Αποκούμπι η αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης ελαιολάδου για Ισπανία και Ιταλία

Ενισχυμένη κατανάλωση από τα νοικοκυριά, σε αντίθεση με τον κλάδο HORECA, αλλά και δυναμικές εξαγωγές καταγράφουν τα ελαιοπαραγωγικά κράτη της Μεσογείου, εν μέσω της πανδημίας κι ενώ η νέα παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη της περσινής για την Ισπανία, αλλά μικρότερη σε Πορτογαλία και Ιταλία.

Έρευνα του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας μιλά για αύξηση της κατανάλωσης κατά 12,7% από τα νοικοκυριά της χώρας στο δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούλιο του 2020, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ανεπίσημα στοιχεία. Μάλιστα, τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης των νοικοκυριών συνέπεσαν με την «πρώτη κατάσταση συναγερμού», δηλαδή το διάστημα 14 Μαρτίου-21 Ιουνίου που η μέση μηνιαία κατανάλωση ανήλθε στους 33.860 τόνους, από 28.160 τόνους το υπόλοιπο διάστημα.

Όπως σχολιάζουν οι Olive Oil Times, η σημαντική αυτή αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης αναμένεται να συμβάλει αντισταθμιστικά στις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στο εμπόριο και στην εστίαση, ενώ πρόκειται για τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Την ίδια στιγμή, οι ιταλικές οργανώσεις φοβούνται ότι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού θα πλήξουν εκ νέου τον κλάδο, ενώ παρόμοιες ανησυχίες έχει και η ASSITOL (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελαιολάδου της χώρας). «Μέχρι στιγμής, η εγχώρια κατανάλωση και η καλή πορεία των εξαγωγών μας επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε την επιβράδυνση των πωλήσεων στην εστίαση, η οποία ανέρχεται στο 1/3 της εσωτερικής αγοράς», υποστηρίζει η Anna Cane, πρόεδρος του Συνδέσμου. «Η νέα παύση μας κάνει να φοβόμαστε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, που, παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να δημιουργεί αξία σε αυτούς τους δύσκολους μήνες», πρόσθεσε.

Tην ίδια στιγμή, εξαγωγές 600 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 16% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αναμένει για φέτος η Πορτογαλία, εισερχόμενη σε μία χρονιά μειωμένης παραγωγής που στην πλειονότητά της, ωστόσο, αναμένεται να αποτελείται από έξτρα παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα.