Ελαιοκομία: Η ξηρασία στους ελαιώνες της Μεσογείου φέρνει την ελληνική παραγωγή δεύτερη στην ΕΕ

Δεύτερη παραγωγική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να είναι η Ελλάδα τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. H χώρα μας ανεβαίνει πολύ σε σχέση με πέρσι στην παραγωγική της δυναμικότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Copa – Gogeca, που στηρίζονται σε στοιχεία της Κομισιόν. Μάλιστα, φέτος η Ελλάδα αναμένεται να είναι η μοναδική στη Μεσόγειο που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της.

Αντίθετα, στις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας είναι σοβαρές και οι εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλη μείωση της παραγωγής τους. Πανευρωπαϊκά, η μείωση αυτή υπολογίζεται σε 35% μεσοσταθμικά.

Ξεπερνά την Ιταλία και το ορόσημο των 300.000 τόνων

Σημαντική αύξηση της παραγωγής της αναμένει φέτος η Ελλάδα, καθώς σε σχέση με τους 227.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αναμένονται αυξημένες ποσότητες κατά 29%. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι η χώρα μας αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 300.000 τόνων και να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για την Ιταλία τη ρίχνουν στην τρίτη θέση, με μείωση 30%, που μεταφράζεται σε περίπου 220.000 τόνους. Ιδιαίτερα προβληματικές είναι οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή της Ισπανίας (-40%), καθώς ναι μεν διατηρεί τα σκήπτρα της ως πρώτη δύναμη στην ΕΕ, αλλά πέφτει στους περίπου 890.000 τόνους, από 1.488 χιλιάδες τόνους που παρήγαγε πέρσι.

Τέλος, στην Πορτογαλία, μετά από μια χρονιά ρεκόρ, αναμένεται εξίσου μεγάλη μείωση της παραγωγής (-40%) που φέρνει τους εκτιμώμενους όγκους του ελαιολάδου περίπου στους 82.000 τόνους. Πρόκειται για επίδοση που, αν επαληθευτεί, θα είναι η χειρότερη της τελευταίας πενταετίας για τη χώρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022