Αντιθέσεις: Υπόθεση Πατούλη

Από Νοβάρτις μέχρι Πατούλη ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος

Άλλη μία «σκευωρία» να κρυφτεί η παρανομία

Για όποιον δεν βλέπει την πολιτική αντιπαράθεση σαν σκανδαλολογία, η «υπόθεση Πατούλη» δεν είναι παρά ακόμη μία σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μικρής κλίμακας, ασφαλώς, μπροστά στη θηριώδη σκευωρία της Νοβάρτις, αλλά πάντως σκευωρία. Κάποιος ανώνυμος «ειδικός συνεργάτης» καταγγέλλει στην Αυγή το «σκάνδαλο», η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ το προβάλλει, το κόμμα διά του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου το υιοθετεί, και έτσι ο γιατρός και περιφερειάρχης, που είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ, βρίσκεται στο στόχαστρο των τρολ του διαδικτύου και της κίτρινης δημοσιογραφίας.

Προφανώς δεν πτοούν αυτό το ανώνυμο και επώνυμο πλήθος ούτε οι εξηγήσεις του ίδιου του Γιώργου Πατούλη, ούτε τα εξώδικα που αμέσως έστειλε στους δράστες, ούτε και η βεβαίωση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής ότι η διατριβή του περιφερειάρχη είναι απολύτως νόμιμη και ηθική. Και δεν τους πτοούν, γιατί το θέμα δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας, αλλά η κατασκευή ενός ακόμα ενόχου, που όλως τυχαίως αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που «ενοχλούν» τον ΣΥΡΙΖΑ και παρεμποδίζουν τα σχέδιά του για την Περιφέρεια Αττικής.

Η Ρένα Δούρου, η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές από τον Γιώργο Πατούλη, έσπευσε όπως ήταν φυσικό να ζητήσει την παραίτησή του. Για να την ακολουθήσει σύσσωμος ο «στρατός» του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη να παραιτηθεί με μόνο επιχείρημα τις «αποκαλύψεις» της κομματικής Αυγής για τη διατριβή του.

Πρόκειται για μία από τις πολλές απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοντολέων, ο βιομήχανος Λούλης, η Σοφία Νικολάου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπήρξαν στόχοι σε ανάλογες προηγούμενες επιθέσεις. Το γεγονός ότι η διατριβή Πατούλη κρίθηκε από την τριμελή επιτροπή των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής και έγινε υπό την εποπτεία επτά καθηγητών, δεν δείχνει να απασχολεί τους συκοφάντες του. Έτσι, η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, στην οποία ο Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι θα καταφύγει, μια και άλλος δρόμος για να καθαρίσει το όνομά του δεν υπάρχει.

Αν μπορεί να εξάγει κανείς κάποιου είδους πολιτικό συμπέρασμα από αυτή την υπόθεση είναι ότι η σκανδαλολογία και η συκοφαντία αποτελούν το τελευταίο στάδιο της αντιπολιτευτικής αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, με την Ελλάδα στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και της εθνικής συναίνεσης που απαιτούν οι καταστάσεις, είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Ε.Κ.

Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εξώδικα, απειλές και ύβρεις. Κι αυτό είναι ότι οι 66 από τις 77 σελίδες της διατριβής του Γιώργου Πατούλη, με την οποία έγινε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής, αποτελούν αντιγραφή από άλλες διατριβές, χωρίς να αναφέρεται η πηγή τους. Μια σκαστή δηλαδή περίπτωση λογοκλοπής, μέσω της οποίας ο περιφερειάρχης Αττικής πήρε τη θέση του όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στον κόσμο των αρίστων του κυρίου Μητσοτάκη.

Για πολύ λιγότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν υπάρξει παραιτήσεις και έχουν καταστραφεί πολιτικές καριέρες. Ο Γιώργος Πατούλης, όμως, καταφεύγει στην ίδια μέθοδο στην οποία κατέφυγαν άλλα στελέχη της παράταξης των αρίστων πριν από αυτόν: Σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει, ανεβάζει τους τόνους, απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, σηκώνει με λίγα λόγια σκόνη για να κρύψει την αλήθεια για τη διατριβή του. Που αποτελεί, όπως είναι φυσικό, και αλήθεια για το ήθος και την αξιοπιστία του. Γιατί, στην πραγματικότητα, όλα όσα κάνει και λέει φέρνουν στο νου την παλιά λαϊκή παροιμία: Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Αν διέθετε τη στοιχειώδη ευθιξία, θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη. Μετά την αποκάλυψη της λογοκλοπής, που προκύπτει από την ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχου των διατριβών και όχι από κάποιους συκοφάντες, θα έπρεπε να του έχει αφαιρεθεί ο ακαδημαϊκός τίτλος. Θα έπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, μέχρι τουλάχιστον να φωτιστεί επαρκώς από τη Δικαιοσύνη και τις πανεπιστημιακές αρχές η υπόθεση. Τίποτε όμως από αυτά δεν έχει γίνει και δεν προβλέπεται να γίνει. Κι αυτό γιατί υπάρχει από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μια ανοχή σε τέτοιου είδους «στραβοπατήματα».

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανοχής, ο Σπήλιος Λιβανός. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα χάχανα σε συνομιλία του με τον δήμαρχο Σπάρτης, που αναφερόταν στα θύματα της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Και, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της παραίτησής του, διορίστηκε στην κρίσιμη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Συνεπώς, ο Γιώργος Πατούλης δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης των αρίστων. Για την κάλυψη των ψηφοφόρων του, όμως, δικαιούμαστε να αμφιβάλλουμε.

Ε.Σ.