Αυτό το άρθρο είναι 58 μηνών

Αντιθέσεις: Τοπική Αυτοδιοίκηση

16.08.2019
5' διάβασμα
antitheseis-topiki-aftodioikisi-168289

 

Κόβουν το κεφάλι πριν καν αυτό πονέσει

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει χάος

Άρον-άρον, αμέσως μετά την εκλογή της, έσπευσε η κυβέρνηση της ΝΔ να… σταυρώσει την απλή αναλογική, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου –κάποτε κομμουνιστή και θερμού οπαδού της απλής αναλογικής–, έδωσε στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες τις εξουσίες που ο νόμος του Πάνου Σκουρλέτη έδινε στα δημοτικά συμβούλια, καθιστώντας έτσι υποχρεωτική για τους δημοτικούς άρχοντες την προσπάθεια για συμμαχίες και συμπράξεις, ανοίγοντας δηλαδή έναν δρόμο στον οποίο ο πρώτος δεν τα παίρνει όλα, αλλά είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει πλειοψηφίες μέσα από συναινέσεις.

Εξασφαλίζοντας τη γνήσια αποτύπωση των προτιμήσεων του λαού, η απλή αναλογική εξασφαλίζει ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες. Και, φυσικά, μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς όταν στην εξουσία συμμετέχουν περισσότεροι, έχουν ο καθένας χωριστά μικρότερη δύναμη, αλλά πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου.

Η Δεξιά, όμως, όπως έχει δείξει και το παρελθόν της, μισεί κάθε ιδέα δίκαιης εκπροσώπησης των πολιτών. Τη δυνατότητα, δηλαδή, η ψήφος «των δικών της» να έχει ίδια αξία και δύναμη με την ψήφο «των άλλων». Έτσι, δεν δίστασε να καταργήσει στην πράξη το σύστημα με βάση το οποίο ψήφισαν οι πολίτες στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Να φαλκιδεύσει δηλαδή την ψήφο τους, αφού είναι προφανές ότι αλλιώς θα ψήφιζαν πολλοί από αυτούς αν ίσχυε άλλο εκλογικό σύστημα. Δεν δίστασε, επίσης, να περάσει αυτή την ανατροπή με ένα νόμο-σκούπα, χωρίς καμιά διαβούλευση ακόμα και με τους πιο αρμόδιους – τους δημοτικούς άρχοντες.

Δεν δίστασε, τέλος, να αλλάξει εν ονόματι της «κυβερνησιμότητας» το νέο καθεστώς σε δήμους και περιφέρειες, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΣΕΙ, για να φανεί στην πράξη αν είναι λειτουργικό ή όχι. Αποδεικνύοντας έτσι ότι, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες, είναι η ίδια που πάσχει και καθοδηγείται από αυτές, με αποτέλεσμα να κόψει το κεφάλι της απλής αναλογικής πριν καν αυτό πονέσει. Εν ονόματι της δεξιάς ή και ακροδεξιάς αντίληψης για το δικαίωμα της «κυβερνησιμότητας» να επιβάλλεται εις βάρος της δημοκρατίας. Αγνοώντας ότι καμιά κυβερνησιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ευρεία στήριξη, που μόνο η δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει.

Ε.Σ.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, όσο κι αν προσπαθεί να τα μπερδέψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά δεν μπορούσε να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση –απόδειξη ότι δεν εξέλεξε ούτε έναν περιφερειάρχη, ούτε έναν δήμαρχο σε μεγάλη πόλη– και επιχείρησε μέσω της εφαρμογής της απλής αναλογικής να προκαλέσει διαλυτική κρίση στον χώρο. Χαρακτηριστικό, αλλά και προσβλητικό για τη δημοκρατία και τους θεσμούς είναι το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί δήμαρχοι με 50%, οι οποίοι δεν μπορούν με το παρόν καθεστώς να διοικήσουν τους δήμους τους. Και σπρώχνονται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με συνδυασμούς και πρόσωπα που διαθέτουν ελάχιστη λαϊκή στήριξη και μέγιστες, ακόμα και εκβιαστικές, απαιτήσεις.

Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι πριν γίνει νόμος, το νομοσχέδιο εξασφάλισε τη στήριξη της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και δημάρχων όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Προέκυψε, δε, από διευρυμένο διάλογο με τα θεσμικά όργανα των δήμων και των περιφερειών, αλλά και με κατ’ ιδίαν συζήτηση του υπουργού Εσωτερικών με περισσότερους από 70 δημάρχους.

Το τρίτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί προσχηματική αντιπολίτευση. Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι κι εδώ. Υποστηρίζει ότι έπρεπε πρώτα να δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αγνοώντας σκόπιμα ότι έτσι θα οδηγούμασταν στη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας, αυτό που θέλει είναι να τινάξει στον αέρα τον θεσμό, ή το λιγότερο να τον απαξιώσει, επειδή δεν έχει ρίζες σ’ αυτόν. Και όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει εν ονόματι οποιασδήποτε ιδεοληψίας να γίνει κάτι τέτοιο. Η δημοκρατία δεν είναι αέρας κοπανιστός και συνθήματα, αλλά το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης. Και δεν νοείται δημοκρατία χωρίς διακυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος, εξασφαλίζοντας την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες, εξασφαλίζει ταυτόχρονα την απόλυτη ευθύνη κάθε δημάρχου και περιφερειάρχη για την αποτελεσματική και χρηστή άσκηση της εξουσίας. Ουδείς θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανάγκη για εξασφάλιση συμμάχων, όπως και ουδείς θα μπορεί να εκβιάζεται γιατί με πάνω από το 50% των ψήφων ο δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Όλα στο φως, όλα στον ήλιο, και αυτό εξασφαλίζεται μόνο όταν ους ο λαός εξέλεξε, το σύστημα μη χωριζέτω.

Ε.Κ.

ΓΡΑΦΕΙ: