Αντιθέσεις: Σχολεία

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να συνεχίσουν τη ζωή τους

Όσο μεγάλη και να είναι η μάσκα το κυβερνητικό χάος δεν κρύβεται

Δεν υπάρχει πιο έντονος συμβολισμός της ζωής που συνεχίζεται, από το άνοιγμα των σχολείων. Η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, ακόμα και υπό το γκρίζο σύννεφο του κορωνοϊού, βοηθάει όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, μαζί με τους συμμαθητές τους, αλλά και τους γονείς να επιστρέψουν στις δουλειές τους και στην καθημερινότητά τους.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψει τους πολίτες και να μη χρεοκοπήσει η χώρα και επέστησε την προσοχή που πρέπει να δοθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και την ευθύνη που πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει, για την προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας. Σε αυτό άλλωστε συνδράμουν και η παροχή μασκών και παγουριών στους μαθητές, μαζί με τις οδηγίες για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Ακόμα και όταν γίνονται λάθη, το μέγεθός τους και οι επιπτώσεις τους εξαρτώνται καθαρά και μόνο από τον χρόνο αντιμετώπισής τους. Και στην περίπτωση του θέματος των ημερών –το οποίο η αντιπολίτευση έσπευσε να «φουσκώσει» σε δυσθεώρητα μεγέθη–, τις μεγάλες μάσκες δηλαδή που δεν εφάρμοζαν σωστά στα παιδιά, η αντίδραση της υπουργού και της κυβέρνησης ήταν άμεση, ώστε όχι μόνο να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή τους, αυτήν τη φορά με τις σωστές διαστάσεις, αλλά και να δοθούν στους μαθητές μάσκες μίας χρήσεως, έως ότου οι καινούργιες μάσκες ετοιμαστούν.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης, όμως, δεν σταματάνε μόνο στη διόρθωση των όποιων λαθών. Όπως τόνισε η υπουργός, «προχωρήσαμε τους μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα και στη γενική εκπαίδευση, που ήδη προχωρήσαμε στους προσωρινούς πίνακες», ενώ τόνισε ότι για κάποια κενά που παρατηρήθηκαν έχει ήδη δρομολογηθεί η κάλυψή τους.

Οι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν αποφασιστικότητα και συντονισμό και, μέχρι τώρα, η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι διακατέχεται και από τα δύο στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.

Ε.Κ.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής του και ο μόνος λόγος που αυτό δεν περνάει στους πολίτες είναι γιατί δεν έχει χάσει -ακόμα- τον έλεγχο των καλοπληρωμένων ΜΜΕ.

Τα γεγονότα που αποδεικνύουν το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, ολοένα και πληθαίνουν, με πιο πρόσφατο το επικών διαστάσεων φιάσκο με τις μάσκες-τέντες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την επιστροφή τους στο σχολείο.

Πρόκειται για μια «μπίζνα» που κόστισε 6 εκατομμύρια, τα οποία ο ελληνικός λαός τώρα τα «κλαίει» και τα οποία τα χαίρεται γνωστός αλουμινάς και επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει τις μάσκες. Όμως για το κυβερνητικό επιτελείο, είναι ένα μικρό λάθος, το οποίο θα διορθωθεί «άμεσα», όπως τόνισαν, ενώ παρέλειψαν τεχνηέντως να αναφέρουν αν θα ξοδευτούν κι άλλα λεφτά για τις νέες, σωστές μάσκες.

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία εντύπωση το ότι έγινε λάθος με τις μάσκες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση «σκόιλ ελικίκου», με μία υπουργό Παιδείας που δήλωνε τον Αύγουστο ότι τις μάσκες θα τις αγοράσουν οι γονείς, για να διαψευστεί πανηγυρικά λίγες ώρες μετά από τον υπουργό Εσωτερικών, και τώρα τον «εκδικείται», εκθέτοντάς τον απέναντι στο φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα. Έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση που ανοίγει τα σχολεία με ημίμετρα, παρά τις προειδοποιήσεις και την αγανάκτηση του κόσμου, και από τη δεύτερη κιόλας ημέρα μαθημάτων κλείνει έξι από αυτά, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όλα αυτά προκαλούν όχι μόνο τη μήνη των πολιτών, αλλά και έντονες εσωκομματικές τριβές, που οδήγησαν για παράδειγμα στο πρόσφατο «άδειασμα» των Κεραμέως-Θεοδωρικάκου από την αδερφή του πρωθυπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία» και «άμεση αναζήτηση ευθυνών».

Το χαλί των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, κάτω από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοιβάζει τη μία αποτυχία μετά την άλλη, γεμίζει ασφυκτικά και η ώρα του ξεσκονίσματος πλησιάζει. Καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Ε.Σ.