Α.Σ.«ΕΛΑΙΩΝΑΣ»: Ανοδική τροχιά 20ετίας, με αξιοπιστία στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήταν το 2004, όταν 102 παραγωγοί στον κάμπο των Γαργαλιάνων αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και προχώρησαν στη ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων», με τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΑΙΩΝΑΣ». Σήμερα, βρίσκονται σε κοινή πορεία 130 παραγωγοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε 5.500 στρέμματα και πάνω από 220.000 ελαιόδεντρα.

Η συνολική παραγωγή του συνεταιρισμού είναι από 800 έως 1.000 τόνους ελαιόλαδο, ετησίως, αναλόγως και της χρονιάς. Μια παραγωγή που, στη συντριπτική της πλειοψηφία, προέρχεται από ελιά της Κορωνέικης ποικιλίας και ένα μικρό μέρος της από την τοπική Μαυρολιά.

Υψηλό επίπεδο ποιότητας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Αθανασόπουλος: «Στόχος ήταν και είναι το ελαιόλαδο που παράγουμε να είναι σε τέτοιο επίπεδο ποιότητας, ώστε να είναι ανταγωνιστικό αντίστοιχων προϊόντων μεγάλων “παικτών”, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία». Η επιτυχία δεν ήρθε τόσο απλά, αλλά πέρασε μέσα από μία σειρά διαδικασιών που απαιτούνται για να αναβαθμιστεί το παραγόμενο προϊόν. Οι πιστοποιήσεις για το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης άρχισαν από πολύ νωρίς, όπως και τα βραβεία, που από το 2007 αποτελούν την καλύτερη και χειροπιαστή απόδειξη των προσπαθειών που έχουν γίνει.

Ο συνεταιρισμός έχει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους και τυποποιητήριο, στις εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. που διαθέτει. Επιπλέον, έχει καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Πράσινης Μετάβασης, με στόχο τη δημιουργία ελαιοτριβείου. «Περιμένουμε από ώρα σε ώρα την έγκρισή του», σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος.

«Ο “Ελαιώνας”, ως ΟΕΦ, ακολουθεί προγράμματα από το 2018 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία NEUROPUBLIC», τονίζει ο πρόεδρος, Νίκος Αθανασόπουλος

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζει, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τονίζει: «Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, μέχρι και σήμερα, εκπαιδεύουμε τα μέλη μας να ακολουθούν τα συστήματα ποιότητας και να συνεργάζονται με τον γεωπόνο, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να ποτίσουν ή να κάνουν λίπανση. Κάνουν φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις, καθώς και αναλύσεις χώματος, ενώ παίρνουν και σημαντικές πληροφορίες από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Ο “Ελαιώνας”, ως ΟΕΦ, ακολουθεί προγράμματα από το 2018 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία NEUROPUBLIC».

Εξωστρέφεια

Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρεται στις εξαγωγές, αλλά και στις περαιτέρω δυνατότητες για εξωστρέφεια του συνεταιρισμού. Όπως σημειώνει, το 95% της παραγωγής πάει στο εξωτερικό, με βασικούς προορισμούς τις χώρες Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και ΗΠΑ.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών, καθώς το καταναλωτικό κοινό αναζητά ποιοτικά προϊόντα», επισημαίνει, τονίζοντας το πλεονέκτημα που έχει ο συνεταιρισμός σε σχέση με τους αυστηρούς κανόνες ως προς τους ελέγχους. «Εμείς έχουμε τα χαρακτηριστικά που απαιτούν αυτές οι αγορές, γι’ αυτό και προχωράμε», καταλήγει.