Τα δύο μεγάλα «αλλά» που θα καθορίσουν τη φετινή ελαιοκομική περίοδο
Το σημερινό αφιέρωμα της «ΥΧ» παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου, που ξεκινά σύντομα.
Εκτιμήσεις που, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθούν και από τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν και την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας το διάστημα που ακολουθεί.
Να θυμίσουμε ότι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της «ΥΧ», μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ιδιαίτερα ακριβείς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η εκτίμηση της «ΥΧ» ήταν 216.000 τόνοι, με τον τελικό απολογισμό να κυμαίνεται στους 235.000-250.000 τόνους, και με στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για υπερεκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Το ρεπορτάζ, λοιπόν, καταγράφει εκτιμήσεις για σημαντικές αυξήσεις σε παραγωγικά κέντρα όπως το Ηράκλειο, το Λασίθι, η Λακωνία, η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Μαγνησία, καθώς και σοβαρές αυξητικές τάσεις σε Μεσσηνία, Τριφυλία, Ηλεία και Χανιά.
Επιπλέον, με την εξαίρεση της Κρήτης, όπου εμφανίζονται κάποια προβλήματα δάκου, η ποιότητα του ελαιοκάρπου εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή. Στη θετική αυτή εικόνα υπάρχουν, όμως, δύο μεγάλα «αλλά».
Το πρώτο σχετίζεται με το ποσοστό του ελαιοκάρπου που τελικά θα συλλεχθεί λόγω της σοβαρής έλλειψης εργατών γης. Η συγκομιδή και η επεξεργασία φρούτων το τελευταίο διάστημα έχει πληγεί, ενώ κλάδοι εντάσεως εργασίας, όπως οι φυτεύσεις κηπευτικών και φράουλας, αναθεωρούνται υπό το πρίσμα του εργατικού.
Το δεύτερο αφορά το επίπεδο τιμών παραγωγού. Με τις τιμές στην Ελλάδα να συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες στο σύνολο της ΕΕ, πολλές ελιές θα μείνουν ασυγκόμιστες. Όλα αυτά, τη στιγμή που η ισπανική παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 30% και η πορτογαλική κατά 50%.
Ο επίτροπος Γεωργίας δήλωσε προ ημερών αυτό που ζητούν δεκαετίες τώρα οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών. Ότι, δηλαδή, από τη φύση της η γεωργία προϋποθέτει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί.
Εάν, λοιπόν, δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δύο αυτά ζητήματα, η συνοχή των πιο σημαντικών και εμβληματικών μας προϊόντων θα απειλείται.