Απροστάτευτο το ΠΟΠ αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Τη δυναμική που έχει αποκτήσει σε ολόκληρο τον κόσμο το αβγοτάραχο Μεσολογγίου – το επονομαζόμενο ελληνικό χαβιάρι, το οποίο είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα, υπονομεύει η αδυναμία της πολιτείας να το προστατέψει από την παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση.

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Μαντζουράτο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αλιέων «Αναγέννηση», ο οποίος δραστηριοποιείται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, η μη εφαρμογή των νόμων σε μία από τις σημαντικότερες λιμνοθάλασσες της χώρας δίνει την ευκαιρία σε επιτηδείους να καταστρέφουν τον γόνο και να στερούν από το αβγοτάραχο την ανάπτυξη που του αναλογεί.

Σήμερα, η παραγωγική δυναμικότητα σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 900 κιλών. Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής, περίπου 120 κιλά, τυποποιείται με την ένδειξη ΠΟΠ, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και γίνεται ανάρπαστο μόλις κυκλοφορήσει. Η χαμηλή παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για τη διασφάλιση των συνθηκών αύξησης του τμήματος της παραγωγής που τυποποιείται ως ΠΟΠ.

Είμαστε, όμως, μόνοι μας απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα της ιχθυοκαλλιέργειας, απέναντι στην αδυναμία μεταξύ των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούμαστε στη λιμνοθάλασσα να βρούμε κοινή γραμμή πλεύσης για τη στήριξη του αβγοτάραχου και απέναντι στην αδιαφορία της πολιτείας

Προβληματισμός 

«Η κατάσταση, δυστυχώς, είναι απογοητευτική. Εμείς ως συνεταιρισμός προσπαθούμε εδώ και χρόνια να δώσουμε ώθηση στο προϊόν με διάφορους τρόπους. Καταχωρίσαμε την ονομασία του ως ΠΟΠ και από το 2013 διαθέτουμε το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο παραγωγής αβγοτάραχου με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ με την ονομασία «Αβγοτάραχο Μεσολογγίου».

Φροντίζουμε σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών να προστατεύσουμε τον γόνο, δημιουργώντας θυρίδα διαφυγής του. Παράλληλα, φροντίζουμε για το περιβάλλον», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και προσθέτει: «Είμαστε, όμως, μόνοι μας απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα της ιχθυοκαλλιέργειας, απέναντι στην αδυναμία μεταξύ των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούμαστε στη λιμνοθάλασσα να βρούμε κοινή γραμμή πλεύσης για τη στήριξη του αβγοτάραχου και απέναντι στην αδιαφορία της πολιτείας. Εάν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε τα αποθέματα των αλιευμάτων θα μειωθούν ακόμα περισσότερο».

Ο κ. Μαντζουράτος αναφέρεται και στις περιπτώσεις εκείνες που ιδιώτες πωλούν ως αβγοτάραχο Μεσολογγίου αβγοτάραχο άλλων περιοχών και το εξάγουν, παραπλανώντας τους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι η αλιεία των ψαριών και η παραγωγή του αβγοτάραχου γίνεται αρχές Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη.