Αντιθέσεις: Χρέη της ΝΔ

Η πραγματικότητα διαψεύδει την προπαγάνδα για τα χρέη της ΝΔ

Οι ίδιοι που χρωστούν 342 εκατομμύρια κλείνουν σπίτια για μερικές χιλιάδες

Με αφορμή τη δημοσίευση των ισολογισμών των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επενδύσει για άλλη μια φορά στη δημιουργία εντυπώσεων. Εμφανίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ασυνεπείς και αναξιόπιστους χρεοφειλέτες, επικαλούμενος το γεγονός ότι το χρέος του κόμματος προς τις τράπεζες που παρέλαβε μαζί με την αρχηγία ο σημερινός πρωθυπουργός, εμφανίζεται αυξημένο κατά 118 εκατομμύρια από το 2016. Να έχει φτάσει δηλαδή στα 342 εκατομμύρια. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα έφτασε την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέχρι την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον πρωθυπουργό.

Η πραγματικότητα όμως και στην περίπτωση αυτή διαψεύδει την προπαγάνδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται και δεν υπάρχουν οφειλές στο Δημόσιο, ενώ στις τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης.

Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης, στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό, υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων», που πάντα έχει ποσό μηδενικό.

Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως, το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα.

Συμπερασματικά: Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «κληρονομήσει» ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρέος της ΝΔ προς τις τράπεζες, που θα ήταν αδύνατον να εξοφληθεί άμεσα. Όμως, από τη στιγμή που ανέλαβε την αρχηγία έχει βάλει τάξη στα οικονομικά του κόμματος, μείωσε δραστικά τις δαπάνες του και εξυπηρετεί με συνέπεια τα χρέη του. Έτσι, η προσπάθεια να εμφανιστεί, με βαρύτατους μάλιστα χαρακτηρισμούς, από την αξιωματική αντιπολίτευση, ως ασυνεπής, σκοντάφτει στην πραγματικότητα. Και διαψεύδεται από αυτήν.

Ε.Κ.

Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα για το χρέος της ΝΔ προς τις τράπεζες, που δεν μπορούν να το κρύψουν οι επιθέσεις για δήθεν προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα των αριθμών δεν σηκώνει λογοπαίγνια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε, όταν αναδείχτηκε αρχηγός της ΝΔ, χρέος προς τις τράπεζες 216 εκατομμυρίων ευρώ. Και σήμερα το χρέος αυτό έχει εκτοξευτεί στα 342 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό δηλαδή που διαψεύδει τις κορώνες για τους άριστους και τον νοικοκύρη πρωθυπουργό και καθιστά το κυβερνών κόμμα όμηρο των χρεών του.

Η δικαιολογία ότι ευθύνονται τα «πανωτόκια» και οι κακές τράπεζες προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία. Πρώτον, γιατί ένα κόμμα με τις οικονομικές δυνατότητες και την οικονομική στήριξη από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της χώρας όφειλε να έχει αποπληρώσει τα δάνειά του, αντί να παζαρεύει ρυθμίσεις και να κλαίγεται για τους τόκους. Και δεύτερον, γιατί είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται την αναλγησία των τραπεζών, την οποία υφίσταται καθημερινά κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας, το κόμμα που έχει θεσπίσει να αρπάζουν οι τράπεζες ακόμα και την πρώτη κατοικία από τους χρεοφειλέτες τους.

Υπάρχει εδώ ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε ως συνεπής και αποτελεσματικός και υποσχέθηκε να βάλει σε τάξη τη χώρα, δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη ούτε το ίδιο του το κόμμα. Και αυτό εγείρει ένα δεύτερο, εξίσου σοβαρό πρόβλημα, ηθικής τάξεως. Όταν, αντί το χρέος προς τις τράπεζες να μειώνεται, αυξάνεται 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο, πώς υπολογίζουν να το ξοφλήσουν; Με «δώρα» και εξυπηρετήσεις προς τους τραπεζίτες, προφανώς. Ή με κάποια ανήθικη νομική ρύθμιση, που ήδη έχει ζητήσει ο «λαγός» Άδωνις Γεωργιάδης, για την απαλλαγή των κομμάτων -δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- από τα χρέη τους. Από τη μία, δηλαδή, να λύνουν τα χέρια των τραπεζών απέναντι στα θύματα της κρίσης, και από την άλλη να βολεύουν τον εαυτό τους με χαριστικές ρυθμίσεις. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια που κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει.

Όταν χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες, δηλαδή στους πολίτες, που με το αίμα τους τις χρηματοδότησαν τα χρόνια των μνημονίων, κάθε υπόσχεση για συνέπεια και αποτελεσματικότητα διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα έχει το θάρρος να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει στη σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ή θα επιλέξει πάλι να κρυφτεί πίσω από ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς.

Ε.Σ.