Αυξημένα τιμολόγια φέρνει ο ανταγωνισμός για ντομάτα στη Θεσσαλία

Με βελτιωμένες τιμές, αλλά και έξτρα παροχές επιχειρούν Noμικός και Ντάμαβαντ να κρατήσουν στη βιομηχανική τους παραγωγούς

viomihaniki ntomata nomikos 2
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με αυξήσεις στις τιμές της πρώτης ύλης επιδιώκουν οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες μεταποίησης ντομάτας που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, Νομικός και Damavand, αφενός να φρενάρουν τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας και αφετέρου να ενισχύσουν τη θέση τους, δελεάζοντας τους δυνάμει προμηθευτές τους.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της στόχευσης να ισχυροποιήσουν τη συμβολαιακή τους δυναμική, πολύ περισσότερο που πέρσι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ποσότητες που είχαν θέσει ως στόχο, (σ.σ. λόγω των εκτεταμένων ζημιών του καλοκαιριού), φαίνεται ότι η μάχη θα δοθεί «στα σημεία».

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ της «ΥΧ», το τιμολόγιο που κοινοποίησε προς τις ομάδες παραγωγών ο Νομικός για τα εργοστάσια της Αλιάρτου και του Δομοκού, επαναφέρει το σύστημα της τιμολόγησης δύο ταχυτήτων: Μία για τις ποσότητες που θα πάνε για αποφλοίωση και κυβοποίηση και μία για εκείνες που θα απορροφηθούν στην πολτοποίηση, με τιμές που, πάντως, σε κάθε περίπτωση αντιστοιχούν σε αύξηση σε σύγκριση με τις περυσινές.

Κάλυψη και για ζημιές

Ειδικότερα, το τιμολόγιο προβλέπει 90 ευρώ/τόνο στην κατηγορία των 5 brix συν 3 ευρώ/τόνο bonus πρωιμότητας – οψιμότητας για το 20% της συνολικής παραληφθείσας ποσότητας για τις πρώτες και 85 ευρώ/τόνο για τα 5 brix για τις δεύτερες. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται bonus 1 ευρώ/τόνο για την ολοκληρωμένη, ενώ, για πρώτη φορά, προσφέρεται και ασφαλιστική κάλυψη 150.000 ευρώ για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για αποκλειστικά συνεργαζόμενους παραγωγούς. Εξάλλου, η εταιρεία και φέτος δεσμεύεται για εξόφληση της εμπορικής αξίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Βιομηχανική ντομάτα: Με βαριά καρδιά το τέλος της καμπάνιαςΜιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Νομικός, σημειώνει: «Επιδίωξή μας ήταν να συντάξουμε τον κατάλογο, έτσι ώστε να προσφέρουμε, όπου μπορούμε, περισσότερα στον παραγωγό, αλλά, παράλληλα, να μπορούμε να υποστηρίξουμε κι εμείς αυτή την αύξηση. Έτσι, δώσαμε μια μεγάλη αύξηση στις ντομάτες, οι οποίες πάνε για αποφλοίωση, για ψιλοκομμένη τελικά, και μια μικρότερη σε εκείνες που πάνε για ντοματοπολτό. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε ούτε μια μεγάλη αύξηση για όλα τα προϊόντα, αλλά ούτε μια μικρή, γιατί δεν θα ήταν ικανοποιητική για τους παραγωγούς. Οπότε, προσπαθούμε να τον στρέψουμε σε ένα πιο ποιοτικό προϊόν, το οποίο και αμείβεται καλύτερα και εμείς θα μπορούμε να το πουλήσουμε ακριβότερα».

