ΑΣ Ράχης Πιερίας: Εφαρμόζει πρόγραμμα για την αξιολόγηση των νέων ποικιλιών κερασιάς που θα αντιμετωπίζουν το σχίσιμο των καρπών

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της κερασιάς είναι το σχίσιμο της επιδερμίδας του καρπού, το οποίο προκαλείται τόσο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της ωρίμανσης, όσο και λόγω κλιματικής αλλαγής και των ιδιόμορφων, πλέον, καιρικών συνθηκών.

Καθώς τα κεράσια χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για να ξυπνήσει από τον λήθαργο ο οφθαλμός τους, η αναδιάρθρωση των ποικιλιών με νέες, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα τοπικά μικροκλίματα κάθε περιοχής, είναι από τις λύσεις που εξετάζονται και αξιολογούνται από την επιστημονική κοινότητα.

Το έργο CherrCultiEval

Ένα σχετικό έργο με το ζήτημα αυτό είναι το CherrCultiEval, το οποίο αποβλέπει στην αξιολόγηση ποικιλιών κερασιάς που καλλιεργούνται στην περιοχή της Ράχης Πιερίας και την εφαρμογή στοχευμένης θρέψης για την αντιμετώπιση του σχισίματος των καρπών. Οι φορείς που τρέχουν το έργο είναι το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΑΠΘ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας και η Novacert ΕΠΕ.

«Ένα μεγάλο μέρος του έργου αφορά την αξιολόγηση των ποικιλιών που καλλιεργεί ο συνεταιρισμός, καθώς εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με νέες ποικιλίες που έχουν πιο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ενισχύσει το παραγωγικό δυναμικό του. Έτσι, πρώτο μέλημά μας είναι να γίνει αξιολόγηση των ποικιλιών αυτών και ως προς την καλλιέργειά τους και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού τους, αγρονομικά και διατροφικά, αλλά και ως προς την αντοχή των καρπών των διάφορων ποικιλιών στο σχίσιμο», αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος από πλευράς ΕΛΓΟ, ερευνήτρια, Δρ Γεωργία Τάνου.

Επιμήκυνση του χρόνου εμπορίας

Ένας δεύτερος στόχος του έργου, το οποίο αποβλέπει, παράλληλα, και στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι να αξιολογήσει κατά πόσο διάφορες καλλιεργητικές εργασίες που σχετίζονται με τη θρέψη, όπως οι εφαρμογές ασβεστίου, μπορούν να βοηθήσουν στο να σχίζονται οι καρποί λιγότερο, αλλά και πώς μπορεί να γίνει επιμήκυνση του χρόνου εμπορίας του κερασιού.

Όπως εξηγεί η Δρ Τάνου, το πρόβλημα του σχισίματος του καρπού είναι καίριο για την καλλιέργεια, αφού υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθιστώντας τη συγκομιδή ασύμφορη. Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ερευνητικά αποτελέσματα, υπάρχουν ποικιλίες που φαίνεται πως αντέχουν περισσότερο στο σχίσιμο και προσαρμόζονται καλύτερα στο συγκεκριμένο μικροκλίμα, ενώ και με τις εφαρμογές ασβεστίου άλλες ποικιλίες φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα. Η κερασοκαλλιέργεια στην ΠΕ Πιερίας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

«Ταυτόχρονα, είναι υψηλού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, αφού είναι ένας εξαγώγιμος καρπός, με οικονομικά οφέλη για το ΑΕΠ της χώρας», συμπληρώνει η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για να καταλήξει «Υπάρχουν αγορές του εξωτερικού, όπως της Κίνας, που θέλουν να προμηθευτούν κεράσια, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα μεταφερθούν εκεί. Ο καρπός που αντέχει και μετασυλλεκτικά είναι αντικείμενο μελέτης που αξίζει να επενδύσουμε σε αυτό».