«Ασαφής ο εφαρμοστικός κανονισμός της Κομισιόν για τις περιοχές προέλευσης»

Επιτρέπει την απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τα πρωταρχικά συστατικά των προϊόντων

Μπορεί η ενιαία αγορά της Ευρώπης να έχει τα αναμφισβήτητα θετικά της, όμως δεν λείπουν και οι ηχηρές παραφωνίες. Ένα από τα πιο σοβαρά αρνητικά που παρατηρούνται σε διαχρονικό επίπεδο είναι η ανωνυμία που συχνά αποκτούν τα προϊόντα της αγροδιατροφής. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι φορές που χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους αναφορικά με την τάση αυτή.

Με αφορμή τη δημοσίευση σχετικού σχεδίου εφαρμοστικού κανονισμού από την Κομισιόν, οι κορυφαίες αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca επέλεξαν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα της επισήµανσης της χώρας προέλευσης ή του τόπου καταγωγής των τροφίμων. Στο κείμενό τους, αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσάρεστων φαινομένων που έχουν καταγγελθεί από τους αγρότες της ΕΕ και τους συνεταιρισμούς τους, σύμφωνα με τα οποία φορείς της αγοράς τείνουν να συνδέουν τα προϊόντα τους με έναν συγκεκριμένο τόπο προέλευσης, ο οποίος δεν έχει ουσιαστική σύνδεση με τον τόπο γεωργικής παραγωγής του πρωταρχικού συστατικού.

Στα κρούσματα των υφιστάμενων παραπλανητικών ετικετών περιλαμβάνονται περιπτώσεις «ελληνικού» γιαουρτιού, από το οποίο φυσικά απουσιάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τόπο παραγωγής του πρωταρχικού συστατικού στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Επιπλέον, οι Copa – Cogeca επικαλούνται παραδείγματα προϊόντων που μεταφέρουν μηνύματα τα οποία παραπέμπουν στην Ιταλία, χωρίς όμως να συνοδεύονται από σύνδεση με κάποιον ιταλικό τόπο παραγωγής, ή και κοτόπουλα για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «παράγονται στην Ιρλανδία χρησιμοποιώντας κοτόπουλο από την ΕΕ και εκτός ΕΕ». Τέλος, εδέσματα που αναγράφουν «Made in Britain» ή ονόματα περιφερειακής προέλευσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, αλλά στο πίσω μέρος της «παράγονται με βρετανικό κοτόπουλο και χοιρινό κρέας από την ΕΕ» ή «παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χρήση χοιρινού κρέατος από την ΕΕ».

Οι Copa – Cogeca θεωρούν ότι το σχέδιο εφαρμοστικού κανονισμού της Κομισιόν επιτρέπει σε φορείς να αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του πρωταρχικού συστατικού, αναφέροντας απλώς ότι έχει διαφορετική προέλευση από εκείνη του τελικού προϊόντος. «Οι Copa – Cogeca εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το σχέδιο παραμένει ασαφές και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου ως προς το τι εννοείται ως ‘‘δεδομένη καταγωγή’’. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα διατυπωμένα τα μέσα και ο σκοπός της ένδειξης που αναγράφεται σχετικά με τη χώρα ή την περιφέρεια προέλευσης, με ενδείξεις, όρους, εικονογραφική παρουσίαση ή σύμβολα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Copa – Cogeca ζητούν επίσης:

  • Την καθιέρωση αυστηρότερων υποχρεώσεων και μεγαλύτερης συνάφειας μεταξύ του βαθμού λεπτομέρειας που δίδεται στην πληροφορία για την προέλευση του τροφίμου και σε αυτή για το πρωταρχικό συστατικό.
  • Να δίνεται έμφαση στη σημασία του τόπου παραγωγής, όταν γίνεται ο καθορισμός της προέλευσης, ώστε να καταστούν πιο διαφανείς οι αγορές.
  • Οι πληροφορίες σχετικά με το πρωταρχικό συστατικό να παρέχονται στην ίδια θέση στην ετικέτα, επιτρέποντας την άμεση κατανόηση όλων των πληροφοριών σχετικά με το προϊόν.