 Να βοηθήσουμε στη «στραβή» χρονιά

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σε σχέση με το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς, όπως είπε, ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί στις λεπτομέρειες της εφαρμογής του. Σημείωσε, πάντως, επιγραμματικά ότι «στόχος μας είναι να μπορούμε να καλύψουμε τον παραγωγό τη στραβή χρονιά, να του καλύπτουμε τουλάχιστον το κοστολόγιό του, για να τον απαλλάξουμε από την ανασφάλεια, που σε χρονιές όπως και πέρσι μπορεί να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ικανοποιητικά για κάποια φαινόμενα, αλλά όχι για όλα».

Δεύτερο πόλο θέλει να δημιουργήσει η Damavand

Δυναμικά και έχοντας θέσει ψηλότερα από πέρσι τον πήχη για τις συνεργασίες της με τους καλλιεργητές μπαίνει στο τοπίο της νέας σεζόν η Damavand, με αυξήσεις στις τιμές και, ακολουθώντας τη γραμμή που εισήγαγε πέρσι ο Νομικός, με υπολογισμό της τιμής αναλογικά με βάση τα 5 brix.

Το τιμολόγιό της, που δημοσιεύσει σήμερα η «ΥΧ», περιλαμβάνει 88 ευρώ/τόνο για τα 5 brix στην Α’ ζώνη και 86 ευρώ/τόνο για τα 5 brix στη Β’ ζώνη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται bonus μεταφοράς 3 ευρώ/τόνο και 1 ευρώ/τόνο αντίστοιχα, μειώνοντας πρακτικά το κόστος μεταφοράς.

Επίσης, προβλέπει 3 ευρώ/τόνο bonus πρωιμότητας για παράδοση μέχρι τις 3/8 και οψιμότητας από τις 6/9 μέχρι τέλους. Όπως, επίσης, σημειώνεται στο τιμολόγιο που έστειλε στις ομάδες παραγωγών, για πρώτη φορά καθιερώνεται επιβράβευση χαμηλών τιμών ξένων υλών και συγκεκριμένα ξένες ύλες 0%-2% αύξηση τιμής κατά 1,5%. Δεσμεύεται, δε, και η Damavand για εξόφληση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση.

«Ναι μεν, αλλά» από τους καλλιεργητές

«Θεωρώ ότι ο Νομικός πέταξε το “τυράκι” στους παραγωγούς πριν από μερικές εβδομάδες για τα 90 ευρώ, για να δημιουργήσει εντυπώσεις υπέρ του, ώστε να ξεκαθαρίσει μετά το τοπίο με τιμολόγηση δύο ταχυτήτων. Εμείς επιθυμούμε ενιαία τιμή, ας είναι ο μέσος όρος των δύο τιμών, για όλη την ντομάτα και γι’ αυτό έχουμε εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση. Εκτιμώ πως, όταν δει τις προθέσεις καλλιέργειας, θα αναγκαστεί να το ξαναδεί αυτό η εταιρεία», σχολίασε ο Γιώργος Δρόσος, μέλος του ΔΣ του ΘΕΣΤΟ. Προέβλεψε, δε, πως το τιμολόγιο της Damavand «θα μαζέψει παραγωγούς».

«Το ότι υπάρχει αύξηση είναι ένα το κρατούμενο και είναι θετικό. Σωρευτικά, ο παραγωγός θα πληρωθεί παραπάνω από πέρσι», αναφέρει ο Παναγιώτης Καλογιάννης, διαχειριστής της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, μιλώντας για το τιμολόγιο Νομικού. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμά πως πλέον φαίνεται να δημιουργείται ένας δεύτερος ισχυρός πόλος από τη Damavand, «κάτι το οποίο, αντιλαμβανόμενος ο ισχυρός παίκτης της Θεσσαλίας, επιχειρεί να αντικρούσει με την αύξηση και το “χαρτί” της ασφαλιστικής κάλυψης, απαντώντας στην εύλογη ανασφάλεια των παραγωγών μετά από δύο συνεχόμενες κακές χρονιές».

Νομικός

 1. 90€ ανά  τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix (αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix).

