Εκδήλωση με θέμα: “Η ταυτότητα της πόλης μας μέσα από το παραλιακό μέτωπο”

Οι προοπτικές ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από τη δυτική είσοδο έως το Μεγάλο Έμβολο στο Αγγελοχώρι, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής και κατά τη διάρκεια της κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για την ενιαία και ισορροπημένη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

«Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένας από τους πιο παλιούς και ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ιδρύματος, Σάββας Κάλφας. Πρόσθεσε ότι η Σχολή έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ασχολείται με θέματα όπως η ανάπλαση του παραλιακού καθώς εντάσσεται στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» και συμβάλει στην ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης.

Οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή που θα έχει η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση του νέου brand name της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός σύμβουλος-μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης, χαρακτήρισε φιλόδοξο και ρεαλιστικό το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο και επισήμανε ότι στόχοι του είναι η συνεχόμενη παράκτια ανάπτυξη στα περίπου 40 χιλιόμετρα του μετώπου, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, η κοινή ανάδειξη υφιστάμενων και νέων χώρων και η ενίσχυση της  μητροπολιτικότητας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται εξυγίανση και ανάπλαση των Βυρσοδεψίων και του Δενδροποτάμου, άξονες περιπάτου και ποδηλάτου, αθλητικές εγκαταστάσεις, δύο μητροπολιτικά πάρκα και βοτανικός κήπος.

Υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ της ανατολικής και δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, τάχθηκε ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Αναστασιάδης, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα. Όπως είπε, «η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία έχει γίνει δοχείο απορριμμάτων, χωροθετώντας λειτουργίες και υποδομές που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το πολυπληθέστερο, δυναμικότερο και μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης».

Την τεράστια ανάγκη της Θεσσαλονίκης για χώρους πρασίνου που να λειτουργούν ως «πνεύμονες», υπογράμμισε ο επ. καθηγητής του Perrotis College Χρήστος Βασιλικιώτης. Ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των πάρκων πρέπει να εμπεριέχει τον ρόλο τους ως χώρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού. «Τα πάρκα πρέπει να συνδεθούν με προγράμματα και δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο ενημέρωση, εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πράσινης ανάπτυξης της πόλης», είπε και πρότεινε να δημιουργηθούν βιωματικά εργαστήρια που να παρέχουν ερεθίσματα και γνώσεις για τη δημιουργία μίας περιβαλλοντικής και οικολογικής αντίληψης στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της πόλης και των κήπων των κατοίκων.

Στην εκδήλωση -μεταξύ άλλων- παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του PerrotisCollege, Δρ.Πάνος, Κανέλλης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Χάρης Αηδονόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος καθώς και ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης.