Δημήτρης Αδαμίδης: Ελαιόλαδο «πρώτης ημέρας» συστήνει στην Ευρώπη την ποικιλία Μάκρης

Εχουν καταφέρει να συστήσουν σε Έλληνες και ξένους καταναλωτές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη γλυκιά και φρουτώδη γεύση της ποικιλίας Μάκρης μέσα από τις διαφορετικές ποιότητες και τα στάδια εξαγωγής του ελαιολάδου που παράγουν. Ο λόγος για το κτήμα Μιχελή και τα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου KONOS από την Αλεξανδρούπολη.

Η ιστορία ξεκινά το 1935 από τον παππού, Δημήτρη Μιχελή και τον πατέρα του, Ιωάννη, για να περάσει τα τελευταία χρόνια στην κόρη του, Μαρία Μιχελή, και στα εγγόνια του, τα οποία μέσω της επιστημονικής γνώσης, του πειραματισμού και της θέλησης να ανακαλύψουν εκ νέου την τοπική ποικιλία έχουν καταφέρει να εκσυγχρονίσουν την αγροτική τους επιχείρηση και να παράγουν προϊόντα από την πρώτη ημέρα της συγκομιδής.

«Βρισκόμαστε στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στον λόφο Κώνο, από όπου και πήραν την ονομασία τους τα προϊόντα μας. Καλλιεργούμε ελαιόδεντρα της ποικιλίας Μάκρης (πρόσφατα αναγνωρισμένη ΠΟΠ για το ελαιόλαδο) από το 1935, όταν και ξεκίνησε ο παππούς μας να ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. Ο ίδιος ξεκίνησε με 15 μόλις στρέμματα γης και κατάφερε να επεκτείνει τον ελαιώνα, φτάνοντας περί τα 150 σήμερα. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος που εγκατέστησε στην περιοχή σύστημα στάγδην άρδευσης. Σήμερα, ως αγροτική επιχείρηση, διαθέτουμε προϊόντα ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών από την τοπική ποικιλία Μάκρης, η οποία καλλιεργείται μονάχα στην περιοχή της Θράκης», εξηγεί στην «ΥΧ» ο εγγονός, Δημήτρης Αδαμίδης.

Ο ίδιος, ακολουθώντας σπουδές Γεωπονίας σχετικές με τον ελαιοκομικό τομέα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αναφέρει ότι το μικρόβιο για την ενασχόληση με την ελιά μπήκε από πολύ νεαρή ηλικία για τον ίδιο, αλλά και για τα αδέρφια του, Βασίλη και Άγγελο, καθώς μεγάλωσαν μέσα στον παραδοσιακό τους ελαιώνα, μαθαίνοντας από τις προηγούμενες γενιές.

Εξαγωγή ελαιολάδου «εν ψυχρώ»

Πριν από έξι χρόνια, η οικογένεια κατάφερε να καθετοποιήσει τη μονάδα της. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης, «μέσα στο εγχείρημα περιλαμβάνεται ένα τελευταίας τεχνολογίας διφασικό ελαιοτριβείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εξάγουμε το ελαιόλαδο εν ψυχρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, το ελαιόλαδο απελευθερώνεται αβίαστα από την πάστα και τον χυμό της ελιάς, κάτω από ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια ελαιοποίησης, χωρίς προσθήκη νερού. Η διαδικασία αυτή μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, καθώς μπορούμε και παράγουμε ιδιαίτερα τελικά προϊόντα, ελέγχοντας κάθε στάδιο της παραγωγής, το οποίο αποτελούσε και αρχικό μας στόχο», εξηγεί ο Δημήτρης.

Ελαιόλαδο πρώτης ημέρας

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η όλη διαδικασία επιτρέπει στην οικογένεια να εξάγει ελαιόλαδο την ίδια κιόλας μέρα που συγκομίζει. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης, «η εξαγωγή του ελαιολάδου μας επιτρέπει την ίδια μέρα που συγκομίζουμε να το εξάγουμε. Έτσι, δημιουργήσαμε και το ελαιόλαδο της πρώτης ημέρας, το οποίο παράγεται αποκλειστικά από την πρώτη μέρα συγκομιδής, στις αρχές Οκτωβρίου. Ακολούθως, αυτό αποτελεί τον ορισμό του “αγουρέλαιου” Μάκρης, καθώς προέρχεται από άγουρους καρπούς και φυλάσσεται σε ξεχωριστή δεξαμενή μέχρι την εμφιάλωσή του».

