Ο Δήμος Ηρακλείου αξιοποιεί τα ελαιόδεντρα που διαθέτει προσφέροντας εργασία και ελαιόλαδο στις ευπαθείς ομάδες

Πρωτοβουλία, μέσω της οποίας άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στη συγκομιδή από δημοτικά ελαιόδεντρα, αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου ενώ από το ελαιόλαδο που θα συγκεντρωθεί, μεγάλη ποσότητα θα μοιραστεί δωρεάν στους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Συγκεκριμένα σε ακίνητο του Δήμου, που είναι γνωστό και ως «μετόχι Γρυλλιωνάκη», το οποίο διαθέτει περίπου 1.300 ελαιόδεντρα, θα ακολουθήσουν εργασίες συλλογής και αξιοποίησης του ελαιόκαρπου. Η Δημοτική Αρχή κατέληξε στην πρόταση συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, που περιλαμβάνει την πρόσληψη ατόμων για συγκομιδή, που θα υποδείξει Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, από τους στηριζόμενους στα προγράμματά της, τα οποία θα αμειφθούν με ημερομίσθιο και θα μοιρασθούν ως bonus το 15% του ελαιολάδου το οποίο θα παραχθεί από τον καρπό που θα μαζέψουν. Απώτερος στόχος, όπως επισημάνθηκε είναι να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας κοινωνικής επιχείρησης, ενώ ποσότητα ελαιολάδου θα διατεθεί και σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Η σχετική εισήγηση ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το δημοτικό συμβούλιου και άμεσα θα μπει στην φάση της υλοποίησής της.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται η περιουσία του Δήμου, με ουσιαστική κοινωνική πολιτική και στήριξη των συμπολιτών που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση. Σε ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ότι και σε άλλα τμήματα της δημοτικής περιουσίας που διαθέτουν ελαιόδεντρα και σε άλλες περιοχές, θα αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο, με στόχο να ωφεληθούν οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