Αντιθέσεις: Σωτήρης Τσιόδρας

Οι εμβολιασμοί έχουν αποτρέψει χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους

Ούτε ο Τσιόδρας μπορεί να σώσει την κυβέρνηση από το ναυάγιο

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα έχει αναδείξει κάποιες αλήθειες. Αφενός, την επιμονή και αντοχή της κυβέρνησης, η οποία με κάθε κόστος, οικονομικό και πολιτικό, έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την πανδημία. Και αφετέρου, την εμμονή της αντιπολίτευσης να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την παρούσα υγειονομική κρίση.

Οι ρυθμοί εμβολιασμών πράγματι έχουν πέσει, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει. Και, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ας μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ σήμερα βρίσκονται υποτριπλάσιοι ασθενείς με κορωνοϊό σε σχέση με πέρυσι, που σημαίνει ότι το καθεστώς ασφυξίας στο οποίο είχε περιέλθει το σύστημα Υγείας αποτελεί δυσάρεστο παρελθόν. Το κέρδος από τα εμβόλια είναι προφανές και πολλαπλό, όχι μόνο για το σύστημα Υγείας, αλλά κυρίως για τις ανθρώπινες ζωές.

Προ ημερών, στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε για μία ακόμη φορά να ανακαλύψει ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε τα στοιχεία που τον βολεύουν, για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει την κυβέρνηση. Ό,τι κάνει και το κίνημα των αντιεμβολιαστών δηλαδή. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να θέλει να αντλήσει ψηφοφόρους από νέες πηγές, σε καμία των περιπτώσεων, όμως, δεν θα του επιτραπεί να το κάνει διακινδυνεύοντας τη δημόσια Υγεία και παραπληροφορώντας τους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς, οι οποίοι όμως θα ήταν χιλιάδες περισσότεροι, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Χάρη σε αυτά, έχουμε γλυτώσει σχεδόν 9.000 θανάτους ακόμη και πάνω από 5.000 διασωληνώσεις στις ΜΕΘ. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που πρόσφατα ανέλαβε τη σημαντική θέση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Και είναι αυτά τα στοιχεία που δεν θα τα επικαλεστεί ποτέ η αντιπολίτευση, διότι δεν υπηρετούν το αφήγημα του κ. Τσίπρα, ο οποίος επιμένει να μιλάει για λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να έχει αντιπροτείνει κάτι, πέρα από… φάρμακα για ζώα.

Είναι φανερό πως το επιστημονικό δώρο του εμβολίου είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και, μέσω των εμβολίων, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω.

Ε.Κ.

Με πλοίο που αργοβυθίζεται μοιάζει αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην απέλπιδα προσπάθεια της -επικοινωνιακής κυρίως- διάσωσης της κατάστασης, ο πρωθυπουργός, έπειτα από τα σκληρά πυρά της αντιπολίτευσης που δέχθηκε στη Βουλή, επιστράτευσε εκ νέου τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να αναδείξει τη σημαντικότητα των εμβολιασμών. Και όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, αλλά ο «άσος στο μανίκι» του κ. Μητσοτάκη αντιθέτως αποτέλεσε ομολογία της γαλάζιας αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα επιβεβαιώνει ότι το Μαξίμου ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όσο και να λέει ο πρωθυπουργός ότι τα χειρότερα της πανδημίας είναι πίσω μας, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η Βόρεια Ελλάδα «βράζει». Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, διασωληνώνονται οι 30 από τους 100 που εισέρχονται με κορωνοϊό, ένα ποσοστό τρομακτικό.

Κάθε εβδομάδα χάνονται περίπου 300 πολίτες, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι πηγαίνουμε καλά, επειδή θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε και πολύ χειρότερα. Η αποτυχία της να πιάσει τον στόχο που η ίδια είχε θέσει, να έχουμε δηλαδή χτίσει το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, έχει τραγικές επιπτώσεις, αλλά για αυτό φταίνε όλοι οι άλλοι, και κυρίως η αντιπολίτευση.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» κινείται με ρυθμούς χελώνας, και αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται για έλλειψη αντίληψης, αλλά για προσπάθεια συγκάλυψης. Διότι οι αριθμοί είναι ίδιοι, είτε τους διαβάζει ο κ. Μητσοτάκης, είτε τους διαβάζει ο κ. Τσίπρας. Δόθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για την εμβολιαστική καμπάνια, και σήμερα γίνονται μόλις 7.000 πρώτες δόσεις εμβολίου την ημέρα. Και είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς την απαράδεκτη διαχείριση που έχει γίνει σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, από το ξεστοκάρισμα εμβολίων σε ακατάλληλες ηλικιακές ομάδες, μέχρι την τοποθέτηση ενός υποστηρικτή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη θέση του υπουργού Υγείας.

Όπως επίσης λογικό είναι η ερώτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, για το αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να μείνει αναπάντητη. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Πολάκη, ότι με τη στάση τους ενισχύουν το κίνημα των αντιεμβολιαστών, την ώρα που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ούτε τους δικούς τους βουλευτές να κάνουν το εμβόλιο.

Ε.Σ.