+3€ /τν  bonus πρωιμότητας – οψιμότητας για το 20% της συνολικής παραληφθείσας ποσότητας  (10% + 10% )

Προϋποθέσεις (σωρευτικά):

α) Κατάλληλοι καρποί (κόκκινοι και ακέραιοι)  >= 80 % της νωπής τομάτας 

      β) Εκφόρτωση στη ράμπα της αποφλοιωμένης

 1. 85€ανά τόνο νωπής για τις ποσότητες που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια στην κατηγορία των 5 Brix
 2. Σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 150.000 €για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ  για αποκλειστικά συνεργαζόμενους παραγωγούς
 3. Εξόφληση εμπορικής αξίαςμέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση
 4. Στην αρχική τιμή περιλαμβάνεται bonus 1€/τνγια την τήρηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης
 5. Ξένες Ύλες: Ξένες ύλες (πέτρες-χώμα-χόρτα κλπ) απομειώνουν το βάρος. Φορτία με ξένες ύλες πάνω από 30% δεν παραλαμβάνονται
 6. Ποιοτικά Ελαττώματα
 • Ελαττωματικοί καρποί  0- 6% απομείωση τιμής κατά  0%
 • Ελαττωματικοί καρποί  6,01 – 8% απομείωση τιμής κατά  3%
 • Ελαττωματικοί καρποί  8,01 – 10% απομείωση τιμής κατά  4%
 • Ελαττωματικοί καρποί  10,01 -12% απομείωση τιμής κατά  5%
 • Ελαττωματικοί καρποί  12,01-20% απομείωση τιμής κατά  8%
 • Φορτία  με ποιοτικά ελαττώματα πάνω από 20%  δεν παραλαμβάνονται.

Damavand

1) Οι τιμές για την τομάτα εσοδείας 2019 διαμορφώνονται ως εξής:

α) Ζώνη Α (μεταφορικά 11€/τόνο) : τιμή 88€/τόνο στην κατηγορία των 5 brix. Αναλογικότητα τιμής βάσει μηνιαίου μέσου όρου brix.

β) Ζώνη Β (μεταφορικά 9€/τόνο) : τιμή 86€/τόνο στην κατηγορία των 5 brix.

Αναλογικότητα τιμής βάσει μηνιαίου μέσου όρου brix.

Επιπλέον,

 • Παράδοση από έναρξη έως 3/8: +3€/τόνο
 • Παράδοση από 6/9 έως τέλους: +3€/τόνο

Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν:

 • 1€/τόνο για την τήρηση των υποχρεώσεων της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας και την ορθή και έγκαιρη υποβολή ημερολογίου αγρού.
 • Bonus μεταφοράς 3€/τόνο για τη Ζώνη Α και 1€/τόνο για τη Ζώνη Β.

2) Ξένες ύλες: Καθιερώνεται για πρώτη φορά επιβράβευση χαμηλών τιμών ξένων υλών, ήτοι:

Ξένες ύλες 0% – 2%, αύξηση τιμής κατά 1,5%.

3) Ποιοτικά ελαττώματα: Καθιερώνεται για πρώτη φορά επιβράβευση χαμηλών τιμών ποιοτικών ελαττωμάτων, ήτοι:

 • Ελαττωματικοί καρποί 0% – 2% αύξηση τιμής κατά 3%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 2,01% – 4% αύξηση τιμής κατά 1,5%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 4,01 – 6% απομείωση τιμής κατά 0%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 6,01 – 8% απομείωση τιμής κατά 3%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 8,01 – 10% απομείωση τιμής κατά 4%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 10,01 – 12% απομείωση τιμής κατά 5%.
 • Ελαττωματικοί καρποί 12,01 – 20% απομείωση τιμής κατά 8%.
 • Φορτία με ποιοτικά ελαττώματα πάνω από 20% δεν παραλαμβάνονται.

4) Εξόφληση εμπορικής αξίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση.

 

-Διαφήμιση-