Ελαιοκομία: Με στάσιμες τις τιμές επανέρχεται η αγορά από την εορταστική περίοδο

Σε σταθερό επίπεδο φαίνεται ότι παραμένουν οι τιμές για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς να ικανοποιείται ακόμη η προσδοκία των παραγωγών για άνοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυξημένα κόστη φέτος, εξακολουθεί να προβληματίζει τα παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Τιμή για τον παραγωγό που μεσοσταθμικά κινείται στα 3,30 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ -με το φάσμα να καλύπτει τιμές από 3,20 έως και 3,50, αναλόγως κυρίως των συμφωνιών που επιτυγχάνονται- μετέφερε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, Μιχάλης Καμπιτάκης. Σε αντίθεση με το διάστημα ακινησίας του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αυτή την περίοδο η αγορά χαρακτηρίζεται «απλώς ομαλή, καθώς όπου υπάρχει ενδιαφέρον για πώληση δεν έχει κολλήσει το σύστημα να μην μπορείς να το διαθέσεις», διευκρίνισε, με εξαίρεση τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα.

Όσοι παραγωγοί έχουν την ευχέρεια κρατιούνται, με την προσδοκία ότι η τιμή θα κινηθεί λίγο υψηλότερα το προσεχές διάστημα, κάτι που απαιτούν και οι υπέρογκες αυξήσεις στα κόστη, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά την καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες ενδείξεις για τη νέα περίοδο, «μέχρι στιγμής η ανθοφορία είναι μία από τις καλύτερες της δεκαετίας» επισημαίνει, συνιστώντας υπομονή για το επόμενο 20ήμερο περίπου οι οπότε και θα κατασταλάξει η εικόνα.

Καθηλωμένες οι τιμές στη Μεσσηνία

Ανθοφορία που προμηνύει μία μεγάλη παραγωγή μετέφερε και από τη Δυτική Μεσσηνία ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος. Η υγρασία και οι βροχές των τελευταίων ημερών, συνθήκες που ευνοούν το πρώτο στάδιο του γλοιοσπορίου, το οποίο ταλαιπώρησε μαζί με άλλους παράγοντες την περσινή παραγωγή, διατηρούν έναν προβληματισμό. «Αν ακολουθήσουν αντίστοιχες υγρασίες και θερμοκρασίες το φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανό, ειδικά τα χωράφια που δεν θα ψεκαστούν τώρα, να έχουν πρόβλημα», εξηγεί.

Κινητικότητα παρατηρείται σε επίπεδο πράξεων, με τιμές όμως καθηλωμένες στο επίπεδο των 3,30 έως 3,50 ευρώ. «Οι τιμές δεν είναι αυτές που προσδοκούσαμε λόγω της χαμηλής παραγωγής που είχαμε», επισημαίνει ο κ. Κόκκινος. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν οχλήσεις για πώληση, αλλά και μία συγκράτηση από πλευράς παραγωγών μήπως και οι τιμές βελτιωθούν περισσότερο.

Την κίνηση της αγοράς αναμένει η Λακωνία

Συγκρατημένοι δείχνουν οι παραγωγοί και στη Λακωνία, όπου το ενδιαφέρον της αγοράς για πράξεις δεν φαίνεται να έχει εκδηλωθεί ακόμη μετά και την εορταστική περίοδο, αφού μόνο μία πράξη στο επίπεδο των 3,67 ευρώ καταγράφηκε μετά το Πάσχα στις Αιγιές. Και στην περιοχή υπάρχει η προσδοκία ανόδου των τιμών, μία προσδοκία που θα πρέπει να δούμε εάν θα επαληθευτεί το προσεχές διάστημα, καθώς έως τώρα παραμένουν στο επίπεδο που ήταν και πριν από τις γιορτές.

«Συνήθως τους μήνες Μάιο με Ιούνιο-Ιούλιο το λάδι είναι μία ανοδική τάση κάποιων λεπτών» υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης.