Αντιθέσεις: Τρίτο κύμα πανδημίας

Η μάχη κορυφώνεται το τέλος πλησιάζει

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε μία αποτυχημένη στρατηγική;

Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας. Η έλευσή του βρήκε τον κρατικό μηχανισμό καλύτερα προετοιμασμένο από την προηγούμενη φορά, ενώ τώρα, που τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται, η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη τις ιδιωτικές κλινικές και αναπροσαρμόζει τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε η πίεση στο ΕΣΥ να μετριαστεί, η πανδημία να ελεγχθεί και η δημόσια Υγεία να διαφυλαχθεί.

Πάνω από 200 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ ενσωματώθηκαν στο υγειονομικό δυναμικό και θα δέχονται πλέον όλα τα περιστατικά εκτός κορωνοϊού, συμβάλλοντας έτσι στην «αποσυμφόρηση» των νοσοκομείων. Μαζί με τις νέες κλίνες σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, η χώρα φτάνει πλέον τις 1.393 ΜΕΘ, έχοντας παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση μόλις 565. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, και αυτό επαφίεται στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, η πρόβλεψη είναι ότι στα μέσα Μαΐου θα είναι ασφαλές η Ελλάδα να ανοίξει τις πόρτες της στους τουρίστες, δίνοντας πολύτιμη ανάσα στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, «στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαΐου, με συγκεκριμένους κανόνες και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Μέχρι τότε, σταδιακά θα αίρουμε τους περιορισμούς, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν». Τα πρωτόκολλα που αναλύονται προβλέπουν προτεραιότητα εμβολιασμών στους ανθρώπους του τουρισμού, φυσικά μετά από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις ευπαθείς ομάδες, και απαραιτήτως οι τουρίστες ή να είναι εμβολιασμένοι, ή να έχουν αντισώματα, ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Η βούληση της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να στηριχθεί το σύστημα Υγείας και να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών, και αυτή η προσπάθεια δεν έχει κομματικά πρόσημα, παρά μόνο κοινωνικά. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, αντί της συστράτευσης με στόχο το κοινό καλό, προβαίνει σε ανακοινώσεις όπου παρακινεί διαδηλώσεις και υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, βάζοντας σε κίνδυνο όλους τους Έλληνες.

Η νίκη απέναντι στον κορωνοϊό είναι ζήτημα εθνικό, στο οποίο όλη η κοινωνία βρίσκεται από την ίδια πλευρά, για να περιφρουρηθεί το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία όλων μας. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν άλλες στρατηγικές, προσωπικές φιλοδοξίες, ή θεωρούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη στην καρδιά της πανδημίας και της κρίσης, θα κριθούν πρωτίστως, και αυστηρότερα από κάθε θεσμό, από τους ίδιους τους πολίτες.

Ε.Κ.

Ένα ρητό λέει πως αν κάποιος σε πει γάιδαρο, να τον χτυπήσεις. Αν σε πει και κάποιος άλλος, να τον βρίσεις. Ενώ αν σε πει και ένας τρίτος, τότε ίσως είναι καλύτερα να ψάξεις για σαμάρι. Αυτήν τη στιγμή, διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και είναι η τρίτη φορά που η στρατηγική της κυβέρνησης αποτυγχάνει παταγωδώς να ελέγξει τη μετάδοση του ιού.

Κινήσεις κοινής λογικής, που θα έπρεπε να έχουν γίνει κυριολεκτικά από πέρυσι, σχεδιάζονται τώρα, με τη χώρα να μετράει πάνω από 3.000 κρούσματα καθημερινά, τους θανάτους να αυξάνονται και την υγεία των πολιτών να βρίσκεται και πάλι σε σοβαρό κίνδυνο. Αυτήν τη φορά, ο κορωνοϊός πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την Αττική, και βρίσκει την κυβέρνηση απροετοίμαστη και το ΕΣΥ αδύναμο. Ο διαχωρισμός των νοσοκομείων σε covid και non-covid είναι θεωρητικά σωστή ως κίνηση, όμως η απόφαση να υλοποιηθεί εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, περισσότερα προβλήματα προκαλεί παρά λύνει.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν να ήρθε ήδη το καλοκαίρι. Ανακοινώνουν πως όλα πάνε καλά, πως οι εμβολιασμοί προχωράνε ταχύτατα και πως μέχρι τον Μάιο η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες, δηλαδή να επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, υποσχόμενοι ότι θα γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι όσων θέλουν να παραθερίσουν στις ακτές μας και να περπατήσουν στα ορεινά μονοπάτια μας. Το θέμα με αυτές τις υποσχέσεις είναι πως δόθηκαν αυτούσιες και πέρυσι, μόνο και μόνο για να διαψευστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Διότι, όπως αποδείχθηκε, οι έλεγχοι στα σύνορα ήταν μηδαμινοί, στα αεροδρόμια εξίσου, η συμφόρηση στα πλοία θύμιζε εποχές πριν από τον κορωνοϊό και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα νέα έξαρση κρουσμάτων, το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε στο νέο λοκντάουν του Νοεμβρίου.

Όσο η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι όλα πάνε καλά, τόσο η πραγματικότητα θα τη διαψεύδει. Οι εσωτερικές διαμάχες στο Μαξίμου έχουν ενταθεί όσο ποτέ, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους και οι δηλώσεις που φάσκουν και αντιφάσκουν είναι πλέον καθημερινότητα. Κυβερνούν τη χώρα με παλινωδίες και φέρνουν τους πολίτες στα όρια της απόγνωσης. Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αρχίσουν να ψάχνουν για σαμάρι.

Ε.Σ.