Ελαιόλαδο: Αδειάζουν οι δεξαμενές για να υποδεχθούν το φρέσκο

Μικρές είναι οι ποσότητες ελαιολάδου που αναμένεται να κινηθούν ακόμη χονδρικά σε Κρήτη και Μεσσηνία, αφού μικρά εκτιμώνται και τα αποθέματα στη λήξη της περιόδου, καθώς αδειάζουν πλέον οι δεξαμενές για να υποδεχθούν τη νέα παραγωγή.

Οι πράξεις εξακολουθούν αλλού με ελαφρώς υψηλότερες τιμές από το προηγούμενο διάστημα και αλλού στα ίδια επίπεδα, ενώ οι εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή κάνουν λόγο για σαφείς μειώσεις ποσοτήτων ειδικότερα για την περίπτωση της Κρήτης.

Ανθεκτικότερη στη μείωση παραγωγής η Μεσσηνία

«Σε σχέση με άλλους νομούς είμαστε σαφώς πολύ καλύτερα», αναφέρει ως προς τις εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην «Ένωση Μεσσηνίας», που αναμένεται χαμηλότερη κατά 15%-20% από πέρυσι. Η αυλαία της συγκομιδής ανοίγει με την περιοχή της Πυλίας και το Μαυρολίσιο, ενώ τα πρωτόλαδα της Μεσσηνίας μπαίνουν από τις 10 του Οκτώβρη.

Με τιμές στα 8,10-8,20 ευρώ αδειάζει σιγά σιγά τις δεξαμενές του ο νομός. «Είναι υψηλότερες από τον Αύγουστο και όσο πάμε προς τις τελευταίες ημέρες ίσως ανέβει ακόμη λίγο, γιατί τώρα όλοι ετοιμάζονται για τη νέα σοδειά», εξηγεί ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι ποσότητες που έχουν μείνει δεν είναι ούτε στο 7%-8%.

Στο ένα τέταρτο της περσινής η νέα παραγωγή στην Κρήτη

«Είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που υπάρχουν», εκτιμά από την Κρήτη ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών στον ΑΣ Κάτω Ασιτών και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ.

Οι πράξεις ευρύτερα στην Κρήτη κινούνται μεταξύ 7,5 και 8,5 ευρώ στη χονδρική, ενώ η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 7-8 ευρώ κατά μέσο όρο, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και τον τόπο προέλευσης, εξηγεί ο ίδιος. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο κύριος όγκος έφυγε νωρίτερα από το νησί με τιμές της τάξεως των 4,8-5 ευρώ.

Εκείνο που προβληματίζει, όμως, το νησί είναι η νέα παραγωγή, η οποία όπως φαίνεται θα απέχει και πάνω από το μισό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών. «Από τη μεσοβεντέμα που περιμέναμε ότι θα είχαμε, αυτήν τη στιγμή έχει χαθεί πάνω από το 50% της προβλεπόμενης παραγωγής, όχι της περσινής» υπογραμμίζει, διευκρινίζοντας ότι η νέα παραγωγή θα είναι περίπου στο 1/4 ή 1/5 της περσινής.

Ως προς την έναρξη της συγκομιδής, ο ίδιος εκτιμά ότι η τρέχουσα «ενδιαφέρουσα» τιμή, αλλά και η μικρότερη παραγωγή θα ανοίξουν τα ελαιουργεία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, αφού οι παραγωγοί δεν θα αφήσουν να πάει τίποτα χαμένο.