Αντιθέσεις: Σύστημα Υγείας και Αριστεία

Όταν η ΝΔ έλεγε για αριστεία δεν καταλάβαμε ότι αστειευόταν

Καλύτερα να σιωπούν αυτοί που κατέστρεψαν το εθνικό σύστημα υγείας

Όλοι οι άριστοι χωράνε φαίνεται στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που οι πρόσφατοι διορισμοί διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας ουδεμία σχέση έχουν με την αριστεία όπως την καταλαβαίνει ο πολύς ο κόσμος, ούτε με την αριστεία όπως την ευαγγελιζόταν η ΝΔ προεκλογικά.

Πρόκειται για μία κατάφωρη σχέση ψηφοθηρίας. Τοπικοί παράγοντες που προεκλογικά «βοήθησαν» το κόμμα, τώρα ανταμείβονται με μία θέση διοικητή νοσοκομείου, χωρίς να υπολογίζεται το βιογραφικό τους, οι ικανότητές τους, ούτε καν η… ηλικία τους! Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι ίδιοι.

Ο 80χρονος που διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας και μετά τη δημόσια κατακραυγή παραιτήθηκε πριν αναλάβει, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως τη θέση τη δικαιούνταν, γιατί του την είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντάλλαγμα ψήφους της τοπικής κοινωνίας. Τι άλλο να πει κανείς;

Αυτό είναι το σοβαρό, επιτελικό κράτος που θέλει να θεμελιώσει η νέα κυβέρνηση; Η τοποθέτηση κομματικών παραγόντων δευτέρας διαλογής σε τόσο νευραλγικές θέσεις, η παράδοση της ευθύνης για εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές καθημερινά σε τομεάρχες και τοπικούς άρχοντες, μόνο κακή κατάληξη μπορούν να έχουν.

Οι απόπειρες του κυβερνητικού εκπροσώπου να εμφανίσει τους διορισμούς ως αποκομματικοποιημένους προκάλεσαν γέλια, αλλά και αντιδράσεις μέσα από το κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα, λίγα 24ωρα μετά, η νέα γραμμή να είναι «ε και ποιους να βάζαμε; Τους ξένους;».

Η κομματική κωλοτούμπα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχει αφήσει ούτε μία προεκλογική δήλωση που να μην τη διαστρέβλωσε, καταπάτησε και εξευτέλισε μετεκλογικά. Δύο βδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, είχε δηλώσει: «Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες, οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;». Και ακριβώς αυτό πήγε και έκανε. Ενέδωσε στη μικροπολιτική που έχει συνηθίσει το κόμμα του, έστρεψε την πλάτη του στις επιλογές των ψηφοφόρων του για να ικανοποιήσει τα μεταπολιτευτικά ρουσφέτια στα οποία ειδικεύεται και έδειξε για ακόμη μία φορά τον συντηρητισμό που διέπει μία κατά τα άλλα προοδευτική παράταξη. Η αριστεία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολιτικό πρόσημο. Και αυτό το πρόσημο είναι αρνητικό.

Ε.Σ.

 

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη μαύρη τετραετία διακυβέρνησης δεν άφησε ήσυχο ούτε το ΕΣΥ. Με τις παρεμβάσεις και τις ρουσφετολογικές τους συνδιαλλαγές, επιβάρυναν ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα Υγείας, φορτώνοντάς το με χιλιάδες ΑΜΚΑ που ουδεμία σχέση με την Ελλάδα έχουν, άρα ουδεμία σχέση και με το ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας στην τύχη τους και κρύβοντας τις συνεχείς ατασθαλίες τους πίσω από τις φωνές του Κρητίκαρου πρώην υπουργού τους.

Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι θα σώσει το ΕΣΥ, και σκοπεύει να το κάνει. Αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί αν μείνουν οι παλιές διοικήσεις στη θέση τους, διοικήσεις προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν μάθει να δουλεύουν κάτω από το τραπέζι. Αυτό θα συμβεί μόνο αν έρθουν στο προσκήνιο άνθρωποι που μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει από το να είναι εργατικοί, αξιόλογοι και γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες των νοσοκομείων που ανέλαβαν. Γνωμικό της κυβέρνησης είναι ότι ο καλός διοικητής δεν είναι ο καλός γιατρός, αλλά αυτός που μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα του νοσοκομείου με αμεσότητα, ειλικρίνεια και θάρρος. Που θα μπορεί να κάνει το εκάστοτε ίδρυμα να ορθοποδήσει οικονομικά, να απομακρύνει τις αμαρτωλές, καταχρηστικές συμβάσεις και να προχωρήσει σε σύναψη νέων, ακόμα και με τον ιδιωτικό τομέα, αν χρειαστεί.

Καλός διοικητής είναι αυτός που αφουγκράζεται τους πολίτες, που εξελίσσει το νοσοκομείο του για το συμφέρον τους, αυτός που παλεύει για τα δικαιώματα των γιατρών και των νοσηλευτών.

Τα συστήματα αξιολόγησης που θέσπισε η ΝΔ δεν θα αφήσουν κανέναν να χαλαρώσει στη νέα του θέση. Με τις συχνές και απαιτητικές αξιολογήσεις, πολύ γρήγορα το επίπεδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα ανέβει και οι πιο αδύναμοι κρίκοι θα πάνε σπίτι τους, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Διορισμοί συγγενών και ρουσφέτια υπέρ ημετέρων τελειώσανε. Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα μανίκια και είναι έτοιμη για δουλειά. Και όσες από τις επιλογές αποδειχθούν εντέλει λανθασμένες, αντί να τις κουκουλώσουν θα τις διορθώσουν, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον Έλληνα. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε που διανοήθηκε να κάνει.

Ε.Κ.