Επεκτείνονται τα φλοιοφάγα έντομα – Πώς θα διασωθούν τα δάση

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο τα φλοιοφάγα-ξυλοφάγα έντομα που έχουν καταλάβει με μεγάλη δυναμική τα δάση της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και άλλες δασικές περιοχές της χώρας. Τα έντομα αυτά δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά υπάρχουν πάντα μέσα στα δασικά οικοσυστήματα. Για κάποιους λόγους, με κυριότερους την ελλιπή διαχείριση των δασών, αλλά και τις κλιματικές συνθήκες, εμφανίζουν απότομη αύξηση του πληθυσμού τους και γίνονται επικίνδυνα και απειλητικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγητή, Θεοχάρη Ζάγκα, η έλλειψη των απαραίτητων δασοκομικών χειρισμών και οι αραιώσεις, που δίνουν τον απαραίτητο αυξητικό χώρο στο κάθε δέντρο, έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή των δέντρων και τις παρατηρούμενες μεγάλες καταστροφές. «Στο Σέιχ Σου, αλλά και σε άλλα δάση της χώρας έχουν να εφαρμοστούν δασοκομικά μέτρα πάρα πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει ποτέ. Η υλοτόμηση των δασών, που πολλοί οικολόγοι διαφωνούν, είναι το εργαλείο για να τα προστατεύσουμε, να τα διατηρήσουμε πιο υγιή από τέτοιες απειλές και να αυξήσουμε την απόδοση και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους», επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν παρατηρηθεί σε μη ζωτικά δέντρα μεγάλες δευτερογενείς προσβολές και μαζικές νεκρώσεις στο περιαστικό άλσος της Θεσσαλονίκης και της Ελασσόνας, σε άλση των νομών Ημαθίας και Κιλκίς, όπως και σε φυσικά δάση της Θάσου, φαινόμενο που προήλθε μετά τις πυρκαγιές στο νησί, όπου και γίνονται ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η φύση με δραματικό, πολλές φορές, τρόπο μας υπογραμμίζει τις παραλείψεις μας, για αυτό και είναι απαραίτητο να έχουμε τα δάση σε διαρκή παρακολούθηση. Πρέπει να σχεδιάσουμε τα δάση του μέλλοντος με μεικτά σχήματα και, κυρίως, πλατύφυλλα. Υπάρχει τρόπος, αλλά χρειάζεται βούληση και συνεργασία», καταλήγει ο κ. Ζάγκας.