Αντιθέσεις: Ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Φιάσκο το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η μεμψιμοιρία του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα βλάπτει τη χώρα

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον αποδείχτηκε μια τεράστια αποτυχία. Ένα διπλωματικό φιάσκο τέτοιο, που σπάνια έχει να επιδείξει η χώρα. Απροετοίμαστος, βασισμένος στην προπαγάνδα των ελληνικών «φιλικών» ΜΜΕ, που κάνουν το άσπρο μαύρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο δεν πέτυχε έστω και στο ελάχιστο κάποιους από τους υποτιθέμενους στόχους της επίσκεψης, αλλά έγινε αντικείμενο μιας συμπεριφοράς που εκθέτει διεθνώς τη χώρα. Εξηγούμαστε:

✱ Πρώτον, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε μία τυπική δήλωση καταδίκης της επιθετικής τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Αντίθετα, «κατάφερε» να ακούσει από τον πρόεδρο Τραμπ «ευγενικές» κουβέντες για τον Ερντογάν, που μόνο την επιθετικότητα του τελευταίου ενισχύουν.

✱ Δεύτερον, έδωσε με ανεξήγητη προθυμία στήριξη στην εκτέλεση Σουλεϊμανί, τη στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία, κρατούν αποστάσεις από αυτή την επικίνδυνη κίνηση των ΗΠΑ και ενώ ήδη άρχιζε η αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης.

✱ Τρίτον, ενώ ζητούσε επενδύσεις για την ελληνική οικονομία, έσπευσε απλόχερα και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση να χαρίσει ένα δώρο στην αμερικάνικη οικονομία, δεσμευόμενος για την αγορά μιας μοίρας F35 από την Ελλάδα.

✱ Και τέταρτον, η έλλειψη προετοιμασίας και το προβλέψιμο της ελληνικής στάσης απέναντι στις ΗΠΑ, για το οποίο μάλιστα υπερηφανεύτηκε μπροστά στον πλανητάρχη, οδήγησαν στην εικόνα ντροπής για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός να είναι θεατής στη συνέντευξη Τραμπ και να χαμογελά ευγενικά, τη στιγμή που ο τελευταίος μονοπωλούσε –αγενέστατα– τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Όποιος ανατρέξει σε βίντεο από παλιότερες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, π.χ. από τη συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα, θα καταλάβει το φιάσκο.

Μπορεί εκ των υστέρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και μεγάλα ΜΜΕ, να προσπαθούν να εμφανίσουν τα ξινά γλυκά. Γεγονός είναι ότι από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, αυτό που μένει τελικά για την Ελλάδα είναι η εικόνα κομπάρσου στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και επαίτη έτοιμου να δώσει τα πάντα στην υπερδύναμη, χωρίς να διαπραγματεύεται κάποια συγκεκριμένη, έστω φραστική στήριξη, στη σημερινή δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία. Το επιχείρημα που επαναλαμβάνεται, ότι ο Τραμπ «κατανόησε» τα ελληνικά αιτήματα, τον παράνομο χαρακτήρα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης κ.λπ. είναι εκτός πραγματικότητας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν περίμενε μια ιδιαίτερα σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να κατανοήσει τι «παίζεται» στην περιοχή και ποιες είναι οι θέσεις καθενός. Αυτό που κατάλαβε είναι η προθυμία της ελληνικής πλευράς να εμφανιστεί αμερικανικότερη της αμερικανικής, προσδοκώντας έτσι κάποια οφέλη που δεν ήρθαν. Κι αυτό που μένει τελικά από την επίσκεψη είναι οι φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη σύζυγό του, που δεν εξυπηρετούν παρά την προσωπική επικοινωνία του. Αν μένει κάτι για την Ελλάδα, είναι η πικρία για ακόμη μία χαμένη ευκαιρία.

Ε.Σ.

Με την αναμενόμενη μεμψιμοιρία αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, αποδεικνύοντας και στην περίπτωση αυτή ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εννοεί να χωνέψει ότι έχασε τις τελευταίες εκλογές, ούτε να συνειδητοποιήσει γιατί τις έχασε.

Κατ’ αρχάς, είναι επιτυχία για τη χώρα μας το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε στις ΗΠΑ και είχε συνάντηση με τον πλανητάρχη, σε μια στιγμή κρίσιμη τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την κατάσταση στη Μεσόγειο. Δεύτερον, αυτό που οι συριζαίοι υποτιμούν, δηλαδή οι θετικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την ελληνική οικονομία και την κατάσταση στην Ελλάδα, ενισχύουν τη «φωτογραφία» της χώρας μας στο εξωτερικό και ενθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές να προσέξουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Τρίτον, η ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αγορά μιας μοίρας F35 από τους Αμερικανούς, στέλνει ένα διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενον. Και ότι δεν είναι μόνη της στην αμυντική της προσπάθεια.

Από εκεί και πέρα, η κακόβουλη κατάχρηση της εικόνας μπροστά στους δημοσιογράφους, όπου πραγματικά ο πρόεδρος Τραμπ μονοπώλησε σχεδόν τις ερωτήσεις, αγνοεί την πραγματικότητα στις ΗΠΑ τη συγκεκριμένη στιγμή της επίσκεψης Μητσοτάκη. Με τη χώρα επί ποδός πολέμου μετά την εκτέλεση Σουλεϊμανί και τις ένοπλες δυνάμεις της σε κόκκινο συναγερμό, ήταν απολύτως φυσικό οι δημοσιογράφοι να συγκεντρώσουν εκεί όλη τους την προσοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ούτε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρατηρητής, ούτε πως ο πλανητάρχης υποτιμά την Ελλάδα. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την εμπάθεια και τη μικροψυχία με την οποία μια τέτοια, εντελώς κατανοητή εικόνα, αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προπαγάνδα του, που δεν διστάζει να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας, για να αμαυρώσει την εικόνα του πρωθυπουργού.

Στην πραγματικότητα όλοι κατανοούν ότι, λιγότερο ή περισσότερο, η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από τέτοιου είδους επισκέψεις και συναντήσεις. Πολύ περισσότερο όταν, όπως έγινε στην Ουάσινγκτον, αυτές επιβεβαιώνουν τις άριστες και σταθερές σχέσεις με τον μεγάλο μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, από ιδεοληψία, ή από ιδιοτέλεια, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτό το απλό γεγονός, τότε θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι τα εθνικά μας θέματα δεν προσφέρονται για μίζερη προπαγάνδα ούτε για αντιπαραθέσεις μικροκομματικού χαρακτήρα, τη στιγμή μάλιστα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται και δίνει μάχη εκτός Ελλάδος. Αν δεν είναι αυτονόητη για ορισμένους η συναίνεση και η συμπόρευση, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η αυτοσυγκράτηση και η σιωπή, όσο η επίσκεψη σε ξένη χώρα διαρκεί. Αλλά αυτό έχει να κάνει με μια εθνική σοβαρότητα, που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψιλά γράμματα.

Ε.Κ.