απόγνωσης και της οργής, και έφερε τις υβριστικές εκρήξεις που είδαμε τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, αλλά και σε απευθείας μετάδοση.

Ε.Σ.