Αντιθέσεις: Σοφία Νικολάου

Καλοδεχούμενη η μήνυση από τους επαγγελματίες σκευωρούς

Αντιεγκληματική πολιτική με εγκληματικές διαθέσεις

Ευκαιρία αποτέλεσε για τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η μήνυση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για υποτιθέμενες παρανομίες στις αναθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει μια και καλή τη θέση της και την τακτική της, ευκαιρία να κλείσει ο κύκλος κατασυκοφάντησης που άνοιξαν οι… επαγγελματίες σκευωροί.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17.500 κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Κύριος στόχος ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης, για την οποία ήταν απαραίτητες οι ταχύτατες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Απαράβατος κανόνας στην όλη αυτή διαδικασία, πέραν της χαμηλότερης τιμής, ήταν η άμεση ικανοποίηση της προμήθειας υλικού από τις εταιρείες, καθώς οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι, την ώρα που η πανδημία εξαπλωνόταν σε όλη τη χώρα. Όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών υπηρεσιών της γραμματείας, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ και η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο, ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση.

Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.

Και, τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία.

Πρόκειται για ακόμη έναν κανόνα, που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές του.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η μήνυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μία ακόμη προσπάθεια δημαγωγίας και δημιουργίας εντυπώσεων, απέναντι σε μία κυβέρνηση που σημειώνει δύσκολες νίκες κατά του κορωνοϊού. Κίνηση απελπισίας από μαθητευόμενους οικονομολόγους, που λίγα χρόνια πριν χρεοκόπησαν την οικονομία και υπέγραψαν τα πιο σκληρά μνημόνια. Ως απάντηση, η κα Νικολάου ζήτησε την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, βέβαιη για το ορθό των πράξεών της. Η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απόλυτη απέναντι σε πολιτικούς συκοφάντες και σκευωρούς.

Ε.Κ.

Φως στο θολό τοπίο του πάρτι αναθέσεων, στο οποίο έχει επιδοθεί εδώ και πολλούς μήνες η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, επιχειρεί να ρίξει η μήνυση που κατέθεσαν οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκης, Ξανθόπουλος και Σπίρτζης. Διότι όχι μόνο η ζημιά του Δημοσίου είναι τέτοια που ο οικονομικός εισαγγελέας είχε ήδη ξεκινήσει έρευνα πριν από τη μήνυση, αλλά και επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, η ζημιά αυτή γινόταν εν γνώσει της κας Νικολάου.

Η γενική γραμματέας, σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων, ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις, παρακάμπτοντας την απαραίτητη για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους διαγωνιστική διαδικασία.

Γνώριζε το οικονομικό όριο ανάθεσης, πάνω από το οποίο έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, και «έσπαγε» το εκάστοτε έργο σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μην φτάνουν αυτό το όριο.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι το σύνολο των προμηθειών ανατέθηκε σε 14 εταιρείες.

Από αυτές, και παρά τους ισχυρισμούς της κα Νικολάου για διαφάνεια και νομιμότητα, κάποιες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από την ανάθεση, ώστε να συμπεριλάβουν το υπό ανάθεση αντικείμενο, μία δημιουργήθηκε την προηγούμενη ακριβώς ημέρα και δεν είχε καν γραφεία ή κάποια πρότερη εμπορική δραστηριότητα, ενώ τρεις εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν τα ίδια είδη, σε χαμηλότερες τιμές!

Η κα Νικολάου επαίρεται ότι κράτησε ασφαλή τα ιδρύματα κράτησης μέσα στην πανδημία. Αυτό που αποφεύγει να πει είναι ότι πλήρωσε τις εταιρείες απολύμανσης τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα από όσα είχαν λάβει στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό.

Αυτό το ψάρι βρωμάει από όπου και να το πιάσεις, όχι μόνο από το κεφάλι. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τόσα που εξώθησαν τους τρεις βουλευτές στο «μη παρέκει» και στη σύνταξη της μήνυσης.

Έχοντας πολλάκις κληθεί να πάρει θέσει για το πάρτι της κα Νικολάου, και έχοντας πολλάκις αγνοήσει τις εγκλήσεις, πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για το πλιάτσικο που έχει γίνει στα ταμεία του Δημοσίου. Οι ίδιοι μπορεί να νομίζουν ότι η χώρα τους ανήκει, όμως τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη.

Ε.Σ.