Αντιθέσεις: Υπόθεση Πάτση

Ο πρωθυπουργός ξεριζώνει τα ζιζάνια από τον κήπο της ΝΔ

Ο Μητσοτάκης δεν …πατσίζει με τη διαγραφή του Α. Πάτση

Ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης διαγράφηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά και από το κόμμα, όταν έγινε γνωστό ότι διατηρούσε εισπρακτική εταιρεία εξαγοράς κόκκινων δανείων. Πράξη που μπορεί τυπικά να είναι νόμιμη, αλλά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ηθική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται από πολλαπλές διασταυρούμενες κρίσεις και πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες εξόφλησης προσωπικών, ή επιχειρηματικών δανείων.

Ταυτόχρονα, λίγο μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση υπέβαλε την παραίτησή του και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, καθώς ο δημόσιος αυτός οργανισμός είχε συνάψει συμφωνία νομικής στήριξης με εταιρεία στην οποία συμμετείχε και ο Α. Πάτσης.

Αυτά είναι τα γεγονότα, χωρίς αποκρύψεις και υπεκφυγές. Ο κ. Πάτσης δεν σεβάστηκε το λειτούργημα του βουλευτή και ο πρωθυπουργός τον απομάκρυνε από το κόμμα, σεβόμενος τις αξίες της ΝΔ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα τόσο στο κόμμα, όσο και στην κοινωνία: Παρεκκλίσεις από την ηθική και διαφανή άσκηση της εξουσίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, όποιον κι αν αυτές αφορούν.

Λογικό κι επόμενο είναι -δημοκρατία έχουμε ευτυχώς- η εξέλιξη αυτή να αντιμετωπιστεί από την αντιπολίτευση στο σύνολό της ως ευκαιρία να υποστεί φθορά η κυβέρνηση. Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι το σημείο να βάλλεται προσωπικά για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός και να ζητούνται παραιτήσεις άσχετων υπουργών, που αποτελούν προσφιλή στόχο, επειδή είναι πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ, υπάρχει μια απόσταση που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασχίσει.

Κι αυτό κάνει. Όπως και με την επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο σκληρών ανακοινώσεων κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με βαρείς χαρακτηρισμούς και συκοφαντικές διαπιστώσεις που αφορούν το ελληνικό κράτος και τη χώρα, όχι μόνο την κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια τακτική που δεν διστάζει να κάψει το κοινόχρηστο δάσος για να αποκτήσει κάποια μικροκομματικά αγροτεμάχια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχωρά σε γενναία μέτρα κάθαρσης, όπως οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα και η διαγραφή Πάτση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει χωρίς κανένα στοιχείο καθεστωτική και εκτεταμένη διαφθορά. Με πολιτικούς όρους, δεν πρόκειται παρά για εκτεταμένη αμηχανία και επιπολαιότητα ενός κόμματος που επιχειρεί να ανοίξει δρόμο προς την εξουσία με μεθόδους λαϊκισμού και συκοφαντίας των αντιπάλων του.

Ε.Κ.

Η ιστορία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνεται, αλλά πάντα ως φάρσα. Όταν ένα σκάνδαλο δεν μπορεί πια να κρυφτεί και οι δικαιολογίες δεν μπορούν πια να καλύψουν τις ευθύνες, ο πρωθυπουργός απομακρύνει κάποια στελέχη, ακόμα και ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, για να εμφανιστεί ο ίδιος όχι μόνο άμοιρος ευθυνών, αλλά και πρωταγωνιστής της… κάθαρσης.

Αυτό έγινε με τις υποκλοπές, που τις πλήρωσαν ο ανιψιός του, Γ. Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναλάβει επισήμως την ευθύνη της ΕΥΠ, διόρισε διοικητή της εμπιστοσύνης του αλλάζοντας τον σχετικό νόμο και όρισε ως «σύνδεσμο» του Μαξίμου με την υπηρεσία πληροφοριών τον ανιψιό του, κρύφτηκε πίσω από το… απόρρητο.

Το ίδιο περίπου διαδραματίστηκε και με τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που εκδιώχτηκε από το κόμμα και την ΚΟ της ΝΔ την περασμένη Τρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και μαρτυρούν τα γεγονότα, ήξερε πολύ καλά εδώ και καιρό τις μπίζνες του βουλευτή του. Γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από τις εφημερίδες Δημοκρατία και Documento.

Γνώριζε επίσης ότι απομυζούσε με απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά, γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή, έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών».

Όσο καλή θέληση απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κι αν έχει κανείς, είναι δύσκολο να μην παραδεχτεί ότι και αυτό το σκάνδαλο έχει υπογραφή Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ήξερε από καιρό τι συμβαίνει και δεν έκανε τίποτε, πράγμα που τον καθιστά συνένοχο του Πάτση και των «επιχειρηματικών» του πρωτοβουλιών. Τα υπόλοιπα περί αποφασιστικής παρέμβασης Μητσοτάκη και κάθαρσης είναι άλλη μία ατυχής προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες του.

Ε.Σ.