Πειραματισμός και διαφορετικές ποιότητες

Για τη δημιουργία ιδιαίτερων και διαφορετικών προϊόντων, το μυστικό είναι ο πειραματισμός, όπως αποκαλύπτει ο Δημήτρης. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «το πιο ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι μπορούμε και πειραματιζόμαστε. Μέσω του πειραματισμού, έχουμε οδηγηθεί σε διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου. Ο όρος ποιότητα δεν διαχωρίζει το ανώτερο από κάποιο χαμηλότερης αξίας, αλλά προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορούμε και απομονώνουμε διαφορετικές φάσεις, όπως είναι το άγουρο, το μεσαίας ωριμότητας και το πιο ώριμο ελαιόλαδο. Αυτό που θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία είναι να συστήσουμε στο ευρύ κοινό τα γνωρίσματα από όλο το φάσμα της ποικιλίας Μάκρης».

Εκτός, λοιπόν, από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της πρώτης ημέρας, με την επωνυμία
«1st Day Harvest», παράγουν το προϊόν «Premium Edition», που δημιουργείται επίσης από την ποικιλία Μάκρης και πιάνει ένα φάσμα από άγουρο μέχρι μέσης ωριμότητας. «Προ λίγων ημερών, με το Premium Edition λάβαμε μία πολύ σημαντική διάκριση, Πλατινένιο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου του Βερολίνου, ανάμεσα σε εκατοντάδες ελαιόλαδα προερχόμενα από όλο τον κόσμο», εξηγεί ο ίδιος.

Το επόμενο προϊόν της επιχείρησης είναι ένα καινούργιο εγχείρημα, όπως τονίζει ο Δημήτρης. «Είναι μία μείξη που γίνεται για πρώτη φορά, λαμβάνοντας ως βάση την τοπική ποικιλία Μάκρης, την οποία συνδυάζουμε με την ισπανική ποικιλία Picual.

Το όνομα αυτού του μοναδικού προϊόντος είναι «Filoso» που στα ισπανικά σημαίνει αιχμηρός. Στόχος μας ήταν να ταιριάξουμε τα φρουτώδη αρώματα και τη γλυκιά γεύση της ποικιλίας Μάκρης με τις εντάσεις από πικρό και πικάντικο της Picual.

Τέλος, έχουμε το προϊόν “KONOS” Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται από καρπούς μέσης ωριμότητας έως ώριμους, το οποίο έλαβε μια μεγάλη διάκριση δύο χρυσών αστεριών στα Great Taste Awards 2020, πέραν των υπολοίπων».

Φυσικές επιτραπέζιες ελιές

Η γκάμα των προϊόντων της οικογένειας δεν σταματά στο ελαιόλαδο, καθώς παράγουν και φυσικές επιτραπέζιες ελιές. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν ελιές Μάκρης σε άλμη, αφυδατωμένες ελιές Μάκρης, μαύρες ελιές Μάκρης σε άλμη, καθώς και πατητές ελιές Μάκρης. Το μόνο πρόσθετο σε όλες τις παραπάνω «εκφάνσεις» είναι το φυσικό αλάτι αλυκών.

Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε καταστήματα ντελικατέσεν και εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης, αλλά και σε μικρά σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας. Η οικογένεια, όμως, έχει κάνει βήματα και στις εξαγωγές των προϊόντων στην Ευρώπη, όπως σε Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία.

Πάντρεμα του ελαιολάδου με το φαγητό

Αν και έχουμε συνηθίσει το πάντρεμα του κρασιού με το φαγητό, ο Δημήτρης μάς συστήνει τη δική τους δραστηριότητα για το πάντρεμα του ελαιολάδου με το κατάλληλο φαγητό.

«Έχουμε κάνει διάφορα πρωτότυπα εγχειρήματα μαζί με μία έμπειρη ομάδα πολύ εξειδικευμένων επιστημόνων-γευσιγνωστών, που ακούει στο όνομα Oliverse και εξειδικεύεται στο πάντρεμα του ελαιολάδου με το φαγητό.

Στόχος είναι η ανάδειξη γευστικών συνδυασμών μεταξύ εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, διαφορετικών ποικιλιών ελιάς και ταίριασμα με πλήθος εδεσμάτων ώστε να δημιουργούνται απροσδόκητα ευχάριστες γαστρονομικές εμπειρίες, προκειμένου το κοινό να εξοικειωθεί με τον πλούτο των ιδιαίτερων ποικιλιών ελιάς που διαθέτει η χώρα μας», καταλήγει.