Ελαιόλαδο: Στα 3,65 συνεχίζει η Σητεία, σχετικά σταθερές οι τιμές στη Μεσσηνία

Λίγες ζημιές, αναλόγως και του σταδίου στο οποίο είχε προχωρήσει η ελαιοσυλλογή, αναφέρουν ελαιοπαραγωγικά κέντρα από την τελευταία κακοκαιρία. Παράλληλα, οι τιμές αλλού δείχνουν να κρατούν ένα υψηλό επίπεδο κι αλλού μία μικρή συμπίεση, με την αισιοδοξία όμως ανόδου.

Η Μεσσηνία έχει πλέον ολοκληρώσει τη συγκομιδή, πλην ίσως μεμονωμένων παραγωγών, «κλείνοντας στους 30.000-32.000 τόνους το ιστορικό χαμηλό της», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρει από την Ένωση ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Γιάννης Πάζιος.

Στο εμπορικό σκέλος, πράξεις γίνονται με την τιμή γύρω στα 3,50-3,60 ευρώ για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ. «Είναι σχετικά σταθεροποιημένες οι τιμές, δεν υπάρχει κάποια άνοδος» σχολιάζει, αναφέροντας ότι μπορεί να συναντήσει κανείς και τα 3,70, αναλόγως των περιπτώσεων. Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία στάση αναμονής για το αν η τιμή θα ανέβει τελικά υψηλότερα ή θα σταθεροποιηθεί και εκεί, αναλόγως του αν υπάρξει μεγάλη παραγωγή από πλευράς Ισπανίας τους επόμενους μήνες.

Τάση συγκράτησης των τιμών, γύρω στα 3,50 ευρώ, αναφέρει από τον κάμπο των Μολάων στη Λακωνία ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης. «Πουλήθηκε πριν από 20-25 ημέρες μέχρι και 3,66 ευρώ και τώρα έχει καθίσει λίγο» σχολιάζει, αποδίδοντάς το στην πιο έντονη προσφορά που παρατηρείται σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως, κατά τον ίδιο, η αισιοδοξία για άνοδο παραμένει, αναλόγως βέβαια και των εξελίξεων στην Ισπανία όχι μόνο για την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη παραγωγή. Στην περιοχή εκδηλώθηκε παγετός από την τελευταία κακοκαιρία, με τον ίδιο να εκτιμά ότι η όποια ζημιά δεν θα είναι μεγάλη για τις αμάζευτες ελιές, καθώς η συλλογή έχει περάσει το 80%. Όμως, σε άλλα προϊόντα, όπως τα πορτοκάλια, η καταστροφή είναι μεγάλη.

Υποτονικό το εμπόριο, περιμένει απάντηση από τις μεγάλες αλυσίδες

Ελάχιστες ζημιές από την κακοκαιρία αναφέρονται και από τη Σητεία, με τον πρόεδρο της Ένωσης, Μανώλη Μαυροματάκη, να εκτιμά ότι το 90% έχει συγκομιστεί. «Η κακοκαιρία πήγε λίγο πίσω τους μεγάλους παραγωγούς», προσθέτει.

Η τιμή στην περιοχή είναι γύρω στα 3,65-3,68 ευρώ, με ελάχιστες πράξεις, αφού, κατά τον ίδιο, ακόμη δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στο εμπορικό κομμάτι. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η απάντηση των αλυσίδων, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη, με τις εκτιμήσεις να αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή στις τιμές με τις οποίες θα βγει το προϊόν στο ράφι, δεδομένης και της δυναμικής που έχει ο καταναλωτής.

«Πέρυσι το λάδι αγοράστηκε με 2,60-2,80 ευρώ, η διαφορά του ενός ευρώ παίζει μεγάλο ρόλο πλέον στο ράφι, είναι κι ο κορωνοϊός στη μέση» αναφέρει, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την καθυστέρηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022