Αντιθέσεις: Υποκλοπές

Ποιούς συμφέρει να εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα υποκλοπών;

Ο πρωθυπουργός των «επισυνδέσεων» κρύβει, κρύβεται και μας κοροϊδεύει

Τι νέο υπάρχει σχετικά με την υπόθεση των επισυνδέσεων; Τίποτα, ουσιαστικά. Αυτό που εμφανίζεται ως νέο είναι από τη μία ο κατάλογος που δημοσίευσε το Documento του Κώστα Βαξεβάνη, με 33 ονόματα προσώπων, που ήταν δήθεν υπό παρακολούθηση με το λογισμικό Predator, και από την άλλη η επίθεση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και σειράς ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έκανε λόγο για παρακράτος και έδωσε «γραμμή» στις εφημερίδες, στο κανάλι και στα διαδικτυακά του Μέσα να επιτεθούν στον πρωθυπουργό, συμμετέχοντας κι αυτά στην καμπάνια για το «σκάνδαλο υποκλοπών».

Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στον κατάλογο του Κ. Βαξεβάνη; Κανένα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον δημοσιογράφο να δημοσιεύσει τις αποδείξεις των ισχυρισμών του. Ποια στοιχεία αποδεικνύουν την αλήθεια του Β. Μαρινάκη και παραγόντων του Ολυμπιακού που κάνουν λόγο για «παρακράτος»; Κανένα. Εκτός αν θεωρήσουμε απόδειξη παρακράτους ένα πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού που έδωσε ο Δανός διαιτητής στον αγώνα του με τον Ολυμπιακό.

Ακόμα και η PEGA, η επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις υποκλοπές, που ήρθε επί τόπου για να διεξάγει έρευνα, κανένα στοιχείο δεν αποκόμισε και δεν παρουσίασε. Καταλογίζει στον πρωθυπουργό ελλιπή έρευνα για τη διαλεύκανση του κυκλώματος υποκλοπών, διατυπώνει υποψίες για τη σχέση κύκλων της κυβέρνησης με το κύκλωμα Predator, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καταλήγει ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει κάποιο κρατικό ή παρακρατικό κύκλωμα.

Με δυο λόγια, ενώ υπήρξε πρόβλημα υποκλοπών, που αναγνώρισε στη σχετική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και ο πρωθυπουργός, τίποτε δεν στηρίζει το αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε υπουργούς, συζύγους υπουργών, επιχειρηματίες και πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός υπέδειξε τα κίνητρα πίσω από την εκστρατεία δυσφήμησης της κυβέρνησης και του έργου της. Ο Κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός για τη στενή του σχέση με την Κουμουνδούρου, ενώ είναι γνωστό ότι διάφοροι Έλληνες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ομάδων και ΜΜΕ, θα ήθελαν να αποδυναμώσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση για να δυναμώσουν τη δική τους επιρροή στην πολιτική εξουσία. Με δυο λόγια, ένα κύκλωμα από αυτούς που ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επαγγελματίες εκβιαστές μεγαλοποιεί, κινεί και ανακινεί μια όντως δυσάρεστη υπόθεση, για να εξυπηρετήσει τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα. Και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστεί σε αυτό, όπως και σε κάθε αντικυβερνητική εκστρατεία.

Ε.Κ.

Η PEGA διαπίστωσε τη στενή σχέση του Μαξίμου με το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Η φιλοκυβερνητική Καθημερινή έκανε πριν από λίγο καιρό λόγο για παρακολούθηση επτά ή οκτώ πολιτικών προσώπων. Τα φιλοκυβερνητικά Νέα και Βήμα αποκάλυψαν την παρακολούθηση υπουργών, μεταξύ των οποίων και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε κατάλογο υπουργών, συζύγων υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που τελούσαν υπό παρακολούθηση με το Predator. Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πρωτοφανές κύκλωμα παρακολουθήσεων με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Η Ελλάδα έχει γίνει δακτυλοδεικτούμενη, αλλά για τον πρωθυπουργό είναι απλώς Παρασκευή και για όλα ευθύνεται ο σατανικός Τσίπρας.

Αν κάτι αποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν είναι μόνο η δράση του κυκλώματος ΕΥΠ και παραΕΥΠ, αλλά και το πόσο «λίγος» είναι ένας πρωθυπουργός που κρύβεται πίσω από συνεργάτες του, όπως ο Δημητριάδης και ο Κοντολέων, πίσω από το «απόρρητο» που ο ίδιος θέσπισε, και τελικά πίσω από το δάχτυλό του, για να κρύψει μια αλήθεια που βοά. Και να κρύψει έτσι και τις δικές του τεράστιες ευθύνες για ένα σκάνδαλο που δικαίως πρέπει να φέρει το όνομά του: Σκάνδαλο Μητσοτάκη.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι στη χώρα δρα κύκλωμα υποκλοπών. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι ΘΑ πάρει μέτρα και ΘΑ απαγορεύσει τη διάθεση παράνομων λογιστικών παρακολούθησης. Το ερώτημα είναι γιατί μένει στο ΘΑ; Γιατί δεν έχουν διερευνήσει ακόμα τη δράση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator στην Ελλάδα; Γιατί δεν πέρασαν ακόμα την πόρτα του εισαγγελέα και προστατεύονται ο Δημητριάδης και ο Κοντολέων; Πολλά αναπάντητα «γιατί» από έναν πρωθυπουργό που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες λάβρος εναντίον όσων μιλούν για ευθύνες του ίδιου, αλλά το μόνο του επιχείρημα είναι οι κακές προθέσεις των επικριτών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα κανείς, ούτε ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, δεν ξέρει τον λόγο της παρακολούθησής του. Το απόρρητο και η αιφνιδιαστική αλλαγή του σχετικού νόμου, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, εμποδίζουν να γίνει γνωστό ακόμα κι αυτό το στοιχειώδες. Τι πιο φυσικό, όμως, ένας πρωθυπουργός που παρακολουθεί κρυφά, να κρύβεται από τις ευθύνες του όταν αυτό γίνει γνωστό; Και τι σημαίνει αυτό για τη δημοκρατία στη χώρα, ο καθένας μπορεί να το καταλάβει.

Ε.Σ.