Αντιθέσεις: Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Οι αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλούν τον… ΣΥΡΙΖΑ!

ΣΥΡΙΖΑ: Λέμε όχι στην τοξικότητα δίνουμε χώρο στην πραγματικότητα

Στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ είναι φυσικά και οι αλήθειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, που προαναγγέλλουν με μεγάλη ακρίβεια όσα θα κάνει, αν ο ελληνικός λαός κάνει την απευκταία επιλογή να του δώσει πάλι τη δυνατότητα να κυβερνήσει.

Η αλήθεια, που έχει τη θέση της στην προεκλογική αντιπαράθεση, είναι ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια διαρκής περιπέτεια για τη χώρα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα capital controls, τις ουρές στις τράπεζες, τον Γιάνη Βαρουφάκη να διαχειρίζεται την οικονομία στις πιο κρίσιμες στιγμές, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, τη σκευωρία της Νοβάρτις. Και βέβαια το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών, που ήταν μια Ελλάδα ταπεινωμένη και μια οικονομία καταρρακωμένη, όταν παραδόθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αυτές τις αποκαλύψεις, ή υπενθυμίσεις, τοξική και διχαστική επίθεση, που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα. Στην πραγματικότητα, όμως, τοξική και διχαστική υπήρξε η διακυβέρνησή του. Ήταν τα ψέματα που τη συνόδευαν. Ήταν οι επιθέσεις του εναντίον της ΕΕ και οι τυχοδιωκτισμοί, που παραλίγο να κοστίσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Και βέβαια είναι το σύνολο της πολιτικής του, που άφησε τραύματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Όλα δεν ανήκουν απλώς στο παρελθόν και ξεμπερδέψαμε. Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να παραβλέπεται κι αυτό είναι ότι ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανένα θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκαναν τον κόπο να αναγνωρίσουν κάποιο λάθος τους. Να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις περιπέτειες στις οποίες τον έριξαν. Για τον χαμένο χρόνο και τα χαμένα δισεκατομμύρια της διακυβέρνησής του.

Κι αυτό, όπως σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραμένει αμετανόητος, αλλά είναι έτοιμος να διαπράξει τα ίδια λάθη, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική. Είναι δηλαδή έτοιμος να οδηγήσει για άλλη μια φορά την Ελλάδα, ακριβώς τις στιγμές που αυτή παίρνει μια βαθιά ανάσα ανάπτυξης και προκοπής, σε επικίνδυνους δρόμους. Κι αυτό προφανώς και έχει τη θέση του, ως προειδοποίηση προς όλους τους Έλληνες, ενόψει της εκλογικής μάχης στις 21 Μαΐου. Αν ενοχλεί ή εξοργίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμιά σημασία.

Ε.Κ.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα επιτελεία της ΝΔ ασχολούνται μέχρι σήμερα, στην προεκλογική τους εκστρατεία, όχι τόσο με τα έργα της κυβέρνησης, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες όχι ότι οι ίδιοι είναι καλοί, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερος; Ή τουλάχιστον ίδιος, αφού διακινείται επίμονα και η άποψη, μετά τα Τέμπη ιδιαίτερα, ότι όλοι είναι ίδιοι;

Πρόκειται για την αμηχανία που παράγουν οι διαψευσθείσες υποσχέσεις και οι διαφημισμένες μεταρρυθμίσεις. Το επιτελικό κράτος των αρίστων, για να αρχίσουμε από αυτό, μας τελείωσε στην κοιλάδα της τραγωδίας. Οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές δεν ήταν παρά η κατάργηση του οκτάωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Η ανάπτυξη συμπυκνώθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην τρελή κούρσα των τιμών σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στην προκλητική αισχροκέρδεια των ελάχιστων σε βάρος των πολλών και στη ληστεία των δημόσιων ταμείων με τις απευθείας αναθέσεις. Η διαβόητη ασφάλεια του πολίτη θρυμματίστηκε με την Ελλάδα να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία και δεκάδες στα Τέμπη. Και η ανανέωση της Δημοκρατίας βυθίστηκε στο σκοτάδι των υποκλοπών και του παρακράτους.

Προφανώς, ούτε η ΝΔ, ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, θέλουν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης να είναι όλα αυτά, που αναφέρονται σε πραγματικά προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων. Να αντιπαρατεθούν με την πραγματικότητα της κοινωνίας και της διακυβέρνησής τους. Προτιμούν να χαρακτηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «λούμπεν», τον Αλ. Τσίπρα ψεύτη και αδιόρθωτο και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη και με το λουρί των μνημονίων στον σβέρκο, καταστροφική. Αποκρύπτοντας την έξοδο από τα μνημόνια, την είσοδο στις αγορές, την ανάπτυξη επί 12 συνεχή τρίμηνα και τα 37 δισεκατομμύρια που παρέλαβε το 2019 η ΝΔ.

Κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα επιμείνει, είναι να μην εισέλθει σε αυτή την αρένα της τοξικότητας. Να επιμείνει έως το τέλος στη ζωή και στην ασφάλεια των ανθρώπων και να εκθέσει στην προεκλογική εκστρατεία τις δικές του προτάσεις, όπως αυτές που έχει ήδη κάνει γνωστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, το νέο ΕΣΥ, την ανάταξη της Παιδείας και του Πολιτισμού κ.λπ. Όπως εύστοχα το διατύπωσε πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να τους ταράξει στην πραγματικότητα.

Ε.Σ.