Βιολογικά και προστατευόμενων ενδείξεων ιταλικά ελαιόλαδα σε κοινοπραξία ελαιοτουρισμού

Τα χνάρια του οινοτουρισμού ακολουθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο των Ιταλών, μέσω της νέας Τουριστικής Κοινοπραξίας που βάζει μπροστά το βιολογικό και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων προϊόν.

Έχοντας στρωμένο νομοθετικά το έδαφος με την επέκταση των όσων ρυθμίζουν τον οινοτουρισμό και στον ελαιοτουρισμό, μικροί και μεσαίοι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας ενώνονται με σκοπό να αφηγηθούν την κουλτούρα του ποιοτικού προϊόντος τους και να μετατρέψουν τους απλούς καταναλωτές σε λάτρεις της παραγωγής τους, η οποία συχνά αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από φθηνότερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φυσικά, καλύτεροι πρεσβευτές αυτών δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τα βιολογικά και τα προστατευόμενων ενδείξεων εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

«Χρειάζεται να σκεφτούμε τον ελαιώνα ως ένα ανοιχτό μουσείο, με φύλακα τον παραγωγό του, ο οποίος καλεί τους επισκέπτες να έρθουν, να βιώσουν την εμπειρία και να μάθουν» δηλώνει στο olive oil times η πρόεδρος και ιδρύτρια του σχήματος, Mariagrazia Bertaroli. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος του εγχειρήματος είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί στην προώθηση αυτού του υψηλής ποιότητας προϊόντος μέσω της εκπαίδευσης και της τεχνογνωσίας που τους παρέχει η Κοινοπραξία γι’ αυτό το σκοπό.

Η κουλτούρα του ελαιολάδου πρέπει να γίνει γνωστή στους καταναλωτές ώστε να γνωρίζουν την πραγματική αξία του προϊόντος που αγοράζουν, πέρα από την τιμή, συμπληρώνει, τονίζοντας ότι είναι το πάθος και η αφοσίωση που κάνει πραγματικά τη διαφορά, με την παράδοση να διατηρεί τη σημασία της και τις τεχνολογία και καινοτομία να δίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του σήμερα.