Αντιθέσεις: Ρατσισμός

Κακόβουλη η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για «Ακροδεξιά ΝΔ»

Γιατί κλείνει το μάτι σε άκρα δεξιά και ρατσισμό ο κ. Μητσοτάκης;

Πρώτα τα γεγονότα. Ένα σάιτ, που ανήκε, αλλά σήμερα δεν ανήκει, στον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, δημοσίευσε κατάλογο νηπίων από οικογένειες μεταναστών, που πηγαίνουν σε νηπιαγωγείο. Ο βουλευτής έκανε αναπαραγωγή του δημοσιεύματος στο διαδίκτυο, και μετά τον θόρυβο και τις διαμαρτυρίες όχι μόνο ανακάλεσε, αλλά ζήτησε και δημόσια συγγνώμη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει με ένταση για ακόμη μία φορά τον μύθο ότι ο κ. Μητσοτάκης φιλοξενεί ακροδεξιούς, φασίστες, ρατσιστές κ.λπ. στο κόμμα του.

Πρόκειται για μια προπαγανδιστική καραμέλα που εδώ και χρόνια είχε καταγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς. Διότι είναι γνωστό ότι η ΝΔ, κόμμα της μεγάλης συντηρητικής παράταξης, έχει στις γραμμές της στελέχη και φίλους από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Δεξιούς, κεντροδεξιούς, κεντρώους, ακόμα και κεντροαριστερούς. Ότι ο Θεοδωρικάκος, για παράδειγμα, που θήτευσε για χρόνια στο ΚΚΕ και ήταν γραμματέας της ΚΝΕ, συνυπάρχει με στελέχη και υπουργούς που έχουν θητεύσει στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, όπως ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Άδωνις. Και ότι όλους αυτούς, που τους χωρίζει ένα παρελθόν που άφησαν πίσω, τους ενώνει το πρόγραμμα της ΝΔ, η κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης και, φυσικά, η αποδοχή του ηγετικού ρόλου του πρωθυπουργού.

Πολύ περισσότερο που όλοι τους έχουν ανοιχτά και χωρίς μισόλογα αποκηρύξει δημόσια ακραίες απόψεις που κάποτε είχαν διατυπώσει. Εντούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοξενεί στις γραμμές του -αν δεν καθοδηγείται από αυτά- στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος, αναρχικούς, «δικαιωματικούς», αριστεριστές κ.λπ., επιμένει να επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της ότι κλείνει το μάτι σε ακραίες, ακόμα και ρατσιστικές απόψεις, με έναν και μοναδικό στόχο: Να υπονομεύσει και, αν είναι δυνατό, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ότι η ΝΔ σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να συσπειρώνει σε κοινή προσπάθεια ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Αυτοί όμως, σε αντίθεση με όσα παρατηρούμε καθημερινά να συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ -βλέπε παράδειγμα Πολάκη- υπηρετούν έναν κοινό σκοπό και εμφορούνται από κοινές αρχές και πολιτικές θέσεις. Στα κύρια ζητήματα τουλάχιστον.

Προφανώς ο βουλευτής Μπογδάνος διέπραξε ατόπημα. Προφανώς επίσης του υποδείχτηκε από την ηγεσία του κόμματος ότι τέτοιες απόψεις δεν συνάδουν με τον ρόλο του στη ΝΔ, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη. Και όλα αυτά είναι φυσιολογικά σε πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας, στα οποία η προσπάθεια ενιαίας έκφρασης πρέπει να είναι συνεχής. Από εκεί και πέρα, η εξαγωγή συμπερασμάτων που θίγουν τον δημοκρατισμό της Νέας Δημοκρατίας είναι απλώς προπαγάνδα. Ψευδής και κακόβουλη.

Ε.Κ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού μεταναστευτικής οικογένειας, που μεγάλωσε με χίλιες δυσκολίες στην Ελλάδα, μετέχει της ελληνικής Παιδείας, αισθάνεται και είναι Έλληνας, τιμά και δοξάζει διεθνώς την Ελλάδα και δίνει σε όλους όσοι διαθέτουν στοιχειώδη ευαισθησία το μήνυμα πόσο προσεκτικά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλοι, και πρωτίστως οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, τον κόσμο της δυστυχίας που αναζητά καταφύγιο στη χώρα μας.

Αυτή την ευαισθησία όμως δεν τη δείχνει ο κ. Μητσοτάκης. Το κόμμα του και ο ίδιος κρίνουν προφανώς ότι έχουν ανάγκη τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους που «νέμονται» ο Βελόπουλος και η Χρυσή Αυγή. Ως εκ τούτου, η σιωπή μπροστά στη φασιστικής έμπνευσης διακίνηση της λίστας με ονόματα πεντάχρονων παιδιών μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε, χωρίς να αντιδράσει, έναν βουλευτή του να διακινεί στα social media δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη λίστα με τα ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας -«σοκαριστική» τη χαρακτήριζε το κείμενο που υιοθέτησε ο Κ. Μπογδάνος- στοχοποιώντας μωρά παιδιά με «ύποπτα» ονόματα. Η γνωστή προπαγανδιστική κατασκευή, δηλαδή, για κίνδυνο της φυλής και της θρησκείας από τους «λαθραίους», έφτασε σε ακραίες λογικές Ηρώδη, βάζοντας σημάδι τα νήπια!

Και ο μεν βουλευτής Μπογδάνος πιέστηκε και έκανε μια δήλωση συγγνώμης κυριολεκτικά «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», ο πρωθυπουργός όμως μιας ευρωπαϊκής χώρας, που σέβεται τις πανανθρώπινες και ευρωπαϊκές αξίες, γιατί σιώπησε; Γιατί έστω η ΝΔ δεν αποδοκίμασε το βαρύτατο ολίσθημα του βουλευτή της; Γιατί ο κ. Βορίδης, που προκλήθηκε στη Βουλή, δεν βρήκε να πει τίποτα; Γιατί ούτε ένας βουλευτής, με τιμητική εξαίρεση τον κ. Συρίγο, δεν διαχώρισε τη θέση του από τη φρίκη Μπογδάνου;

Γιατί αυτή είναι η γραμμή τους. Να εμφανίζονται ως κεντρώοι, αλλά να μην κλείνουν την πόρτα σε μια κατηγορία ψηφοφόρων, που άγεται και φέρεται από ρατσιστικές, αντισημιτικές, ακόμα και φασιστικές απόψεις. Ο καλός ο μύλος του κυρίου Μητσοτάκη όλα τα αλέθει. Και με την πλειονότητα των ΜΜΕ να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ό,τι θίγει το κεντρώο αφήγημα, είναι πολύ φυσικό ακόμα και οι πιο μεγάλες ακρότητες να περνούν στο ντούκου.

Αυτήν τη φορά, βέβαια, ο σάλος του διαδικτύου υποχρέωσε σε αναδίπλωση και συγνώμες. Η ιστορία όμως διδάσκει, και μάλιστα με πικρό τρόπο, ότι κάθε ανοχή σε τέτοιου είδους αντιλήψεις οδηγεί σε τραγωδίες. Όχι μόνο εναντίον των «ξένων» -Εβραίων, Σλάβων, «λάθρο» κ.λπ.-, αλλά και εναντίον της δημοκρατίας και της χώρας.

Ε.Σ.